Médianapló

Médianapló - A Népszava miért kurtította meg a sportrovatot az atlétikai világbajnokság előtt?

2023. augusztus 17. 10:44 - Zöldi László

Két nappal vagyunk a nyitó ünnepség előtt. Ezrével jönnek Budapestre a földkerekség legjobb futói, ugrói, dobói, százezrével pedig a külföldi érdeklődők. És akkor a Népszava főszerkesztője úgy döntött, hogy egy mostanában gyakran közölt, újságoldalnyi terjedelmű hirdetést ma a sportrovat egyik felében jelenteti meg.

A sportrovat ugyebár két újságoldalnyi szokott lenni. Máskor is előfordult, hogy az állami vagy a kormányzati hirdetés miatt járt rosszul. Eme muszáj közlések a reklámbevételek mintegy felét teszik ki, és a szolid nyereség kategóriájában tartják a napilapot. Az említett hirdetés „Készült Magyarország kormánya megbízásából”, és ezt a szöveget tartalmazza: „Elég volt a háborúból! Itt az ideje a békének!”

Nincs ember ebben az országban, aki ne értene egyet az első mondattal. A második fogadtatása azonban vegyes. Akik tovább látnak az orruknál - és a Népszava rendszeres olvasóit ilyennek vélem -, tisztában vannak azzal, hogy ha most ülnének le tárgyalni az orosz és az ukrán diplomaták, akkor a frontvonalak jelenlegi állása miatt területi csonkítás érné Ukrajnát.

Önmagában is elgondolkoztató, hogy az ellenzéki újság a magyar kormány nótáját fújja. Ebből az következik, hogy a Népszava tartalma és hirdetési állománya ellentétbe kerül egymással. Ennél tovább nem is mennék, mert a témám nem a gyakran érzékelhető ellentmondás, hanem az atlétikai világbajnokság. A sportrovat megrövidítése két nappal a vébé előtt alkalminak látszik.

A döntésnek azért nem tulajdonítok különösebb jelentőséget, mert a sportrovat teljes (két újságoldalnyi) vértezetben sem tulajdonított jelentőséget az atlétikának. Fociról nagyon sokat ír, központi témaköre pedig a labdajátékok. A két alapsportágat. az úszást és az atlétikát hanyagolja. Ez a magyar sportújságírás általános gondja, megbeszélése túlmutat az atlétikai világbajnokság beharangozásán és az esélyek latolgatásán.

De ha mégis valamilyen tudatosság rejlik az alkalminak látszó főszerkesztői döntés mögött, akkor feltételezhető, hogy a sportrovat mai megkurtítása mögött másik ellentmondás is lappang. Egyre több olimpiai és világbajnok mondja le az indulást sérülés miatt. Az a benyomásom, hogy a világ legjobb atlétái közül néhánynak a versenynaptárába jobban illik a jövő évi olimpia. Nem éri meg kitenni magukat a világbajnokság utáni doppingvizsgálatoknak, amelyeknek az eredménye akár eltiltás lehet. S ami ezzel egyet jelent: a párizsi olimpiáról való kizárás.

Érteni vélem, hogy az állami és kormányzati hirdetésekkel kistafírozott Népszavának ezt az ellentmondást nem illik feszegetni országunk eddigi legnagyobb szabású sportrendezvénye előtt. De nem éppen ez volna a dolga az immár csak egyetlen ellenzéki napilapnak?

komment
süti beállítások módosítása