Médianapló

Médianapló - Bot a küllők között

2023. április 10. 11:23 - Zöldi László

Váncsa István az egyik legjobb publicistánk, mégse idézhetek tőle annyit, amennyit megérdemelne. Ironikus megállapításai csak szövegösszefüggésben értelmezhetőek. Márpedig ha az idézés kedvéért a textust kiemelem a kontextusból, akkor érthetetlenné válik, vajon miért dicséri agyba-főbe például a miniszterelnököt.

Dicséretes visszafogottságról árulkodik azonban egyik legutóbbi kijelentése: „Vezérlő fejedelmünk üldögél a kerékpárút szélén, jobbjában botot tart, és a megfelelő pillanatban az előtte elhaladó bicikli küllői közé bök vele. (Élet és Irodalom, 2023. március 31.) Ezt adta az ötletet, hogy bot és küllő összefüggéseit megvilágítsam.

A küllő eredetét azért hanyagolnám, mert egyelőre a nyelvészek sem állapodtak meg, Vannak, akik török jövevényszónak vélik, de akadnak olyanok is, akik szerint német közvetítéssel jutott el hozzánk. Találtam viszont egy mondást, amely a bihari Kabáról származik: „Killőszegre van a jegyzővel.”  (A killő nem elírás, hanem tájszó.) Ellenséges viszony alakult ki tehát az egyik gazda és a település adminisztrátora között, például az adóhátralék mértékéről.

Ebben az értelmezésben a küllő nemcsak azt jelenti, hogy „a jármű kerekének agyát és talpát vagy koszorúját összekötő, sugarasan álló fogak, rudak, drótszálak egyike”. (A magyar nyelv értelmező szótára) Bottal együtt azt is, hogy valaki húzódozik a dologtól. Félrehúz, el-elmaradozik a társaitól. Találtam persze kézzelfoghatóbb magyarázatot is.

A Zalai Hírlap 2016. június 11-i számában olvasható egy érdekes hír. Zalaszentjakabon egy 32 éves asszony vastag botot hajított az arra haladó bicikli küllői közé.  A kerekező 17 éves lány elesett, és könnyű sérülést szenvedett. Az újságíró nem tért ki arra, hogy az asszony szórakozott-e, vagy volt valami baja a lánnyal. Azt viszont hírül adta, hogy hatósági eljárás indult a hajigáló ellen.

A bejegyzésem utáni összeállításból kiviláglik, hogy a magyar közszereplők előszeretettel emlegetik a bot és a küllő sajátságos kapcsolatát. Idestova 73 éve egy miniszteri rangú író Vörösmarty Mihály ürügyén sűrítette metaforává, hogy az osztályharc áldozatokkal jár, és akik botot dugnak a küllők közé, azok bizony a haladást gátolják. Az a benyomásom, mintha a hatalmat gyakorlók napjainkban is hasonló következtetésre jutottak volna.

Az például kettős mércére utal, hogy miközben itthon a fejlődés lassításával vádolják ellenfeleiket, Brüsszelbe botot visznek magukkal, hogy akadályozzák a kerékpár-forgalmat.        

 

Tíz mondat a küllőzésről

 

Vörösmarty néha talán megrettent attól, hogy a szekér azok közül is elgázol, akik közül ő való, de nem állt oda azok sorába, akik botot dugtak a küllők közé. (Darvas József vallás- és közoktatási miniszter, Akadémiai Értesítő, 1950/482. füzet)

Medgyessy Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt olyan tanácsadók tervét hajtotta végre, akik úgy tettek, mint aki botot vet a küllők közé. Alattomosabb, hogy valamiképp megakassza a lendülő kocsi tengelyét. (Ludwig Emil újságíró, Magyar Nemzet, 2002. április 22.)

Ülnek olyan emberek a rendőrségeken, ügyészségeken, akik próbálnak botot dugni a küllők közé. (Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, Magyar Nemzet, 2011. július 16.)

Egyesek állandón csak bedugdossák a botokat a küllők közé, gáncsoskodnak, gyűlöletet keltenek. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet, 2014. május 24.)

Dr. Orbán Balázs szerint egyetlen uniós szinten értelmezhető politikai eszközünk botot dugni a küllők közé. (Varga Lívia újságíró, Zalai Hírlap, 2016. szeptember 30.)

Egyesek úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot. (Kövér László Fidesz-politikus, az országgyűlés elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, Népszava, 2019. november 7.)

Az nem megy, hogy amikor az EU-nak egységesen kellene fellépnie, az orbánviktorok botokat dugdosnak a küllők közé. (Gyöngyösi Márton Jobbik-politikus, Európa-parlamenti képviselő, Népszava, 2019. november 19.)

Ideje volna, hogy Brüsszelben megértsék: velünk még a kommunisták sem boldogultak. Mi vagyunk a homok a gépezetben, bot a küllők között, tüske a köröm alatt. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Hírlap, 2021. október 25.)

Az a bizonyos bot egyre nehezebben akad a küllők közé. (Szerető Szabolcs újságíró a magyar kormány brüsszeli megnyilvánulásairól, Magyar Hang, 2023. március 10.)

Ahol lehet, a küllők közé botot dug. (Horváth Gábor újságíró Orbán Viktor brüsszeli tevékenységéről, ATV, 2023. március 14.)

komment
süti beállítások módosítása