Médianapló

Médianapló - Mennyit ér a százon két országos csúcs?

2023. május 28. 11:55 - Zöldi László

Jóska kollégiumi szobatársam volt. Szépen harmonikázott, és esténként szívesen hallgattuk. Edzésre pedig együtt jártunk. Én országos bajnokságig vittem a középiskolások között, ő futásra tette az életét, és felnőtt válogatott lett. Visszavonulása után az atlétikában maradt, nemzetközi kapcsolatai révén menedzserként pátyolgatja a hazai tehetségeket. Nincs könnyű dolga.

Most a fészbukos üzenőfalán értesített arról, hogy Takács Boglárka megjavította az országos csúcsot. Száz méteren 11.27 másodpercet futott. Azt már én fűzöm hozzá, hogy sokszoros bajnoknőnk augusztusban lesz 22 éves, akkor debütál a Budapesten megrendezendő világbajnokságon. Remélem, hogy addig javul még. Teljesítményéről a barátom, egy magánember értesített, az Egyesült Államokban élő atlétákéról viszont az amerikai szövetség, amely méltányolja a sportág iránti érdeklődésemet.

A magyar bajnoknőről annyit tudok, hogy móri lány. Onnan járt Székesfehérvárra edzeni, majd tavaly a fővárosba igazolt, és az eredményei ugrásszerűen megjavultak. Olvastam róla, hogy az ELTE jogi karára akar jelentkezni, talán sikerült is neki. Ha az Egyesült Államokban járna egyetemre, akkor Mr. Algoritmus rengeteg információval látna el. Tudnám, hogy hol és mit tanul, a róla készített fényképek és videók pedig magas technikai felkészültségről árulkodnának.

Tételezzük fel, hogy Boglárka egyetemista. Vajon kimagasló teljesítménye mivel kecsegtet a hasonló (utánpótlás) korúak nemzetközi versenyében? A magyar egyetemi bajnokságról nincsenek friss információm, az amerikairól vannak. A sport ösztöndíjasok azért küzdenek, hogy a diploma megszerzése után pénzdíjas versenyeken indulhassanak, ráadásul a sportszer-gyárak is szerződést kössenek velük.

Például a tavaly végzett Abby Steinerrel, aki százon 10.90 másodperccel, kétszázon pedig 21.77-tel vétette észre magát, a német Puma cég évi egymillió dolláros (346 millió forintos) szerződést kötött. Mai utódai már túl vannak az idény elején megrendezett bajnokságon. Végignéztem az előfutamokról készített mozgókép-felvételeket, és Boglárka korosztályában az ő mostani 11.27 másodperce a következő amerikai eredményekhez hasonlítható.

Egy 11.08-ashoz, két 11.11-eshez, két 11.16-oshoz és egy 11.20-ashoz. Az a benyomásom, hogy a legtehetségesebb sprinterünk az országos csúcsával talán továbbjutott volna az amerikai egyetemi bajnokság előfutamából. (Máskülönben a nemzetközi szint 11 másodpercen belül kezdődik.) Boglárka válogatott is, és a világbajnokságra készülő, szintén tehetséges társnőivel a négyszer százas váltóban javított országos csúcsot. Eredményük 43.58 másodperc lett.

Az Egyesült Államokban tanuló diák-atléták is futottak a váltóban. A texasi egyetem csapata győzött 41.89 másodperccel, az utána befutó három egyetem váltója 42.92-őt, 42.93-at és 43.48-at ért el. A magyar válogatott a friss országos csúccsal az amerikai egyetemi bajnokságon az ötödik lehetett volna.

 

Tíz mondat a futásról

 

A futást azért kedvelem, mert az ember friss levegőn van, másrészt a legjobb társaságban. Vagyis egyedül. (Horn Gyula miniszterelnök, Esti Hírlap, 1997. december 19.)

Szeretnénk a menetelést futólépésre változtatni. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió. 2001. január 24.)

A mezítlábas futás felér egy talpmasszázzsal. (Pásztor György maratonista, Békés Megyei Hírlap, 2002. november 16.)

Zsákban futunk, miközben a francia etikett szerint szeretnénk táncolni. (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Népszava, 2007. március 6.)

Futok, Minden reggel hat kilométert. Pedig ha valamit utálok, az a futás - borzalom. (Gyárfás Tamás médiamenedzser, CR Üzleti Magazin/2008)

Botka László előre rúgta a labdát, most pedig fut utána. (Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász, Zoom.hu, 2017. szeptember 25.)

Én futok, Karácsony robogón ül, Tarlós Ferrarin megy. (Puzsér Róbert publicista a budapesti főpolgármester-jelöltekről, Magyar Nemzet, 2019. augusztus 31.)

Elárulom a nagy kampánytitkot: letolt gatyával nem lehet futni. (Szekeres Imre szocialista politikus, HírKlikk.hu, 2020. december 22.)

 Nem tudunk elég gyorsan elég sokat futni. (Borsos Attila sportkommentátor a női kézilabda válogatottról, Sportal.hu, 2022. november 19.)

Összekötött kézzel és lábbal futunk versenyt a túldoppingolt fideszesekkel. (Dobrev Klára DK-politikus, Klubrádió, 2023. április 19.)

komment
süti beállítások módosítása