Médianapló

Médianapló - Kik értenek mindenhez is?

2023. augusztus 21. 12:51 - Zöldi László

A Klubrádió szerződtetett néhány jegyzetírót, akik glosszában adnak hangot a csípős, csúfondáros álláspontjuknak. Az egyikük, Kardos András augusztus 10-én ezt találta írni Puzsér Róbert publicistáról: „Mindenről is van véleménye.” Ugyancsak a Klubrádióban, május 6-án pedzegette Vadai Ágnes DK-politikus, hogy „Orbán Viktor irányít mindent is.”

Mindkét idézet visszavezethető ama mondáshoz, amelyet hajdanában valaki valakiről a leleplezés, a megbélyegzés, a megszégyenítés szándékával fogalmazott meg imigyen: „Mindenhez is ért.” A mostanában elég gyakran használt szállóige úgynevezett oximoron. Az ógörög oxus ugyebár okost, elmést jelent, a moros pedig ostobát, butát. Balázs Géza nyelvész úgy magyarítja az egymást kizáró fogalmakat egybe foglaló oximiront, hogy látszólagos képtelenség.

Szerinte „A minden általános névmás önmagában jelent összességet, teljességet, magában foglal mindent, amire vonatkozik - nem bővíthető az is nyomósító, fokozó határozószóval.” (Magyar Nemzet, 2021. április 17.) De ha nem bővíthető, vajon miért használják mégis unos-untalan? Azért, mert hatáselem, retorikai fogás, ironikus szójáték. A kifejezni kívánt ellentmondást domborítja ki, hangsúlyozza, húzza alá, nyomatékosítja.

Az a fránya oximoron azért hatásos, mert arra használják, hogy olyasmire hívják föl a figyelmet, amely majd’ kiveri a szemünket, mégsem akarjuk észrevenni. Például egy publicista azért mond nagyokat, hogy hétről hétre jelen lehessen a nyilvánosságban. Vagy egy politikus olyannyira túlközpontosítja az országot, hogy a vízcsapból is ő folyik. De nem sokra megyünk azzal, ha utánanézünk az előzményeknek.

A ’Mindenhez is ért.’ eredetét Albrecht Istvánnál találtam meg. Az ismeretlen nevű és foglalkozású tollforgató a Népnevelők Lapjában 1909. október 12-én vetette papírra: „Megszűnt az a felfogás, hogy aki országgyűlési képviselő, az már mindenhez is ért.” Igaza van persze abban, hogy két ellentétes fogalmat, a honatyaságot és a hozzáértést nehéz összekapcsolni, életművének kellett volna azonban hivatkozási alapot teremteni ahhoz, hogy őt tekinthessük a forrásnak.

De még csak nem is az ősforrásnak, az ugyanis egy székely viccben lelhető meg. Az említett nyelvész utal arra, hogy az öreg székely megkérdi a fiától: „Mindent megittál, fiam?” A feneketlen torkú utód ezt válaszolja: „Mindent is, édesapám.” A bejegyzésem után összeállítás a ’Mindenhez is ért.’ változatait is tartalmazza. Úgy ágaztak el az alapmondásból, hogy a rendszerváltás utáni közéletünk és közbeszédünk állapotáról is árulkodnak.

 

Tíz mondat a hatásos képtelenségről

 

Torgyán József mindenhez konyít, egyformán keveset. (Thury Gábor újságíró, Népszava, 1998. december 5.)

Egy politikusnak olykor mindenhez is kell értenie. (Markó Béla erdélyi költő, az RMDSZ elnöke, Klubháló.hu, 2010. szeptember 24.)

Én annyi mindenhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít. (Csintalan Sándor volt szocialista politikus, ATV, 2014. június 6.)

A vallásalapító Mester, Orbán Viktor, ahogyan szokás ma mondani, mindenhez is ért. (Veress Jenő újságíró, Népszava, 2015. augusztus 7.)

Komlós János szinte mindenhez értett. Talán a színházcsinálás volt az egyetlen, amihez nem. (Kövesdi Péter újságíró, Vasárnapi Hírek, 2017. október 21.)

Ha valaki politikusra issza magát, azt hiszi, mindenhez is ért. (Nagy Feró rocker, 24.hu, 2019. március 27.)

Sokrétű személyiség vagyok, valamilyen szinten mindenhez értek. (Sneider Tamás, a Jobbik leköszönt elnöke, Népszava, 2020. január 9.)

Palkovics László mérhetetlen teherbírása miatt láthatóan mindenhez is ért. (Papp Zsolt újságíró, Népszava, 2020. január 17.)

Soha nem mondtam, hogy mindenhez is értek, de tisztességesen helytálltam az ön által felsorolt minisztériumi beosztásokban. (Tánczos Barna RMDSZ-politikus, a román kormány környezetvédelmi minisztere, Székely Hírmondó, 2021. január 19.)

Mindenhez is ért. (Csépányi Balázs újságíró Havas Henrikről, Magyar Nemzet Online, 2023. augusztus 17.)

komment
süti beállítások módosítása