Médianapló

Médianapló - Lúdas Matyiból hogyan lett Döbrögi?

2023. június 24. 11:47 - Zöldi László

A Lúdas Matyit - így, hosszú ú-val - Fazekas Mihály 1804-ben írta. A komikus elbeszélő költeményhez kötődik az első mai értelemben vett plágium-ügy. Egyik példányát, amelyen nem szerepelt a szerző neve, Bécsben megtalálta és kiadta egy magyar egyetemista. A névtelen eposz csaknem egy évtizedig lappangott, mire a híre eljutott a debreceni illetőségű szerzőhöz, aki 1815. december 24-én levelet írt az akkor már Debrecenben professzoroskodó hajdani kiadójához: „Matyi az én szülöttem.”

Hamarosan megegyeztek, Fazekas átnézte a kéziratot, javítgatott rajta, majd az általa hitelesített változat 1817-ben ismét Bécsben látott napvilágot. Két főszereplője, Lúdas Matyi és Döbrögi uraság idestova két évszázada birizgálja a képzeletünket. Sok embert érdekelt, hogy a furfangos parasztfiú miként áll bosszút az erőszakos uraságon. Például itt van a gyakran idézett szállóige, miszerint a deresre húzott libagazda kifejti: „Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza.”

Az egyik legbravúrosabb elemzés a szintén debreceni író, Borbély Szilárd tollából való. Negyedszázada, az Élet és Irodalom hasábjain jutott meglepően időszerű következtetésre. Abból indult ki, hogy Lúdas Matyi a döbrögi vásáron „márjásért” árulta a libáit. Egy márias húsz krajcárt jelentett, egy pengő pedig hatvan krajcárt. Matyi tehát három máriást kért a húsz libáért, az arrafelé sétáló Döbrögi uraság viszont csupán a felét ajánlotta. Mai kifejezéssel élve ársapkát akart húzni Matyi fejére. S mert piactorzító ajánlatát az árus nem fogadta el, a pohos kiskirály deresre húzatta. Ezzel magyarázható, hogy Matyi háromszor bosszulja meg magát a pökhendi uraságon.

Néhány magyar író, újságíró és karikaturista 1945-ben vicclapot alapított, amelynek a Ludas Matyi címet adták (rövid u-val). 1949-ben körülbelül háromszáz embert kérdeztek meg Ludas Matyiról. A rögtönzött közvélemény-kutatás szerint a népszerű újságot mindenki ismerte, a „Háromszor veri…” kezdetű mondást hatvankilencen, Fazekas Mihály nevét hatan (két gimnáziumi tanár és négy gimnazista). Egy géplakatos pedig, afféle sajtólevelezőként azt írta, hogy idős nénitől úgy hallotta: a Ludas Matyi tulajdonképpen Rákosi Mátyás álneve. Azt már én fűzöm hozzá, hogy alkatilag az ország teljhatalmú diktátora - inkább „hajazott” Döbrögire.

A két főszereplő hosszúra nyúlt közös útját az első magyar színes játékfilm, majd egy rajzfilm is szegélyezte. Az értelmezők hol a Matyinak becézett lúdtulajdonoshoz, hol a keresztnév nélküli Döbrögihez hasonlították a korabeli politikusokat. Okkal vagy ok nélkül, ez most szinte mellékes is. Egyetlen közéleti személyiség van, akit hasonlítottak és hasonlíthatnak is mindkettőhöz. Orbán Viktort sovány pályakezdő politikusként ismerhettük meg. Jó néven vettük tőle, hogy helyettünk akarta megleckéztetni a hazai és az európai Döbrögiket. Aztán az ország első embereként annyira kikerekedett, hogy korunk Döbrögije lett belőle.             

 

Tíz mondat Ludas Matyiról és Döbrögiről

 

Egy idős néni azt mondta, hogy a „Ludas Matyi” Rákosi Mátyás álneve. (Kemény Gábor mohácsi géplakatos, Ludas Matyi, 1949. április 15.)

Pénzügyminisztériumi kiszivárogtatások szerint az új tízezer forintos bankjegyen Döbrögi arcképe lesz. Így minden tízezrest háromszor lehet majd elverni. (Horváth Tibor miskolci ügyvéd, Hajdú-bihari Napló, 1996. február 23.)

Orbán Viktor a Vigadóban Lúdas Matyinak öltözött be, hogy háromszor verje el Döbrögit. (Bartus László újságíró, Magyar Hírlap, 2003. február 11.)

Nálunk nem Lúdas Matyi veri Döbrögit, hanem Döbrögi Lúdas Matyit. (Bihari Péter közgazdász. Népszabadság, 2004. június 21.)

Mondhatni, egy személyben Döbrögi és Lúdas Matyi. (Megyesi Gusztáv publicista Orbán Viktorról, Népszabadság, 2013. május 11.)

Mindegy nekem, hogy Döbrögi jobbos vagy balos, leverem rajta, hogy elvette a libáimat. (Nagy Bandó András humorista, 168 Óra, 2013. július 18.)

Körülbelül annyi a különbség az egykori magyar jogállam és az Orbán-rendszer közöt, mint Ludas Matyi és Döbrögi között. (Majtényi László alkotmányjogász, Klubrádió, 2019. augusztus 6.)

Lúdas Matyi jelmezében Döbrögi lép fel. (Lendvai Ildikó szocialista politikus Orbán Viktorról, Népszava, 2020. június 13.)

Az ország Döbrögije. (Gábor György vallástörténész Orbán Viktorról, Facebook.com, 2021. március 19.)

Az ellenzék Döbrögit látja Orbánban, és keresi a maga Lúdas Matyiját. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, 2021. november 23.)

komment
süti beállítások módosítása