Médianapló

Médianapló-retró: Pontháború (2002.03.07.)

2023. július 07. 12:36 - Zöldi László

Meglepett, hogy Orbán Viktor kedvenc lapjában, a Nemzeti Sportban tegnap politikai hirdetés jelent meg. Előzménye, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje vitára hívta ki a jelenlegi kormányfőt. Orbán nem siette el a választ, majd amikor kínosabbá vált a helyzet, nyílt levelet intézett Medgyessy Péterhez, amelyben elfogadta a kihívást.

A szöveg közepén ez olvasható: „Ezért a Fidesz - Magyar Polgári Párt és az MSZP pártelnökeinek április 4-én sorra kerülő vitája után 2002. április 5-én este nyolc órakor várom Önt a Közgazdasági Egyetemen.” A miniszterelnök ugyebár Pokorni Zoltánra és Kovács Lászlóra utalt, de témánk szempontjából ez mellékes. A lényeg az, hogy a két párt neve nem ugyanazzal a betűmérettel jelent meg. Az MSZP két ponttal kisebb betűkkel látható. Ezt egy civil aligha veszi észre, én azonban csaknem két évtizedet töltöttem nyomdai ügyeletben.

Évszázadokkal ezelőtt a nyomdászok három egységre osztották a betűket. A középső sávban van a betű négypontnyi teste. Példánknál maradva ilyen az MSZP. Ha ugyanis csupa nagybetűvel írom, akkor nem lóg le a p betű lába, amely az alsó sávban található és szintén négypontnyi. A felső sávban található a betű szeme, ugyancsak négypontnyi terjedelemben. Ilyen például a „k”-ban a felül kilógó szár. A háromszor négy pontból lett az átlagbetű, cicerónak nevezték el a nyomdászok.

A jelek azt sejtetik, hogy a Fidesz marketingesei a saját pártjuk nevét ciceróban rendelték meg, az MSZP-ét viszont tízpontos garmondban. Nemcsak két pontot spóroltak, hanem a politikai hirdetéssel csőbe is húzták a Nemzeti Sportot. Igen ám, de a nyílt levelet elküldték a Népszabadságnak is. A tegnapi számban változatlan maradt ugyan a szöveg, ám a szerkesztőség - vagy a nyomdai szerkesztő - nem tartotta be a megrendelő kívánalmát. Az MSZP-t is tizenkét pontos betűvel szedette. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a Fidesz tiltakozott, esetleg nem is akar fizetni.

Bár szokatlan a változtatás, helyeslem a Népszabadság döntését. Nem azért, mert ellenzéki lap lévén az ellenzéki pártok pártját fogta. Inkább azért, mert választási kampány idején komolyan vette, hogy a hatalomért harcoló politikai csoportosulásoknak egyenlő esélyt illik adni. Márpedig az a benyomásom, hogy a kormánypárt trükközött. Pitiáner módon akart előnyt kicsikarni a nyilvánosság fórumain.

Ma egyébként Nyíregyházán, a főiskolán tanítottam. Már itthon számolhatok be arról, hogy a Kelet-Magyarország című helyi újságban is olvastam a miniszterelnök nyílt levelét. A szerkesztőség a megrendelő szándékához híven tízpontos betűvel szedette az MSZP nevét. Kár.         

komment
süti beállítások módosítása