Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki pártok megakadályozzák-e Karácsony Gergely újraválasztását?

2023. augusztus 04. 10:58 - Zöldi László

Tegnap reggel kijelentett valami ilyesmit Baranyi Krisztina, amiből hír lett a nyilvánosság fórumain. A napilapok és szintén napi újságként működő portálok azt emelték ki a mintegy órányi interjújából, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester esélyeit az egy év múlva esedékes önkormányzati választáson nem is annyira a Fidesz veszélyezteti, mint inkább az ellenzéki pártok. Az utóbbiak sem szívelik a független ferencvárosi polgármestert.

A Klubrádióban elhangzott gondolatát alkalmasnak véltem arra, hogy benne legyen a héten lefülelt mondatok összeállításában. Ehhez azonban utána kellett nézni, mit is mondott valójában. Ha tudtam volna, hogy említett okfejtése a Reggeli gyors című műsor utolsó perceiben hangzott el, akkor valószínűleg nem hallgattam volna végig az archivált felvételt. De ha nem hallgattam volna végig Herskovits Eszter és Selmeci János bejelentkezését, nem szereztem volna tudomást arról, hogy a ferencvárosi polgármester sokkal fontosabb mozzanatokról is beszélt.

Az interjúból egy felelősen gondolkodó várospolitikus képe bontakozott ki. Olyan civil közéleti személyiségé, aki képes kompromisszumot kötni, ha abból előnyük származik az őt megválasztó lakosoknak, képtelen azonban a megegyezésre, ha hátrányuk. A szűkebb pátriához fűződő érzelmeiből és érdekeiből rajzolódik ki az a nézőpont, amelyből például ellenszenvesnek hat, ha a városnyi nagyságú kerületben hatalmon lévő ellenzéki pártok igyekeznek elhelyezni bizalmi embereiket az önkormányzati cégeknél. Nemcsak azért, hogy rálátásuk legyen a belső viszonyokra. Azért is, hogy havi jövedelemhez juttassák az aktivistáikat.

Ez a gyakorlatias közelítésmód indokolta a polgármester asszony okfejtését a főpolgármester esélyeiről. Ez akkor is tűnődésre késztet, ha még aznap a Klubháló másik műsorában egy betelefonáló DK-rajongó felháborodva utasította el. Valószínűleg nem hallotta magát az interjút, amelyben Baranyi Krisztina mindössze egyszer említette a Demokratikus Koalíció nevét. Azt is csak rövidítve és más összefüggésben.

Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a Klubrádiónak van elképzelése az efféle műsorokról. Akár még egy sorozat része is lehet, amelyben Budapest minden ellenzéki kerületvezetője kap egy órát arra, hogy átfogó képet fessen a gondjaira bízott fővárosrészről. Azon se lepődnék meg - elvégre beleférne abba, hogy a Klubháló menedzsmentje budapesti és agglomerációs rádiót működtet -, ha koncepcióját kiterjesztené ama városokból álló gyűrűre, amelynek lakossága 2019-ben az ellenzéket segítette a helyi hatalomba.

Azon viszont meglepődnék, ha a menedzsment figyelme kiterjedne az egész országra. Kétségkívül vannak olyan műsorok a Klubrádióban, amelyekben fel-felbukkan a fővárosi vonzáskörzeten túli Magyarország. De a műsorkészítők szemlélete egy-két kivételtől eltekintve annyira pesti, hogy az országos kitekintés aligha várható tőlük. Holott az egyik ellenzéki politikus a ’19-es választás után leltárt készített, és úgy találta, hogy az ellenzéknek 52 polgármestere van országszerte, beleértve a budapesti kerületvezetőket is. 

Az önkormányzati választást jövő nyáron rendezik meg. Márpedig egy év épp 52 hétből áll.

 

Nyolc mondat Baranyi Krisztinától (Klubrádió, 23.08.03.)

 

A testületben dolgozó képviselők egyike se akarta, hogy én polgármester legyek.

Két éve egyetlen uniós forráshoz sem jutunk.

Minden mérés szerint Budapesten a legerősebb ellenzéki párt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Karácsony Gergely nyerni fog a jövő évi önkormányzati választáson.

A győzelem esélyét egyetlen dolog veszélyezteti. Nem a Fidesz, hanem az ellenzéki pártok ambíciói.

Mi tudunk olyan helyzetet teremteni, hogy megbuktatjuk a saját jelöltünket.

Ezek az ellenzéki pártok a negyedik kétharmadot hozták össze. 

Az emberek nem bíznak abban, hogy az ellenzék bármit is el tud érni.

komment
süti beállítások módosítása