Médianapló

Médianapló - Demeter Szilárd úszómedencéjében van-e még víz?

2023. október 20. 12:17 - Zöldi László

Kulturális körökben azt firtatják, vajon Orbán útilapút kötött-e a főigazgató talpára. A minisztérium ugyanis kiírta a pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetői tisztségére. A jelek arra utalnak, hogy a feltételek nem kedveznek a jelenlegi főigazgatónak, aki persze vitatja ezt. Bár a jelek csakugyan azt sejtetik, hogy fogy Demeter Szilárd körül fogy a levegő.

A kétezres évek elején hallottam először róla, egy folyóirat, az Irodalmi Jelen aradi kávéházában. Bemutatkozott az erdélyi fiatal írók avantgard gyülekezete, az Előretolt helyőrség. Elhangzott az ő egyik karcos novellája is. Ha jól emlékszem, egy székelyföldi kisvárosban élő fiatalok közérzetét vázolta fel. Aztán a tízes években emigrált hozzánk, az anyaországba. Idestova öt esztendeje általános meglepetésre nevezték ki a PIM élére.

Hamarosan tagja lett ösztöndíjakról és egyéb pénzszerzési lehetőségekről döntő kuratóriumoknak. Irodalmi és könnyűzenei ügynökséget, valamint portálokat alapított; valóságos hálózatot épített ki. Most pedig éli azok életét, akik a környező országokból érkeztek dagadó ambícióval és csekély helyismerettel. Így van ez Trianon óta. A kulturális kormányzat előszeretettel alkalmaz olyan áttelepülőket, akik nem kérdeznek, csak végrehajtanak.

Demeter az első ciklusában nem is fideszesnek nevezte magát, hanem orbánistának, a miniszterelnök feltétel nélküli hívének. Kiátkozta a magyarul író, de külföldről irányított írókat, ám bevallotta azt is, hogy szívesen olvassa ama írókat, akik azzal alkottak maradandót a nemzetközi mezőnyben, hogy nem kímélték a saját nemzetüket sem. Az a benyomásom, hogy nem ez az ellentmondás veszélyezteti a PIM-főigazgató második ciklusát.

Amíg a gazdasági körülmények kedveztek, és csordogált az uniós pénz is, országunk első embere rábólintott az omnipotens kultúrpolitikus minden ötletére. Most azonban gazdasági válság van, és az uniós pénz is elapadt. A Petőfi Irodalmi Múzeumot vissza kéne gyömöszölni abba az állapotába, midőn a főigazgatói tisztség politikai elfekvőt jelentett. Például Nagy Imre vejének, Jánosi Ferencnek. Majd a Rákosival együtt bukott kultúrpolitikusnak, Horváth Mártonnak. A múlt század nyolcvanas éveiben pedig Pozsgay Imre kulturális miniszter talán legközelebbi munkatársának, Bíró Zoltánnak.

Demeter Szilárd egyik kritikusa - aki egyébként klasszissal jobb író, mint ő - azt fejtegette, hogy az erdélyi novellista és basszusgitáros számára a PIM csak ugródeszka. A hasonlat mozgásba lendítette a fantáziámat. A Petőfi Irodalmi Múzeum törzshelye, az úgynevezett Károlyi-palota ugyebár a pesti belvárosban található. Úgy képzelem, hogy a Demeter-korszakban nem a palota kertjében vájták ki az úszómedencét, hanem az utcán. A főversenyző  azért mászott föl a trambulinra, hogy ötletesebbnél ötletesebb kunsztokat mutasson be a járókelőknek. Igazán kár, hogy a víz elfolyt a medencéből.

 

Tíz mondat Demeter Szilárdról

 

Pezsgést hozott az irodalmi életbe. (L. Simon László Fidesz-politikus, ATV, 2020. február 24.)

Felteszem, neki a PIM csak ugródeszka. (Krusovszky Dénes író, 168 Óra, 2020. május 28.)

Halászati engedélye van a zavarosban. (Dalos György író, Facebook.com, 2020. június 16.)

Amúgy kulturált, művelt, tájékozott embernek ismertem meg. (Bródy János dalszövegíró, Válaszonline.hu, 2020. július 6.)

A Petőfi Irodalmi Múzeum és még millió egyéb dolog főigazgatója. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, Klubrádió, 2020. július 16.)

Szájeréhez képest a nagyhatalmú Demeter Szilárd esetleges bukása nem több egy bolhacsípésnél. (Reichert János publicista, Magyar Hang, 2020. december 4.)

Az Origón hetente többször is az őrjöngő és képmutató liberálisok vérébe mártotta a tollát. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet Online, 2021. február 14.)

Esztéta főispán. (Gábor György vallástörténész, Facebook.com, 2022. augusztus 6.)

Jezsuitába oltott lázadó kamasz. (Hamvay Péter újságíró, hvg.hu, 2022. november 19.)

A NER legkevésbé káros politikusa. (Kovács Bálint újságíró, hvg.hu. 2023. október 19.)

             

komment
süti beállítások módosítása