Médianapló

Médianapló - Az éjszakai Klubrádió

2023. április 24. 10:58 - Zöldi László

Hajdani rádiókritikusként figyeltem föl Krusovszky Dénes működésére. A hazai sajtóban ma már szinte egyedüliként műveli ezt a szép mesterséget. Íráskészségét, esztétikai érzékét és társadalomismeretét kamatoztatja a Magyar Narancs hasábjain. A legutóbbi számban ezt írta a Klubrádióról: „A legnépszerűbb kormánykritikus csatornát az online térbe száműzte a hatalom, egyben országos rádiót is faragott belőle.”

Azokkal ért tehát egyet, akiknek a felfogását úgy foglalnám össze, hogy a hatalmon lévők kiszúrtak ugyan a legközszolgálatibb magánrádióval, de akaratlanul is lehetőséget teremtettek arra, hogy munkatársai végre abban a közegben próbálják ki magukat, amelytől sokáig ódzkodtak: az online térben. Megelégedtek azzal, hogy az érdeklődők országszerte hallgatták őket. Bár amikor a legnagyobb volt az akciórádiuszuk, keleten és délen akkor sem érték el az országhatárt, nem is beszélve a határon túli magyarokról.

Az Orbán-kormány a Klubrádiót visszaszorította a fővárosra és környékére. Majd amikor a hagyományos frekvenciáját átjátszotta egy másik rádiónak, a digitális hullámhosszra fanyalodott klubrádiósok előtt kinyílt az egész világ. Én pedig vásároltam egy digitális sugárzásra alkalmas készüléket, noha a dolgozószobában lévő asztali számítógéppel hallgathattam volna az adást. Csakhogy nappal mással foglalkozom, az éjszakai ismétlésekhez kellett a hálószobában egy online szerkentyű.

Azt hallgatom, ami a Klubrádió veszte lett. A médiahatóság ugyanis egy másik cég ismétlési gyakorlatát jobbnak tartotta, ez volt a „visszaminősítés” egyik hivatalos indoka. Egyébként a Klubrádióban vannak olyan műsorok, amiket szívesen hallgatok, és vannak, amiket hanyagolok. Éjszaka azonban csak a legjobbakat mentik át az ismétlési rendszerbe. Például Szénási Sándor műsorát, a Három az igazságot, amelyben az író Spiró Györgyöt és a történész Hatos Pált szólaltatja meg.

A legmagasabb szellemi szinten adják közre a mondandójukat, legutóbb az antiszemitizmusról, majd a giccsről. A nem egészen egyórás műsort reggel hat és hét között szoktam hallgatni. Ugyanezt, ha jól számoltam, az izraeli Haifában reggel héttől kísérte figyelemmel a barátom, a vőm Dubajban reggel nyolctól, a sógorom özvegye a texasi Dallasban este tizenegytől, a középiskolai osztálytársam a kaliforniai San Diegóban este kilenctől, az ifjúkori barátnőm pedig Hawaii szigetén este héttől.  Út közben, a kocsiban, a munkahely felé, vagy munka után, már otthon. Az a benyomásom, hogy a „rossz” ismétlési rendszer mögött átgondolt elképzelés rejlik, ami föl sem túnt a médiahatóságnak.  

Nem öröm persze, hogy néhány magyarországi megye és Kárpát medencei tájegység magyar lakossága anyagi és technikai okból kiesett a Klubrádió hatósugarából. Mindazonáltal örvendetes, hogy az online száműzetés „jóvoltából” új hallgatóréteget hódíthatott meg a  vidéki Magyarországon és a határon túl rekedt vagy kitelepült magyarok között. Nappal az órás sávokba gyömöszölt műsorokat színvonalas hírblokkok szakítják meg, vagy választják el egymástól. Az éjszakai adásból a műsorszerkesztő kiszedi a híreket, és az órás sávrendszerben néhány perces lyukak jönnek létre.

E hézagokat tölti ki Göczey Zsuzsa zenével. A zenei szerkesztő merész dallamú és elgondolkoztató szövegű magyar számokkal, többnyire fiatal és jó hangú színészek közreműködésével. Olyan zenei világba pillanthatunk be, mellyel e sorok írója ritkán találkozhat a budapesti hangversenytermekben. A határon túli hallgatók pedig végképp nem szembesülhetnének vele.            

 

Médianapló - Tíz mondat a Klubrádióról

 

Ennyire keményen már sehol nem lehet bírálni a kormányt. (Havas Henrik újságíró, Nemzeti TV, 2020. szeptember 12.)

Kétszáz-kétszázötvenezer napi hallgatóból nagyjából húszezer maradna meg. (Bolgár György műsorvezető a digitális átállításról, HírKlikk.hu, 2020. szeptember 19.)

Az ellenzék egyetlen sok emberhez elérő hangja, a Klubrádió is a végnapjait éli. (Bruck András író, Facebook.com, 2021. február 6.)

A mindenség szövetébe egy sarló-kalapáccsal és vörös csillaggal beszakított féreglyuk. (Trombitás Kristóf publicista, Vasárnap.hu, 2021. február 10.)

A Klubrádió se nem szűnt meg, se el nem hallgatott, csak az analóg, földi sugárzásról online műsorszórásra kényszerült váltani. (Szele Tamás újságíró, Forgókínpad.blog, 2021. február 15.)

Baloldali propagandarádió. (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, 2021. február 16.)

Az online móddal talán valamelyes földrajzi tágulás jár, netán a Klubrádió végre komolyan beleáll az országos terjeszkedésbe, amit 2011 óta kellett volna csinálni. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus, Facebook.com, 2021. február 18.)

A Klubrádió húsz éve szól, miközben már nem először „hallgattatták el”. (Bréhm-Nagy Ferenc újságíró, Magyar Hírlap Online, 2021. február 20.)

Bokros Lajos a megszüntetett Klubrádióban szörnyülködött a magyar gazdaság helyzetén. (Pilhál György újságíró, Magyar Nemzet Online, 2022. augusztus 13.)

A legnépszerűbb kormánykritikus csatornát az online térbe száműzte a hatalom, egyben országos rádiót is faragott belőle. (Krusovszky Dénes kritikus, Magyar Narancs, 2023. április 20.)

 

komment
süti beállítások módosítása