Médianapló

Médianapló - Ki akarta agyagba döngölni a kommunistákat?

2023. április 27. 12:55 - Zöldi László

Korunk divatos műfajában, a podcast egyik fórumán tegnapelőtt figyelemre méltó beszélgetés hangzott el . Két politikus tűnődött a rendszerváltás előzményeiről.

Jeszenszky Géza, a későbbi Antall-kormány külügyminisztere szerint 1989 őszén, egy pótválasztási összejövetelen „A Fidesz részéről hangzott el, hogy döngöljük agyagba a kommunistákat.” Fodor Gábor, aki Fidesz-alapító létére miniszter lett Horn Gyula, majd Gyurcsány Ferenc kormányában is, nem vonta kétségbe az állítást, csupán pontosította: „Az agyagba döngölés a választások legendás szólama volt. Orbán Viktorhoz kötötték, de nem ő mondta, hanem Németh Zsolt egy zalaegerszegi kampánygyűlésen.”

Mindkét megjegyzés az Indavideón hallható. Ama bizonyos mondat pedig annak idején nagy visszhangot keltett, még az országgyűlés is foglalkozott vele. Kövér László a Fidesz-frakció nevében elismerte, hogy az erőszakosnak ható kijelentés elhangzott az egerszegi főtéren, a Zalai Hírlap tudósítója azonban szerinte lehagyta az utolsó szavát. Mármint azt, hogy a fiatal demokraták pártja az 1990-es „választásokon” akarják agyagba döngölni a kommunistákat.

Nevet nem olvashatunk a Zalai Hírlap 1989. szeptember 13-i tudósítása végén, de nem valószínű, hogy a szerkesztőség gyakornokot küldött volna az előző nap délutánján megrendezett nagygyűlésre. Az utókorból visszanézve azért megemlítem, hogy a lap főszerkesztő-helyettese képviselőjelöltként indult a pótválasztáson, érintett volt tehát. Ennek ellenére nyitva hagynám a kérdést, vajon a szerkesztőség félretájékoztatta-e a nyilvánosságot.

Akadt ugyanis a korabeli értelmezők között, aki úgy rekonstruálta a körülményeket, hogy az „agyagba” után a szónok hatásszünetet tartott. Majd miután érzékelte, hogy borzongás hullámzik végig a tömegen, a „választásokon” szóval enyhítette a fenyegető kijelentést. Egyébként a Zalai Hírlapban közölt fotó tanúsága szerint az előtérben emberfejek sokasága látszik, a háttérben villanyoszlopok és zászlók, a pódiumon pedig Dr. Marx Gyula helybéli orvos, az MDF képviselőjelöltje. Felszólalt még Orbán Viktor is.

A tudósító szerint a Fidesz-politikus kifejtette, hogy a szocializmus falat emelt az emberek közé. A kommunistákat azonban nem döngölte agyagba. Illetve nem ő döngölte, hanem a mellette álló Németh Zsolt. Mire Marx doktor elhatárolta magát tőle, mondván, hogy az MSZMP nélkül nem lehet kormányozni Magyarországot. Ez volt a még Bíró Zoltán elnökölte MDF hivatalos álláspontja.

A rendszerváltás utáni első években senki sem tulajdonította Orbán Viktornak a közéleti vitákban gyakran használt szállóigét. De a hozzászólók minél távolabb kerültek az időtől és a tértől (1989 őszétől és a zalaegerszegi Dísz-tértől), annál többször feledkeztek meg Németh Zsoltról. Egyre inkább Orbán Viktornak tulajdonították a súlyos mondatot. 2010 után nem a szelíd hatalom képe bontakozott ki előttük. Ezt még az Orbán-hívők sem állítják. Vezetőjének, a korszak névadójának ugyanis sajátos a hatalomgyakorlási tachnikája. Illik hozzá a döngölés.  

Pedig Németh Zsolté a szállóige, noha még az se biztos, hogy ő találta ki. 2013. március 12-én, immár külügyminisztériumi államtitkárként is vállalta ugyan, de a Népszabadság Online képernyős interjújában hozzáfűzte: bár a zalaegerszegi nagygyűlésen ő döngölte agyagba a kommunistákat, az ütős mondatot azonban Kövér László találta ki.   

 

Tíz mondat az agyagba döngölésről

 

A választási célokról, az ellenfélről s az MSZMP-ről szólva kijelentette: „Bele kell döngölni őket az agyagba. Úgy kell velük végezni, mint amilyen egy fájdalmas műtét.” (Németh Zsolt Fidesz-politikus, Zalai Hírlap, 1989. szeptember 13.)

Zsolt nem szegte meg a Fidesz alapelveit, hanem egy szerencsétlen mondatot mondott ki. (Rockenbauer Zoltán Fidesz-politikus, Heti Hírnök, 1989. november 29.)

Németh Zsolt azóta barátaitól a „keramikus” becenevet kapta. (Dányi László újságíró, Délkelet, 1991. október 31.)

Nekünk 1994 után nem agyagba döngölni valónk lesz, sokkal inkább megegyezni valónk. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Délmagyarország, 1994. január 11.)

/”És az emlékezetes ’agyagba döngölni a kommunistákat’ kijelentésével is egyetértett?”/ Először is tisztázzuk: ezt nem Orbán mondta, hanem Németh Zsolt. (Hegedűs B. András, az 1956-os Intézet társigazgatója Bossányi Katalin kérdésére, Mozgó Világ, 1996/10.)

Azt hiszem, Orbán Viktornak volt igaza, amikor Nagy Imre ravatalánál azt mondta, hogy a kommunistákat agyagba kell döngölni. (Kővári Antal budapesti sajtólevelező, Új Magyarország, 1997. március 4.)

Miniszterelnökünk sem akar senkit az agyagba döngölni, hatalomra kerülve már oda az ifjonti hév. (Kaszás Kálmán budakalászi sajtólevelező Orbán Viktorról, Magyar Demokrata, 2000. május 4.)

Ahhoz képest, hogy annak idején Orbán Viktor agyagba akarta döngölni a kommunistákat, nagyot változott a kurzus. (Ménesi György újságíró, Békés Megyei Hírlap, 2001. március 26.)

Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy agyagba döngöli a kommunistákat, ám ehelyett a nemzeti pártokat döngöltw agyagba. (G. Nagyné Maczó Ágnes kisgazda politikus, Fejér Megyei Hírlap, 2002. március 21.)

„Agyagba döngölni a kommunistákat a választásokon” - pontosan így hangzott el tőlem 1989 szeptemberében Zalaegerszegen, egy pótválasztáson. Egy teherautó platójáról beszéltem. (Németh Zsolt Fidesz-politikus, hvg.hu, 2013. április 5.)

komment
süti beállítások módosítása