Médianapló

Médianapló - Dobrev Klárától miért nem telik egyértelmű válaszokra?

2023. május 03. 11:50 - Zöldi László

A körülötte lévő szakértők profizmusából akkor ábrándultam ki, amikor a ’22-es választás kampányában megérkezett Kecskemétre. Kiállt az érdeklődők elé, és mondott valami mérsékelten elmarasztalót a kormánypárti polgármester „úr” működéséről. Szinte reflexszerűen pontosította egy idősebb hölgy az első sorban, hogy „polgármester asszony”.

A DK miniszterelnök-jelöltje úgy érkezett a hírös városba, hogy a kommunikációs stábja elfelejtette fölvilágosítani: Kecskeméten évek óta nő a polgármester. Ráadásul egy köztiszteletben álló matematikatanár családtagja. Bandi bácsi a múlt század hatvanas éveiben bennünket is tanított a Katona József Gimnáziumban. A kínos epizód onnan jutott eszembe, hogy Dobrev Klára tegnap megszólalt az Indexben.

A DK árnyékkormányának miniszterelnöke kifejtette, hogy ő és a pártja nem az ellenzéknek maradt tortarészt akarja tovább szeletelni. Inkább az Orbán hatalomgyakorlásából kiábrándult és a bizonytalan szavazókhoz csapódott százezreket szeretné a Demokratikus Koalícióhoz kapcsolni. Ehhez képest arról beszélt, hogy a legújabb kampányában már eljutott Miskolcra, Pécsre, Nyíregyházára, és készül Szombathelyre. A négy város közül háromban, Miskolcon, Pécsett és Szombathelyen ellenzéki többség van az önkormányzati testületben. Lehetséges, hogy a dékás kampány-szakértők nem föltétlenül a bizonytalanok megszólítását javasolták neki?

A tegnapi interjúban azt is állította, hogy 2022 elején „A DK belegebedt a kampányba.” A választási eredmény nem ezt igazolja, de az állítás akár még igaz is lehet. Kár, hogy szinte ez volt az egyetlen konkrétum, amely Dobrev Klára száját elhagyta. A kirakatban lévő politikus ugyanis megtanult kedvesen és kulturáltan mellébeszélni. Az újságíró például azt firtatta, hogy az árnyékkormány feje miként vélekedik a Gyurcsány-kormány hatalomgyakorlásáról.

Meg az ellenzéki előválasztásról, az Európai Egyesült Államokról, a Karmelita-kolostor előtti kordonbontásról (és a Momentumról), valamint a tavalyi választási vereségből levonható tanulságról. A „válasz” bekezdésnyi gondolatmenet lett, sok fölösleges szóval és kevés konkrétummal. Lehet erre azt mondani persze, hogy Dobrev Klára az ellenzéki pártok iránti tapintatból és/vagy taktikai okból nem akarta tovább élezni a vetélytársak közti helyzetet.

De akkor is kerülte az egyértelmű választ, ha az újságíró személyekre kérdezett. Az árnyékormány feje Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységére hosszan és általánosítva, vagyis semmitmondóan reagált, Márki-Zay Pétert azzal intézte el, hogy nem kommentálja a volt ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. A Ráczné Földi Judittal kapcsolatos Momentum-álláspontot pedig szintén nem minősítette. Már-már megbékéltem azzal, hogy kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferencet nem érezte politikai tehertételnek. Mi mást is mondhatna, ha a férjéről faggatják?

Az újságíró azonban nem hagyta magát, és az interjú végén visszatért Gyurcsányra. Többször is visszakérdezhetett volna.

 

Tíz mondat Dobrev Klárától Dobrev Kláráról

 

Betegesen hiányzik belőlem a pozíció- és tekintélytisztelet. (Népszabadság Online, 2004. december 11.)

Mindig is kiskosztümös nő voltam. Kivéve hétvége, akkor farmer. (Velvet, 2004. december 27.)

/Hogyan kell önt szólítani?/ Klárának, a Klára asszonyt kicsit mesterkéltnek érzem. (Népszava, 2007. március 31.)

/Lenne miniszterelnök?/ Nem. (Index, 2008. május 1.)

Nincs olyan ambícióm, hogy egy oldal első számú vezetője legyek. (Magyar Narancs, 2016. november 10.)

Hát én nem leszek miniszterelnök-jelölt. (Hír TV, 2017. november 8.)

Nem azért lettem listavezető, mert Gyurcsány felesége vagyok, hanem annak ellenére. (444.hu, 2019. június 19.)

Bizonyos értelemben három hete vagyok a politikában. (ATV, 2019. június 20.)

Mindig mindent kiszámolok. (ATV, 2021. május 20.)

Nem hiszek abban, hogy a politika nem nőnek való. (Facebook.com, 2021. szeptember 2.)

komment
süti beállítások módosítása