Médianapló

Médianapló - Orbán miért krákog?

2023. április 14. 10:15 - Zöldi László

Péntekenként 7.33 és 7.59 között övé a Magyar Rádió műsorideje. A legutóbbi 13 év alatt több műsorvezető is kikopott mellőle. Ma reggel a magyar-amerikai kapcsolatokról, az orosz-ukrán háborúról és az inflációról beszélt. Közben tizenhétszer köszörülte a torkát.

Az egyéni csúcsot 2021. július 16-án állította fel, 26 perc alatt 34-szer cirákolt, harákolt, hertyegett, kerregett, krákogott. A népnyelv sokféleképpen jellemzi azt a fránya torokköszörülést. Mégsem országunk első embere a csúcstartó, egy óbudai kisnyugdíjas taszította le a trónról. Huszár Tamás ellenzéki aktivista arról nevezetes, hogy a Klubrádió 2022. február 10-i műsorában tíz perc alatt negyvenszer krákogott. Ez felülmúlhatatlan, ráadásul azt is jelzi, hogy a torokköszörülés ökumenikus jelenség. Nem a világnézettől függ, hanem valami egészen mástól.

Sokáig azt hittem, hogy idegrendszeri tikkelés, erre azonban egy mégiscsak országért felelős miniszterelnök esetében nem szívesen tippelnék. Helyette inkább azt feltételeztem, hogy a koronavírus-járvány idején nem feküdte ki a légzőszervi betegséget, és torokköszörülés maradt meg belőle. De aztán feltűnt, hogy amikor előre megírt beszédet olvas föl, akkor nem is krákog.

S bár a meggyőzésnek kevésbé hatékony eszköze a rutinosan felolvasott szöveg, ám ha a fejből mondott beszéd gyakori torokköszörüléssel párosul, az eredmény nem igazán élvezhető. Orbán Viktor becsületére válik, hogy ha élő adásban szólal meg, nem értelmiségiesen ööö-zve, még csak nem is amerikaiasan am-ozva beszél, hanem magyarosan köszörüli a torkát. A jelenség nyitjára a múlt héten jöttem rá.

A hatodik emeleti mosókonyhában tartottunk lakógyűlést, a házkezelőség vezetője órányit beszélt a mögöttünk hagyott évről és az előttünk torlódó akadályokról. Érti a dolgát, a szövege mégis ellankasztott, mert 128-szor használta az egyébként kifejezést. Nem várható el tőle, hogy a szókincsét rokon értelmű szavakkal bővítse. Amúgy is a különben, a mellesleg, a nemkülönben, a tetejében vagy a továbbá nem is pontosan azt fejezi ki, hogy az illető mellékesnek gondolja azt, amiből él. Ettől persze még fogalmazhatott volna változatosabban is.

Kezdem kapiskálni, hogy a nyögésnek is beillő ööö-zés, az amerikaias am-ozás, a magyaros krákogás és például az egyébkéntezés mit is jelent valójában. Mindössze azt, hogy embertársaink keresik a szavakat, aztán vagy meglelik, vagy nem.          

 

Tíz mondat Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2023. április 14.)

 

Az Egyesült Államok a barátunk és a fontos szövetségesünk.

Amerika nem egységes.

/Pressman nagykövetről/ Azt küldenek, akit akarnak.

Nem fogjuk engedni, hogy beleszorítsanak, belepréseljenek bennünket a háborúba.

Mi a béke oldalán vagyunk, ott is maradunk.

Sajnálom, hogy a baloldal háborúpárti.

A szankciókat tudomásul vesszük és betartjuk

/Az inflációról/ Van ez a vakcina, és várjuk, hogy kifejtse a hatását.

Ami eddig történt, az kevés.

A kereskedők ne most akarják életük legjobb üzletét megcsinálni.

komment
süti beállítások módosítása