Médianapló

Médianapló - A ruszkikat ki küldte haza?

2023. április 19. 11:01 - Zöldi László

Hajdani edzőpartneremmel, a kitűnő négyszázas atlétával a madridi repülőtéren futottam össze. A közgazdász diploma megszerzése után külkereskedő lett, és épp új állomáshelyére indult. Azt újságolta, hogy a fiát sikerült beíratni egy indiai angol iskolába, jól jön majd neki a nemzetközi érintkezés nyelve.

A fiú azóta felnőtt, és politikus lett belőle. Az Európai Parlamentben kamatoztatja perfekt angolját és nemzetközi kapcsolatait. Itthon pedig újraszervezte a pártját. Egy tegnapelőtt megjelent interjúban azt fejtegette, hogy a megtámadott Ukrajnából először ő küldte haza az oroszokat. Ez nem felel meg a valóságnak. Néhány héttel a háború kirobbanása után Németh Zsolt kormánypárti politikus a fészbukos üzenőfalán már használta a „Ruszkik, haza!” állandósult szókapcsolatot.

Kétségtelen, hogy gesztusát elkésettnek vélte az egyetlen ellenzéki napilap munkatársa. Arról azonban legalább tűnődhettünk, hogy a Fidesz-politikusból vajon az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszélt-e, vagy a kormánypárt atlantista vonulatának vezéralakja. Azaz hivatalosnak tekinthető-e a figyelemre méltó megnyilvánulása. Egyébként a „Ruszkik. haza!” szállóigének több évtizedre visszanyúló története van.

A második világháború végén a szovjet hadsereg nemcsak keresztülverekedte magát Magyarországon, hanem itt is maradt. Egyelőre homályos, hogy ki használta először a gimnasztyorkás katonákat hazaküldő kifejezést, annyi azonban kiolvasható a dokumentumokból, hogy a kétszavas szólás akkor rajzolódott ki a házak falán, amikor a szovjet csapatok 1955-ben kivonultak Ausztria általuk megszállott részéből. Ha a „sógoroknak” sikerült megszabadulni tőlük, nekünk miért ne sikerülhetne? Ezzel magyarázható a kétszavas üzenet 1956-os karrierje.

November 4-e után persze kiszorult a nyilvánosság államilag ellenőrzött fórumairól, és csak a nyolcvanas évek végén tért vissza a médiába. Az utolsó szovjet csapatok 1991-es kivonulása után megint mintha nyoma veszett volna. A XXI. század második évtizedében bukkant fel, amikor a kormánypárt egyik megmondó-embere, Deutsch Tamás szóba hozta. Nem teljesen függetlenül attól, hogy Putyin orosz elnök népszavazást szervezett a Krimben, és a félszigetet néhány nap múlva el is vette Ukrajnától. A Fidesz-politikus figyelmeztetése a közösségi médiában látott napvilágot, és ismét tűnődhettünk rajta, vajon a magyar kormány hivatalos álláspontját tükrözi-e.

Azóta felgyorsultak az események. A bejegyzésem utáni összeállítás arról árulkodik, hogy a népérzületet kifejező szállóigét a hivatásos véleményformálók (a politikusok és az újságírók) újra a szájukra vették. Köztük Gyöngyösi Márton is.                      

 

Tíz mondat a „Ruszkik, haza!” szólásról

 

A „Ruszkik, haza!”-szerű szélsőséges, érzelmek diktálta megnyilvánulásnak úgy lehet a legegyszerűbben elejét venni, ha kivonják a szovjet csapatokat. (Márok Tamás szegedi újságíró, Délmagyarország, 1989. december 9.)

A ruszkik, haza tömeglélektanilag pontosan annyit tesz, mint a privát szférában a bazdmeg. (Megyesi Gusztáv publicista, Élet és Irodalom, 1990. február 9.)

Lassan mondom, hogy Putyin is megértse: Ruszkik haza! (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Twitter.com, 2014. március 3.)

Kövért jól ismertem 1989-ben, akkor azt mondta: „Ruszkik, haza!” Ma azt mondja: „Ruszkik, gyertek vissza!” (Charles Gati amerikai magyar politológus, 168 Óra, 2014. november 6.)

„Ruszkik, haza!” Akkor ők mondták, most meg nekik. (Farkas Judit szegedi újságíró, Délmagyarország, 2017. április 13.)

Ruszkik, haza? Ugyan már. Mintha újra 1956-ban lennénk: csak hazamennek az oroszok, és akkor minden jóra fordul. De hát 1989-ben hazamentek, és mégsem fordult minden jóra. (Szilágyi Ákos költő, 168 Óra, 2017. május 11.)

Ruszkik, haza! (Németh Zsolt Fidesz-politikus, Facebook.com, 2022. március 17.)

Hetekig tartott, amire 12 év összenövés után sikerült kimondani egy fideszesnek, hogy Ruszkik, haza! (Balassa Tamás újságíró, Népszava, 2022. március 26.)

Az igazságos békéhez ki kell mondani, hogy ruszkik, haza. (Gyöngyösi Márton Jobbik-politikus, Facebook.com, 2023. március 19.)

Azt az üzenetet, hogy „Ruszkik, haza!”, én fogalmaztam meg először a magyar politikában a jelenlegi orosz agresszió kapcsán. (Gyöngyösi Márton Jobbik-politikus, Válaszonline.hu, 2023. április 17.)

komment
süti beállítások módosítása