Médianapló

Médianapló - Orbán nyaral?

2023. szeptember 09. 11:57 - Zöldi László

A fél ország azon csámcsog, hogy a magyar miniszterelnök „kislattyogott” a horvát tengerből. (Az idézőjelekbe zárt ige egy értelmező publicista cikkéből való.) A nyaralási jelenetnek két mozzanat kölcsönöz érdekességet.

Az egyik az, hogy Orbán Viktor nemrégiben ezt nyilatkozta: „Ilyen nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás nem engedhető meg néhány kulcsminiszter számára.” Nem hazudott, még csak nem is füllentett. Ő már túl volt egy titokban tartott nyaraláson. A másik mozzanat pedig az, hogy egy magyar oligarcha opatijai villájában vendégeskedett. A tulajdonos egy ellenzéki pártelnök nővére. Azért nem nevezem meg az öccsét, mert amúgy is minden újságolvasó tudja, hogy kiről van szó.

A Médianapló olvasóinak bizonyára feltűnt, hogy nem vagyok oda a parlamentben üldögélő ellenzéki politikusokért. Tizennegyedik éve alkotják a biodíszletet a magyar közélet színházában. Jó pénzért érzik rosszul magukat. A felemás lelkiállapottal magyarázható, hogy amikor csak lehet, eltűnnek a nyilvánosság fórumairól. Igyekeznek kipihenni a falra hányt borsózás fáradalmait. Elismerem, hogy torz nézőpontból látom őket.

Évtizedek óta készítek összeállítást a mögöttünk hagyott hét lefülelt mondataiból, és minden csokor huszonegy idézetet tartalmaz. Azt vettem észre, hogy a kormánypárti és az ellenzéki politikusok nagyjából fele-fele arányban vannak jelen a válogatásokban. Bár az ellenzékiek nyilvánosságra hozott gondolatai a fórumok kisebb vonzáskörzete miatt kevésbé hatékonyak, véleményüket mégis nyomatékosítja, hogy ellenzékben szabadabban, érdekesebben, őszintébben fogalmazhatnak, mint a központi sémákat felmondó, agyonfegyelmezett kormánypártiak.

Az arány idén nyáron megváltozott. A parlamenti ciklus kitolódott június végéig, ezért a legutóbbi két hónapot vettem figyelembe. Figyelmen kívül hagytam viszont a nem politikusokat és a politikai folyamatokat elemző újságírókat meg politológusokat. Így találtam július 2-től szeptember 3-ig harmincnégy kormánypárti és huszonhét ellenzéki politikust. Az arányt tovább javítja a kormánypártiak javára, hogy az ellenzékiek közül többször szólaltak meg a már nem aktívak, például a nyugdíjasok, mint az országgyűlési fizetésből élők.

Az aktív ellenzéki politikusok közül leginkább a párton kívüli (független) Hadházy Ákos aktivizálta magát. Ami elég rossz bizonyítványt állít ki a pártos ellenzékiekről. A kormánypártiak közül Orbán Viktor látszik a legaktívabbnak. Úgy tett, mintha szolgálatban volna, de azért stikában eltöltött egy hetet a dalmát tengerparton. Imént idézett nyilatkozatában akár szerénységnek vagy önkritikának is vélhető, hogy a kormányában nem tekinti magát kulcsminiszternek.                

 

Tíz mondat a nyaralásról

 

Nem ideológiai alapon nyaralok. (Medgyessy Péter miniszterelnök a kubai üdülésről, Magyar Távirati Iroda, 2003. január 5.)

A politikus is ember, és nyáron nyaralni megy. Addig legalább kipihenheti őt a nép is. (Kovács Éva újságíró, Kelet-Magyarország, 2004. június 15.)

Most nyaraljunk, aztán majd ősszel megküzdünk velük! (Gyurcsány Ferenc szocialista politikus, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2011. augusztus 2.)

Leginkább intenzív nyaralást láttam a szocialistáktól. (Török Gábor politológus, InfoRádió, 2012. szeptember 10.)

Az emberek nem Opatijába, hanem Apátiába járnak nyaralni. (Horváth Zoltán újságíró, ATV, 2018. július 26.)

Tüntetőleg - mondhatni magas lóról - tesznek rá, és vígan, gondtalanul nyaralnak. (Markó Beáta publicista az ellenzéki politikusokról és a megfigyelési botrányról, Amerikai Népszava, 2021. augusztus 5.)

Nem közpénzből, hanem magán jövedelmemből elmentem egy lovaglásra. (Tüttő Kata szocialista politikus, budapesti főpolgármester-helyettes az Égei-tengerben megült paripáról, 168.hu, 2021. augusztus 5.)

Az adófizetők pénzéből fenntartott honvédségi repülőgép igazából egy kormányzati mediterrán nyaralójárat. (Hollósi Zsolt szegedi újságíró, Facebook.com, 2021. augusztus 7.)

Ilyen nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás nem engedhető meg néhány kulcsminiszter számára. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2023. augusztus 18.)

A sós víztől csillogó kormányfői mezítelenség minden ellenzéki próbálkozást zárójelbe tesz. (Ficsor Benedek újságíró Orbán Viktor adriai nyaralásáról, Magyar Hang, 2023. szeptember 8.)

komment
süti beállítások módosítása