Médianapló

Médianapló - Rákosi kése felbukkant a mai politika boszorkánykonyhájában is?

2023. április 06. 11:40 - Zöldi László

Mostanában elég gyakran kerül szóba, hogy az egyik párt leszalámizza a másikat, esetleg a szeletelés átterjed az átmenetileg épségben maradt párt belső ellenzékére is. Kétségkívül van ilyen jelenség manapság is, a kifejezés azonban régi.

A magyar sajtó tanúsága szerint 1945 novemberétől tartják számon. Rákosi Mátyásnak tulajdonítják, bár ő ritkán, inkább csak a leszalámizási folyamat végén beszélt a „mesterművéről”. Annál inkább szóba hozták ama véleményformálók, akik az idő tájt dicsérték vagy elmarasztalták. Rákosi és a magyar kommunisták az 1945 végi választáson 17 százalékot kaptak, ezzel az országgyűlésben a harmadik helyen kötöttek ki. A szocdemek 4 tizeddel többre tettek szert, a koalíciós kormányt vezető kisgazdák pedig 57 százalékra.

A 17 százalékos párt szívós munkával ellehetetlenítette, megosztotta, megsemmisítette, szétforgácsolta a versenytársait. Rákosi 1952-ben így foglalta össze a nevéhez köthető fogalmat: „A szalámi taktika abból áll, hogy minden nap egy kevéssel többet követelünk, mint ahogy a szalámit felszeleteljük, úgyhogy a végén nem marad semmi belőle.”

Politikusi működésében volt nem egészen 11 hónap, amikor a hatalma csúcsán érezhette magát. Az állampárt vezetése mellé 1952. augusztus 14-én megszerezte a miniszterelnöki funkciót is. Egyszerre uralta tehát a Magyar Dolgozók Pártját és a végrehajtó hatalmat is. Sztálin halála után azonban Moszkvából lemondatták Nagy Imre javára. Mindazonáltal 1956 nyaráig megtarthatta az állampárt vezetését. Nos, 1953 nyarán, néhány nappal a kormányfői lemondatása előtt, gondolom, taktikai okból fogadott egy újságírót a világsajtóból.

Arthur Hays Sulzberger (1891-l968) egykorú volt a magyar diktátorral. A New York Times európai szerkesztőségét irányította, és kihasználta a lehetőséget, hogy a vasfüggöny mögött beszélgethet egy angolul perfekt politikussal. Tapasztalatait háromrészes cikkben írta meg. Az utolsónak, amely az 1953. június 24-i számban jelent meg, a Szalámi taktika címet adta. Szerinte „a fékezhetetlen kis kommunista … azzal dicsekedett, hogy ’szalámi taktikával’ semmisítette meg az ellenzékét. Addig szeletelte a mozgalmával szembeni ellenállást, amíg gyakorlatilag semmi sem maradt belőle.” A cikket bulvárosan fejezte be: „Mr. Rakosi az ügyes késével pusztulásig szabdalta őket.”

A legutóbbi három évtizedben a hazai nyilvánosság fórumain is emlegették és emlegetik azt a fránya szalámi taktikát, ami Rákosi Mátyás szerint „minden jó pártnak a feladata”. A sűrűsödési pontok kirajzolódnak a bejegyzésem utáni összeállításban. 

 

Tíz mondat a szalámizásról

 

Torgyán József leszalámizta a saját pártját. Egészen addig, amíg vezér nem lett. (Berkes Erzsébet publicista, Napló, 1994. március 21.)

Nem hiszem, hogy a baloldalról is szalámizzák a pártot. Én inkább azt látom, hogy a jobboldalnak nem érdeke, hogy a párt megmaradjon. Innen szeretne a MIÉP, az MDF és a Fidesz is jó pár százalékot szerezni. (Cseh Sándor kisgazda politikus, Fejér Megyei Hírlap, 2001. február 13.)

Az FKGP-t nem a Fidesz „szalámizta fel”, hanem a belső harcok tették tönkre. (Gyimóthy Géza kisgazda politikus, Magyar Hírlap, 2006. április 15.)

Nincs értelme leszalámizni bennünket. (Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Hetek, 2006. április 28.)

Olvasom, hogy a Fidesz le akarja szalámizni az MDF-et. Mit lehet rajta szalámizni? Egyetlen szelet az egész. (Szentmihályi Szabó Péter publicista, Magyar Hírlap, 2008. augusztus 14.)

Aki válogat a demokraták között, az segíti a Fideszt a leszalámizásban. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, ATV.hu, 2013. május 1.)

Gyurcsány Ferenc meglehetősen nagy profizmussal szalámizza le sorban az ellenzéki pártokat. (Deák Dániel politológus, Borsod Online, 2020. szeptember 10.)

Mindenféle szalámi-taktikára számítunk. (Márky-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, RTL Klub, 2021. november 24.)

A Fidesz egy évtizede próbálja leszalámizni a Jobbikot, hogy az ne tudjon valódi konzervatív alternatívát kínálni. (Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, Alfahír.hu, 2022. december 11.)

Az ellenzék saját átnevezésével és leszalámizásával foglalja el magát. (Hanula Zsolt újságíró, Telex.hu, 2023. április 3.)

komment
süti beállítások módosítása