Médianapló

Médianapló - A kormányzat milyen túlsúlyt élvez a nyilvánosságban?

2023. május 09. 11:34 - Zöldi László

Tegnap este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában szóba került, hogy a rendőrség könnygázzal és gumibottal fogadta a miniszterelnöki rezidenciához érkezett diákokat. A felháborodás nagy a szülők és nagyszülők körében, mondta az egyik stúdióvendég, Lendvai Ildikó. A másik - Németh Péter - szerint azonban ama képsorok és fényképek, amelyek a kormánykritikus nyilvánosság fórumain elborzasztották a nézőket és az olvasókat, nem jutnak el a lakosság nagyobbik részéhez. 

A Népszava főszerkesztője így jellemezte a helyzetet: „Az fog történni, amit a 90 százalékos médiatöbbség láttatni akar.” Az a benyomásom, hogy az ellenzéki sajtó veterán munkatársának igaza van. Az ország jelentékeny része csakugyan olyan médiatartalmakat fogyaszt, amelyek nélkülözik a hatalmon lévők számára kínos (szavazatcsökkentő) fejleményeket. De hogy a jelentékeny jelző pontosan mit is jelent, arról bizony nincs felmérésből való hiteles adat.

Akik a kormányzati túlsúlyról beszélnek, különféle százalékokat mondanak. Vagy inkább becsülnek, saccolnak, taksálnak. A nyilvánosság helyzetét feltáró elemzésre az ellenzéknek nincs pénze. A kormánynak van, talán föl is mérette a valóságos helyzetet, de az eredményt nem köti az orrunkra. Nincs különösebb bajom az ellenzéki becslésekkel azon kívül, hogy akik kimondják őket, minél magasabb számmal igyekeznek jellemezni csüggesztő, lehangoló, nyomasztó érzéseiket, tapasztalataikat. Németh Péter 90 százaléka mégis tűnődésre késztet.

A bejegyzésem után olvasható egy összeállítás, amelynek első és utolsó idézete tőle származik. Ő a keret. 2016. október 4-én azt fejtegette, hogy Orbáné „a média 95 százaléka”. Vajon hogyan jutott el a tegnap este kimondott 90-ig? Amikor hat és fél éve az ellenzék patinás, de csak második számú napilapjában megjelent az a fránya 95 százalék, húsz hónappal voltunk az úgynevezett G-nap után. Simicska Lajos, a miniszterelnök gazdasági bizalmasa összeveszett Orbán Viktorral, és magával vitte a reá bízott médiumokat. Például a Magyar Nemzetet, a Hír TV-t és a Heti Választ.

Amikor a Népszavában Németh Péter 95 százaléknyira saccolta a kormányzat befolyását a nyilvánosságban, akkor négy nappal voltunk az első számú ellenzéki napilap, a Népszabadság megszüntetése előtt. Ha valóságos felmérést tükrözött volna a száma, akkor az ellenzéki nyilvánosság zászlóshajóját úgy süllyesztették el a kormányzati torpedók, hogy a hatalmon lévők túlsúlya Németh Péter logikája szerint elérte a 100 százalékot. Ráadásul első kijelentése után a vidéki napilapok átmeneti tulajdonosai (strómanjai) eladták nyilvánosság-portfóliójukat a kormányzat embereinek. 476 szerkesztőséggel létrejött a KESMA, „A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány roppant erőműve.” (Puzsér Róbert)

Majd Orbánék "visszakérték" Simicskától a függetlenített médiumokat, a világhálóra száműzték a Klubrádiót, online portállá zsugorították a 168 Óra című hetilapot, pacifikálták az Indexet és az ATV-t. A filléres gondokkal küszködő Népszava pedig évente több százmillió forintért közöl olyan hirdetéseket, amelyek a kormányzati propagandagyár termékei. Ilyen például a „Szankciós bombázás” és a„97 százalék”. Miközben tehát a nyilvánosságban 2016. október 4-e óta hullámzott - inkább nőtt, mint csökkent - a kormányzati befolyás, a Népszava sokat tapasztalt főszerkesztője szerint ötszázaléknyival kevesebb lett a kormányzati túlsúly.

 

Tíz mondat a túlsúlyról

           

Övé immár a média 95 százaléka. (Németh Péter újságíró Orbán Viktorról, Népszava, 2016. október 4.)

A „G-nap” óta dübörög a kormánypárti média újjászervezése. (Lakner Zoltán politológus, Vasárnapi Hírek, 2016. október 22.)

Öt évvel ezelőtt a magyar média meghatározó része még német tulajdonban volt… Ez a helyzet mára megváltozott. (Orbán Viktor miniszterelnök, 888.hu, 2016. december 15.)

A sajtó egyik része a kormány és a Fidesz-közeli cégek apanázsából él. A másik része láb- és körömgombából és a hüvelyszárazságból. (Hell István közíró, Facebook.com, 2017. október 24.)

Kinyírták vagy prostituálták a sajtó jelentős részét. (Ceglédi Zoltán politológus, hvg.hu, 2018. március 2.)

A kormány foglyul ejtette a médiatér több mint 50 százalékát. (Papp Réka Kinga publicista, ATV, 2018. április 16.)

2014 óta lenyúlták a fél médiát. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, ATV, 2019. május 28.)

Az emberek legalább felét csak a kormánysajtó éri el. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, ATV, 2019. augusztus 13.)

Írtózatos média-túlsúly. (Dobrev Klára DK-politikus, ATV, 2020. július 40.)

Az fog történni, amit a 90 százalékos médiatöbbség láttatni akar. (Németh Péter újságíró, ATV, 2023. május 8.)

komment
süti beállítások módosítása