Médianapló

Médianapló - Egy arc módosulásai (Varga Judit)

2023. július 05. 10:31 - Zöldi László

Új műfajjal kísérletezem. Rövid portré egy közéleti személyiségről, utána mondatok tőle és róla. Tíz legjellemzőbb mondata, tíz másik önmagáról és újabb tíz róla. A néhány napja lemondott Varga Judit illene a sorba, mert ideje volna a számvetésnek. Kár, hogy nem találtam húsz figyelemre méltó gondolatát. Holott lett volna lehetősége és tehetsége hozzá.

Csinos, negyven körül sem testesedett meg, a konzervatív öltözködésből pedig divatot teremtett. Az olvasók figyelmében ajánlom Barnóczki Brigitta bravúros elemzését a Telexen. Kezdem kapiskálni, hogy ha manapság egy tehetséges fiatal karriert akar csinálni, akkor bizony alkalmazkodnia kell az ország első emberéhez. Márpedig Orbán Viktor harcias szóhasználata nem áll jól egy olyan hölgynek, aki a kormány verőlegényének is nevezhető.

Talán Picassótól származik a gondolat, hogy a profi megtanulja a szakma szabályait, a művész pedig megszegi. Olvasva Varga Judit néhány nap híján négyéves miniszteri életművét, találtam négy mondatot, amelyek a tanulékonyságról árulkodnak. Azért érdemes idézni őket, mert nem felelnek meg a valóságnak. S leltem egyet, amely azt sejteti, hogy a miniszterelnöktől örökölt szabvány szövegeknél többre lett volna képes. Úgy hangzik, hogy nem a fejléc, hanem a házszám a fontos.

Elfogadható gondolat számomra is, szívesen venném föl a szállóigék gyűjteményébe. Igen ám, csakhogy kiötlője hozzáfűzött még egy szót, az imént ezért nem tettem ki az idézőjelet. Így fogalmazott az idő tájt, amikor a pártja kilépett az Európai Parlament néppárti frakciójából: „Nekünk nem a fejléc - a házszám a fontos.” A nekünkkel leszűkítette a máskülönben általánosítható mondandót. Nem lépett túl egy részen, amelyet a köznyelv pártnak nevez. (A párt ugyebár a latin pars - rész - szóból ered.)

Egyik ellenfele, Vadai Ágnes „Facebook miniszter”-nek titulálta. Varga Juditnak 175 ezer követője van, naponta több posztot helyez el az üzenőfalon, és a anyanyelve mellett angolul is közre adja a mondandóját. Eddig külön kommunikációs stáb gondoskodott a pártszerű fogalmazásról és az ízlésesen elkészített fényképekről. Vajon mi lesz a közösségi oldalával kommunikációs szakemberek nélkül?

Egyébként a róla mondottak összeállítása azt tükrözi, hogy a pártján állók hallgatásukkal fejezték ki a bizonytalanságukat, vajon most mi történt vele. Információk híján az ideológiai ellenfelek sem képesek eldönteni, hogy a kardos menyecske lefelé vagy fölfelé bukott-e. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az immár csak hajdani miniszter asszony a válás után új életet kezd. Első megnyilatkozása szellemes és végre egyéni: „Nem leköszönök, hanem beköszönök.”       

 

Tíz mondat Varga Judittól

 

Tini koromban is sokat dekáztam, a rekordom 115 volt. (Blikk.hu, 2019. március 18.)

Unalmasan zakatoló minisztériumot szeretnék. (InfoRádió, 2019. július 17.)

Nekünk nem a fejléc - a házszám a fontos. (Magyar Nemzet, 2020. január 25.)

A kormány legnagyobb teljesítménye a jogállamiság folyamatos tiszteletben tartása. (Azonnali.hu, 2020. február 11.)

A mai kormányban vannak ikonok, akik ezért a szabadságért megküzdöttek. (Telex.hu, 2021. július 1.)

Átfogó jogszabályi környezet biztosítja az újságírói és a szerkesztői szabadságot. (Facebook.com, 2021. július 5.)

Van olyan, amit egy politikusnak nem kell elviselni. (Telex.hu, 2022. július 22.)

A guruló dollárok sem értek semmit áprilisban a népakarattal szemben. (Borsod Online, 2023. január 5.)

Virágzik a civil társadalom Magyarországon. (Facebook.com, 2023. március 21.)

Nem leköszönök, hanem beköszönök. (Hír TV, 2023. június 29.)

 

 

Tíz mondat Varga Juditról

 

Szerintem nyilvánvaló, hogy Vargának vége. (Odze György író, Facebook.com, 2023. június 28.)

Mindent megtett, hogy végképp aláássa a magyar igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat. (Tóth Ákos újságíró, Jelen.media.hu, június 28.)

Azzal, hogy Varga Judit lett a Fidesz EP-listavezetője, nem új feladatot kapott, hanem megbukott. (Ungár Péter LMP-politikus, Facebook.com, 2023. június 28.)

Igazságügyi minisztereként megbukott, politikusként nem bukott meg. (Gáspár Kristóf politológus, ATV, 2023. június 28.)

Európából igazolta, oda is toloncolta vissza Orbán Viktor Varga Juditot. (Gergely Márton újságíró, hvg.hu, 2023. június 28.)

Jó miniszter asszony „önként” lemond, mielőtt kormánytagként érné utol a Völner-Schadli-Rogán ügy. (Tordai Bence Párbeszéd-politius, Facebook.com, 2023. június 28.)

Orbán Viktor - egyéb érdemei elismerése mellett - a Fidesz EP-listavezető tisztségébe száműzte őt a miniszteri bársonyszékből. (Somogyi Zoltán szociológus, hvg.hu, 2023. június 30.)

Varga Juditot a különféle kényes ügyei miatt jobbnak látták eltávolítani a kormányból. (Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász, Népszava, 2023. július 4.)

Varga Judit is bekerült a Fidesz rozsdatemető programjába. (Magyar György ügyvéd, HírKlikk.hu, 2023. július 4.)

Itt mindenért „Brüsszel” lesz a felelős, és ennek a hecckampánynak lesz az arca Varga Judit. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Facebook.com, 2023. július 4.)

komment
süti beállítások módosítása