Médianapló

Médianapló - A hajnali Klubrádió

2023. augusztus 20. 11:07 - Zöldi László

Ha régi kedves ismerősöm és fészbukos számonkérőm, H. Zsuzsa azt firtatná, vajon mikor sugározzák a Tűréshatár és a Három az igazság című műsort, nem tudnék rá válaszolni. Utánanézhetnék, de inkább bevallom, hogy nappal sosem hallgattam őket.

Csakhogy a Klubrádiónak különleges az ismétlési gyakorlata. A digitális térbe száműzött orgánumot világszerte hallgatják a különböző időzónákba szétszóródott magyarok. Érdemes kévébe kötni őket. A szerkesztői tudatosság vagy a véletlen egymás mellé sodorta a két műsort. Magyar idő szerint vasárnap hajnalban ötkor kezdődik az egyik és hatkor a másik. E kétszer hatvan perc az intellektuális rádiózás sűrűsödése. Csúcsteljesítmény.

A Tűréshatár sztorik, anekdoták, mendemondák figyelemre méltó vegyülete. Szunyogh Szabolcs olyan embereket választ beszélgetőpartnernek, akik kutatják az őket körülvevő mikroközösség múltját, és ontják a történeteket. Ezúttal Deák Gábort faggatta, akiből van hajdani politikus is, de őt aligha szólaltatná meg a műsorvezető. A politikusnál jobban érdekli a másik D. G., akit még filmkritikusként ismertem meg, ő volt a FÖMO (a Fővárosi Moziüzemi Vállalat) propagandistája. A plakátokkal, műsorfüzetekkel foglalkozott, talán még a sajtóvetítésekkel is.

A mozizás már nem divat, de ő még mindig mutatja a mozik hűlt helyét a többnyire koros érdeklődőknek. Mindent tud a pesti mozikról, a tulajdonosaikról és a vezetőikről. Ez tette ki a ma hajnalban ismételt műsor tetemes részét. Ehhez jött még az emléktáblák gyűjtése. Itt került azonos hullámhosszra a kérdező és a kérdezett. Deák Gábort sem érdeklik a politikai emléktáblák, amelyeket a folyamatosan ismétlődő rendszerváltások miatt évszázadonként többször is cserélnek.

Inkább a művészeket és egyéb híres embereket tartja számon. Akiket a hálátlan utókor hajlamos volna elfelejteni, ha nem élne köztünk néhány lokálpatrióta, aki majd’ mindent tud és szívesen mesél róluk. Más műfajban szintén művelem a mikrofilológiát, és érdekelnek az efféle műsorok. Különösen akkor, ha a műsorvezető az egyedi és egyénileg előadott történeteket, korjellemző adalékokat képes beleágyazni a nagy összefüggésekbe. Szunyogh Szabolcs érzi a textusban a kontextust.  

A másik műsorvezető, Szénási Sándor két vendége, Hatos Pál történész és Spiró György író kiegészíti egymást. A történész érzékeny a művészi teljesítményekre, az író pedig a történelemre. Most ama ellentmondást feszegették, hogy a legutóbbi kétszáz évben nálunk a modernizálás labanc mezbe öltözött, a bezárkózás pedig kuruc gúnyába. A részletek változtak, a lényeg azonban ugyanaz maradt. A vendégek apró történetekkel, anekdotákkal, a háttér fölvázolásával húzták meg a paradigma (minta, modell, rendszer) nagy ívű vonalát. A műsorvezető műveltségéből telt arra, hogy alkalomadtán ő is kifejtse az álláspontját. Intelligenciájára vall, hogy képes visszavonulni a kérdései mögé, ha úgy érzi, hogy tovább kell lendíteni a beszélgetést.

A Klubrádiónak kitűnő a hírszolgáltatása, ráadásul a vélemény-rovata is megújult, kibővült. Úgy viselkedik, mintha közszolgálati orgánum volna, a digitális száműzetést azonban még mindig nem használta ki arra, hogy országos adó lehessen. A pestieket körülbelül annyi műsorral kecsegteti, mint a határon túliakat. Most már „csak” a fővároson túli és a határokon belüli hallgatók örömeit és gondjait kéne fölfedezni. A kibontakozásra vonzó példa a két szerencsésen társított hajnali ismétlés.

 

Tíz mondat a Klubrádióról

 

Szabadelvű, baloldali, demokratikus hang a silány kormánypropaganda tengerében. (Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Facebook.com, 2013. október 27.)

Az idők során budapesti rádióvá vált. (Rangos Katalin műsorvezető, Klubrádió, 2016. június 29.)

Nincs fárasztóbb feladat, mint a Klubrádiót magaménak érezni. (Lévai Júlia publicista, Facebook. 2020. szeptember 14.)

A Klubrádió maga ugyan nem tár fel ügyeket, abban viszont komoly szerepe van, hogy a kormánytól független sajtó által napirenden tartott témák nagyobb közönséghez jussanak el. (Keller-Alánt Ákos újságíró, SzabadEurópa.hu, 2020. szeptember 25.)

A net nem a távolodást jelenti, hanem új lehetőséget egy megújuló szövetségre. (Szénási Sándor műsorvezető, Klubrádió, 2021. február 10.)

A Klubrádió sosem volt kiemelkedő hallgatottságú országos adó. (Dull Szabolcs újságíró, Telex.hu, 2021. február 14.)

Magántulajdonú rádió, melyet közösségi finanszírozással a hallgatók tartanak el. (Pikó András józsefvárosi polgármester, a Klubrádió volt műsorvezetője, Mérce.hu, 2021. február 15.)

Bosszúból a Klubrádiónak azt a műsorát is hallgatom, amelyik nem érdekel. (Majtényi László alkotmányjogász, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke, Facebook.com, 2021. február 17.)

Lassan tizenkét éve hadigazdálkodás van. (Arató András, a Klubrádió tulajdonosa, Klubrádió, 2021. december 11.)

Minket csak interneten lehet fogni. (Bolgár György műsorvezető, Klubrádió, 2023. június 28.)

komment
süti beállítások módosítása