Médianapló

Médianapló - A gallytalan gajról

2023. július 02. 11:57 - Zöldi László

Kikapcsolódásként krimiket szoktam olvasni, leginkább Ludlumot és Tom Clancyt. Az utóbbi 2021-ben írt egy könyvet kedvenc teremtménye, a mozivásznon Harrison Ford által megjelenített Jack Ryan fiáról. A történész és CIA-elemző, majd később amerikai elnök azonos nevű és harminc körüli sarja belekeveredik egy közel-keleti kémjátszmába.

Ennek egyik szereplője arra vállalkozik, hogy belopózik az oroszlán barlangjába. Elvégre anyanyelvi szinten, akcentus nélkül beszél arabul, ráadásul arab édesanyja vonásait és bőrszínét örökölte. A bajtársaival egy kódszóban állapodik meg. Ha kiejti a száján, akkor a másik oldalon tudják, hogy bajban van. Helyzetét a Küldetés újratöltve című krimi 97. oldalán így adta vissza magyarul Etédi Péter: „Ha ez hangzana el a rádióban, azt jelentené, hogy az akció gallyra ment.” 

Ettől még jó a műfordító munkája. A hibának nem is tulajdonítanék túl nagy jelentőséget, ha a hazai sajtóban nem találkoznék nyakra-főre azzal a fránya ly-nal. Van azonban egy hitelesebb változat, a j-s. Grétsy László nyelvész szerint a gaj legalább négy évszázada található a nyelvünkben. Talán a hasonló hangzású szlovén gol szóból származik. Azt már én fűzöm hozzá, hogy a többes számú goliból könnyen lehetett golj, magyar átírásban pedig galy, esetleg gally. Mindazonáltal Grétsy nyitva hagyta a másféle értelmezés lehetőségét is.

Bárczi Géza, a nagy magyar nyelvész ugyanis a szókezdő zárhangok zöngésítéséről értekezett. Arra jutott, hogy a gaj a finnugor kaj zöngésített változata. Ebből fakad a kajla (csálé, ferde, görbe, lekonyuló, lelógó) és a kajtat (böngészik, fürkészik, keresgél, kutat, pásztázik, tallózik, utánajár). Nem foglalok állást a finnugor vagy szláv eredetet firtató vitában. Az viszont tűnődésre késztet, hogy a Bárczi-féle értelmezés felold egy ellentmondást. Mert adódik egy harmadik feltételezés is: a gaj a jiddis gajdesz (halál, pusztulás) kifejezésből származik.

Akik mellette törtek lándzsát, azoknak feltűnt, hogy az értelmezésekből hiányzik a ’desz’. E hiány kölcsönöz jelentőséget a finnugor változatnak. Az már a helyzet iróniája, hogy a vita politikai színezetet is kapott. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az ellenzéktől féltette szűkebb pátriája, az önkormányzati választásra készülő Csepel jövőjét, és szerkesztetlen közösségi üzenőfalán gallyazni kezdett. Mondandóját megismételte a nyilvánosság egyik szerkesztett fórumán, amelynek olvasószerkesztő tapintatból helyreigazította.

Ezzel magyarázható, hogy a bejegyzésem utáni összeállításban a kormánypárti politikus ly-nal és j-vel is használja a vitatott kifejezést. Én maradnék a j-nél. Annál is inkább, mert az említett krimi túlnyomórészt Izraelben játszódik, amelyhez kevésbé illik az ly.

 

Tíz mondat a gallyazott gajról

 

Ami gajra megy, az nem a gajdeszban végzi, hanem csupán ősi finnugor módra elkaljul. (Zsadon Béla olvasószerkesztő. Korrektor.blog, 2007. augusztus 13.)

Kiindulópontnak nem a gaj, hanem a gajdesz kínálkozik. Ez ’halál, pusztulás’ jelentéssel értelmező szótárunkban is megtalálható. (Grétsy László nyelvész, Szabad Föld, 2011. augusztus 5.)

Vagy a környezet vágja gallyra a boldogságot, vagy önmagunk a sok felgyülemlett sérülés miatt. (Marik Noémi újságíró, Vasárnapi Hírek, 2017. október 21.)

Gallyra ment az egész - mutat a patak menti utcában a házigazda, az ötgyerekes Fridel István az udvaron felhalmozott bútorokra. (Grimm Balázs újságíró a dédestapolcsányi árvízről, Magyar Hang, 2019. június 14.)

Mi, írók nem olyan helyzetben vagyunk, mint például a független színházak, amelyeket a tao megszüntetésével gajra lehet vágni. (Péterfy Gergely író, 168 Óra, 2019. június 22.)

Az ellenzék ismét gallyra vágná Csepelt. (Németh Szilárd Fidesz-politikus, Facebook.com, 2019. augusztus 9.)

Németh Szilárd gajra vágta a nyelvtant. (Farkas György újságíró, 24.hu, 2019. augusztus 9.)

Mindig aszerint tudnak csak gondolkodni, hogy hogyan lehetne visszaszerezni a 2010-ben elvesztett totális hatalmukat, amit arra használtak fel, hogy gajra vágják Csepelt. (Németh Szilárd Fidesz-politikus az ellenzékről, Magyar Hírlap Online, 2019. augusztus 24.)

Minden gajra ment. (Gy. Németh Erzsébet budapesti főpolgármester-helyettes a főváros állami kivéreztetéséről, ATV, 2020. augusztus 27.)

Ha a szélkakasok azt látják, hogy a diktatúrák gallyra mennek, és látják a süllyedő hajót, lépni fognak. (Oriold Károly blogger és ellenzéki aktivista, Népszava, 2020. augusztus 29.)

 

komment
süti beállítások módosítása