Médianapló

Médianapló - A sportkirálynő udvarhölgyei miért nem futottak négyszázon?

2023. augusztus 24. 13:00 - Zöldi László

Túlzás a háromszázszor ezermillió forintnyi beruházás. Még akkor is, ha miniszterelnökünk olimpiai vágyálmába illeszkedik. A Nemzeti Atlétikai Központ világbajnokság után visszabontásra szánt felső karéjában kaptam helyet. Azért választottam épp a szerdát, mert a női négyszázasok tegnap este futották a döntőt. Kedvenc sportágam annyit fejlődött, hogy hajdani eredményem összehasonlíthatatlan a férfi négyszázasokéival. A női döntőbe viszont talán még beleférne.

A látvány nagyszerű. Budapest újabb színfolttal gyarapodott, bár a környéket nem sikerült rendbe hozni. A villamos megállótól építési törmelékek és elhanyagolt raktárépületek között botorkáltunk a stadionig. S ahogy közelebb értünk, feltűnt, hogy az autóval érkezők parkolási gonddal küszködnek. Az impozáns épület kerítésén belül azonban kifogástalan volt a kiszolgálás. A helyemről úgy láttam a pályára, hogy az egyik szemmel figyelhettem a futó, ugró, dobó atléták aprócska alakját, a másikkal pedig a hatalmas kivetítőn követhettem a mozgásukat, sőt még az arcvonásaikat is.

Ha bemutattak egy magyar versenyzőt, „felrobbant” a stadion. Ha nagy volt a dobás, vagy fennmaradt a léc, szintén felmorajlott. A harmincezer szurkoló külön-külön megnyilvánulása hasonló erejű, de merőben más hangorkánná állt össze. Nem a nemzetiségnek, hanem a teljesítménynek szólt. Ha leesett a léc, vagy a kalapácsvetők láncos vasgolyója a hálóban kötött ki, a dörejszerű felhördülés csalódottsággá csöndesdett. Szlovén szurkolók közé keveredtem, még egy kis halványzöld zászlót is kaptam. Azzal integettünk az alanti rúdugró honfitársnőjüknek.

A „számomban” kiürült az élmezőny. Az amerikai Abby Steiner, akivel tavaly, a diploma megszerzése után a német Puma évi egymillió dolláros szerződést kötött, az idén 35.54 másodpercet futott háromszáz méteren. Az volt a benyomásom, hogy leginkább ő javíthatja meg az NDK-beli Marita Koch 47.60-as világcsúcsát. Kár, hogy megsérült a sarka. Helyette a szintén amerikai, de négyszáz gátas Sydney McLaughlin-Levrone 48.74-es síkidővel került közel az ősrégi (és doppinggyanús) csúcshoz. Neki pedig a térde sérült meg…

A szintén gátas holland Femke Bol 36.86-ot repesztett háromszáz síkon, és bírja az utolsó százat is. Itt van a világbajnokságon, talán meg is nyeri az eredeti számát, de bukott a vegyes váltóban, ahol kétszer teljesítette a négyszázat. Ha indult volna síkon, még háromszor kellett volna lefutnia a gyilkos távot. Ehhez jött volna még a gát előfutama, elődöntője és döntője. Nyolcszor négyszáz méteren versenyezni egy hét alatt, ráadásul világbajnokságon - nincs ember, aki ezt kibírná. És az amerikaiaknál van még a nyolcszázas Athing Mu, aki nem vállalta a négyszázat, bár ő is esélyes lett volna a győzelemre.

Az atlétika kétségkívül a sportok királynője, de az esélyesek közül négy udvarhölgye hiányzott az indulók közül. A dominikai Marileidy Paulino tegnap este 48.76-tal győzött. Csupán két századmásodperccel rosszabbal, mint korábban McLaughlin ideje. Ez mellbedobásnyi különbség. Mellesleg a nyolctagú döntőbe befértem volna a hajdani eredménnyel.

 

Tíz mondat a Nemzeti Atlétikai Központról

 

A sportok királynője megkapta a koronáját. (Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Építészfórum.hu, 2023. június 19.)

Fizikai fájdalmat jelentene látni a sok haszonleső, talpnyaló triumfálását a stadionban. (Békesi László, a Magyar Atlétikai Szövetség volt elnöke, Facebook.com, 2023. augusztus 17.)

Végül ott leszek a megnyitón. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Magyar Narancs, 2023. augusztus 17.)

Az atlétikai központ Magyarország legzöldebb középülete. (Fürjes Balázs Fidesz-politikus, Magyar Hírlap Online, 2023. augusztus 18.)

Ez a stadion minden idők legdrágább magyar sportlétesítménye. (Szabados Gábor sport-közgazdász, SzabadEurópa.hu, 2023. augusztus 18.)

Olyan ország a házigazda, ahol az atlétikai stadionra jut több százmilliárd forint, de sporteseménynél lényegesen fontosabb dolgokra egy fillér sem. (Bede Márton újságíró, 444.hu, 2023. augusztus 18.)

Egy rettenetes szégyenfolt újult meg. (Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Népszava, 2023. augusztus 19.)

Legyen minden nap mindnyájunké az atlétikai stadion és annak környezete. (Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Facebook.com, 2023. augusztus 19.)

Háromszáz milliárdból felhúzott közpénztemető gyepén doppingkazánok versengenek a szponzorpénzekért. (Batka Zoltán újságíró, Facebook.com, 2023. augusztus 21.)

 Az ország- és városmarketing csupán fügefalevélként szolgál a kormány számára, hogy elrejtse az irgalmatlan nagyságú összeget, amelyet az új atlétikai stadion felépítésére szántak. (Bod Péter újságíró, Népszava, 2023. augusztus 22.)

komment
süti beállítások módosítása