Médianapló

Médianapló - Miniszterelnöki mellékzöngék

2023. július 18. 21:43 - Zöldi László

Úgy vettem észre, hogy Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjúja az érdektelenségbe fulladt. Majdhogynem szó szerint, de erről majd később. Akadt ugyanis még két figyelemre méltó mozzanata.

Miniszterelnökünk úgy jött haza a NATO-csúcsról, hogy a magyar közönség számára nem volt érdemi mondandója a svéd-török feszültségről, és a magyar kormány ebben játszott szerepéről. Igaz, hogy a Magyar Rádió műsorvezetője nem is erőltette a témát, holott a neves interjúalany bizonyára szívesen számolt volna be a vilniusi fejleményekről, például a magyar diplomácia világra szóló sikeréről. A második mozzanatot már nem lehet ilyen röviden elintézni.

A miniszterelnökünk elárult valami jellemzőt és fontosat a munkamódszeréről. Kormányunk erőfeszítéseit az Európai Unióban így jellemezte: „Részben halogatjuk, késleltetjük a döntéseket, részben folyamatosan próbálunk szervezni egy-egy kérdésben ellenálló csoportokat, hogy a jogalkotási folyamat valahol megakadjon.” Majd egy törmelékmondat után levonta a tanulságot: „Van még lehetőség arra, hogy a botot bedugjuk a küllők közé.” Ezt már korábban is fejtegette, nem is egyszer. S hogy pontosan értsük a hasonlatot, a biztonság kedvéért hozzáfűzte, hogy az Unió számára tüske vagyunk a köröm alatt.

A harmadik mozzanatnál előre kell bocsátanom egy technikai észrevételt. A péntek reggeli interjút a rádiónál ülve hallgattam, és amikor két nap múltán előkerült a YouTube-on is, azt hittem, a késedelmes másodközlés oka, hogy miniszterelnökünk okfejtését a kommunikációs stáb  meghamisította. Kiszedte belőle a krákogásokat, amelyek rossz színben tüntették volna fel a kormányfőt. 8 perc 30 másodpercig ugyanis Orbán egyszer sem köszörülte a torkát. Holott pénteken reggel már az első percekben is hallani véltem az interjút kísérő mellékzöngéket.

Elnézést a rosszhiszeműségért, elvégre 8 perc 31 másodperctől megindult a krákogás. Márpedig olyan nincs, hogy a Főnök mondatait „megtisztítják” 8 és fél percig, utána azonban megunják az aprómunkát, és hagyják a csudába az egészet. A kilencedik percben történhetett valami, mert a maradék csaknem húsz perben Orbán harmincszor köszörülte a torkát. A harminc krákogás korántsem egyéni csúcs. A rekordot 2021 novemberében, az utolsó pénteken állította fel; 7.33 és 7.59 között 36 krákogással. Mostani teljesítménye azért figyelemre méltó, mert 19 perc alatt produkálta azt a fránya harmincat..

A krákogás a tikkelés sajátos formája, a tikkelésnek pedig két válfaja van. Az egyik a motorikus, amikor idegrendszeri okból a páciens mozdulatokkal szórakoztatja, rémisztgeti a környezetét. Rángatózik, tikkel a szemével, satöbbi. Egyik látványosabb és tragikusabb, mint a másik. Ettől országunk első emberét a sors megkímélte. A másik válfaj a verbális (hangadásos) tikkelés. Miközben beszélünk valamiről, sokféleképpen kereshetjük a mondatunk következő szavát.

Vannak olyan nyilvános szereplők, például Krug Emília műsorvezető vagy Spiró György író, akik a szókereső pillanatokat ő-vel töltik ki. Spiró gyakran meg is találja a gondolatmenethez illő kifejezést. Vannak olyan közéleti személyiségek is, akik úgy tesznek, mintha angolszász nyelvterületről érkeztek volna, és am-ozva keresik a következő szót. Vannak tizenéves unokáim, akiknél megfigyeltem, hogy gyakran használják, látszólag funkciótlanul az igazából kifejezést. A 15 éves Panna azt válaszolta, hogy azért használják, mert jól hangzik, és elég hosszú ahhoz, hogy kitalálja közben, miként folytassa a mondatot.

Orbán Viktor a magyaros és férfias krákogást választotta. Hosszú évek munkájával művészi tökélyre is fejlesztette. A szóban forgó interjú azért lendített tovább a szemléleti holtpontról, mert a soproni kormányülés miatt a Magyar Rádió műsorvezetője elutazott a nyugati határszélre, és ideiglenes stúdióban rendezkedett be. Ennek folytán a látható változatban Orbán Viktor premier plánban, leginkább hozzánk beszélt. A verbális tikkelés akkor sűrűsödött, amikor a kérdés előtt vagy után a riporter kispublicisztikában értelmezte a helyzetet.

Ezzel nemcsak az a baj, hogy az értelmezés inkább a publicisták dolga, és nem szerencsés, ha a két újságírói műfaj keveredik. Sajnos a műsorvezető kormánypárti érveléssel boldogította a kormányfőt, aki az okfejtést nyilván nem tőle hallotta először. Ilyenkor kiült Orbán arcára az unalom és a türelmetlenség. A verbális tikkelés különböző válfajaival kísérletezett: cirákolt, harákolt, hertyegett, kerregett, köhécselt, köhintett. Köszörülte, sőt reszelte is a torkát. 

Majd’ elfelejtettem, a podcastosított rádióinterjúban feltűnt valami, amit péntek reggelenként, a rádió mellett ülve eleve nem láthattam. Miniszterelnökünk ötször ivott vizet. Egyszer pedig utánpótlást kért, amelyet egy előzékeny kéz a félig üres poharába öntött. Ezzel is telt az idő. Szerencsére a véleményét sem rejtette véka alá. Akit érdekel, annak javaslom, hogy a 27 perc 45 másodpercnyi beszélgetés utolsó pillanatát nézze meg. Orbán Viktor kinéz a képből, a kommunikációs stáb irányába. Az ajakbiggyesztése és az arckifejezése mindent elárul ezekről a péntek reggeli interjúkról.           

komment
süti beállítások módosítása