Médianapló

Médianapló - Élménybeszámolók a magyar tenderről

2023. szeptember 08. 13:25 - Zöldi László

Ma hajnalban, öt és hat között Nagy István nevére ébredtem. Tegnap mondhatott valamit, mert a Magyar Rádió hírei közé került. Kiderült, hogy egy hajókiránduláson vett részt, és azt fejtegette, hogy „A magyar életérzés legnagyobb hírvivője a Balaton.” Fiatal koromban néhány évig Kosáry Domokos mellett dolgoztam, és a jeles történésztől megtanultam a forráskezelést. Ha egy közéleti személyiség jól hangzó, de homályos eredetű, nehezen kibogozható mondatra ragadtatja magát, akkor érdemes utánanézni a részleteknek. Hátha kikerekedik belőle valami.

Nagyból 225521 él az országban, Istvánból pedig 245842. A mi Nagy Istvánunk azonban miniszter, ő felel a magyar mezőgazdaságért. Eredetileg agronómus, a nyulakra, tágabb értelemben a prémes állatokra szakosodott. 2014 óta kormánytag, az első ciklusban államtitkár volt, 2018-ban első emberré lépett elő a tárcánál. 55 éves, 66 ezer követője van a fészbukon. Nem viszi túlzásba a közösségi oldalazást. A bejegyzései arra utalnak, hogy két újságírónál többet nem foglalkoztat. Üzenőfala arról árulkodik, hogy sűrű hét van mögötte.

Legutóbb Üzbegisztánban járt, a Szamarkandban megrendezett élelmezésbiztonsági konferencián. Előtte megjárta Kirgizisztánt, Biszkek városában a magyar kukoricáról tárgyalt. Még előtte Kazahsztánban, Asztahán városában tette tiszteletét alma-ügyben. Eggyel korábban a debreceni egyetem évnyitóján vett részt. Előtte pedig a lébényi templomban és a hegyeshalmi határárkelőhelyen tett eleget honatyai kötelességeinek. Készülődött a csatkai búcsúra is, míg végre a visszakövetésben eljutottam a balatoni hajókirándulásig.

Márpedig ha a kirándulóhajó Siófokról indult el, akkor a területileg illetékes napilapban, a kaposváriban érdemes megnézni ama bizonyos mondat forrását. A Somogyi Hírlap online változatában találtam ugyan tudósítást az úgynevezett Médiahajóról, de a rádióban említett mondatnak nyoma sincs benne. A szekszárdi napilapban viszont megleltem, igaz, nem írásban, hanem élő szóban, egy 4 perc 22 másodperces videón. Nagy miniszter úr külön interjút adott a megyei laphálózatot képviselő újságírónak.

A figyelemre méltó gondolatmenetet 0.59-nél kezdte, és 1.12-nél fejezte be. Betűhíven idézem: „A Balaton a nemzetnek egy húzómotorja.” Némi szünet után így folytatta: „Számos legnagyobb…” Itt megakadt. Felötlött azonban benne, hogy mégiscsak a Médiahajón van, és imigyen zárta a kacifántosra sikeredett mondatot: „hírvivője a magyar életérzésnek.” E töredékes eszmefuttatást komponálta szabatos magyar mondattá társszerzője, a közszolgálati rádió egyik hírekkel foglalkozó munkatársa.      

De ha agrárminiszterünk napra pontosan egy héttel ezelőtt beszélt a balatoni Médiahajón, és ha az összejövetelről a kaposvári újság szeptember elsején, a szekszárdi pedig másodikán tudósított, akkor a Magyar Rádió miért éppen szeptember 8-án hajnalban számolt be róla?

 

Tíz mondat a Balatonról

 

Nekem tulajdonképpen megfelelt a kádári szocializmus: a tenger helyett a Balaton. (Gábor Miklós színész, Napló, 1990. augusztus 21.)

A természet kikopott körülötte. (Demján Sándor pénzügyi befektető, Figyelő, 2003. május 15.)

A Balatont magyar tenderré tette. (Nagy Bandó András humorista Mészáros Lőrincről, 24.hu, 2017. július 18.)

A Balaton ma már nem a népé. (Gréczy Zsolt DK-politikus, ATV, 2018. június 5.)

A Balaton a szegények számára elveszett. (Horváth Gábor újságíró, ATV, 2019. július 31.)

Kanalam sincs a Balatonon, nemhogy villám.  (Szele Tamás újságíró, Forgókínpad.blog, 2019. augusztus 11.)

A jelszó: több Balaton, kevesebb Adria. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2020. július 10.)

Több Balaton, kevesebb Fidesz. (Hajnal Miklós Momentum-politikus, ATV, 2020. július 29.)

Nekünk ma már tényleg Riviéra a Balaton, ha csak az árak felől közelítünk. (Papp Sándor Zsigmond publicista, Népszava, 2023. április 18.)

A magyar életérzés legnagyobb hírvivője a Balaton. (Nagy István agrárminiszter, Teol.hu, 2023. szeptember 2.)

komment
süti beállítások módosítása