Médianapló

Médianapló-retró: Bérelhető sajtó (2002.02.15.)

2023. március 22. 10:45 - Zöldi László

A legnagyobb ellenzéki párt egyik sajtósa, Csák László meghívott Szolnokra. Beszéljek az MSZP aktivistáinak a vidéki nyilvánosságról! A Jász-Nagykun-Szolnok megyeieken kívül Bács-Kiskunból és Békésből is jöttek olyanok, akik társadalmi munkában szervezik a pártjuk kapcsolatait.

Meglepődtek, amikor végigelemeztem: ha egy-két százalékon múlik, hogy a két nagy közül melyik párt nyer a választásokon, akkor a mérleg nyelvét a vidéki kommunikáció döntheti el. Ez fölértékeli az ő munkájukat. Majd amikor azt firtattam, hogy miért fizetett hirdetésben számolt be az Új Néplap Keller László szolnoki sajtótájékoztatójáról, Csák Laci azt válaszolta, hogy azért, mert a megyei napilap nem közölt tudósítást a látogatásáról. Ezen eltűnődtem.

Két nappal azután ugyanis épp a szocialista politikus fölszólalása nyomán a hatalmon lévők lehazaárulózták a szocialistákat. Vajon a szolnoki újság számára miért nincs hírértéke a miniszterelnök által személyesen elmarasztalt országgyűlési képviselőnek? A helyi lap szerkesztője megorrontotta talán, hogy a szocialista politikus egy tízkilós betondarabbal érkezik a sajtótájékoztatóra, amelyet az újonnan „épített” autópálya összetöredezett széléből hozott magával?

Kiderült, hogy Csák Laci 37.500 forintot fizetett a maga írta tudósításért. Nem hagyta a pártját elhallgattatni. Azért korszakalkotó a megyei lapszerkesztő találmánya, mert immár nincs szüksége munkatársakra, hogy begyűjtsék és megírják a híreket. Elég, ha az újság oldalait adja bérbe azoknak, akik értesíteni akarják valamiről az olvasókat. Aztán a politikai szervezet megtartja a sajtótájékoztatót, megírja a tudósítást, és kifizeti a hirdetést. Nem is rossz üzlet.

A fizetett tudósítás alján pedig még egy érdekesség: „Bővebben: www.maszp.hu/szolnok.” Csák Laci elmondta, hogy választási kampány idején a megyei napilap munkatársai egyenlő arányban számolnak be a politikai pártok rendezvényeiről. Ez rendben is van, aki azonban nem akarja beérni azzal, amit az újság közölt az MSZP-rendezvényről, további részletekhez juthatott az internet révén. Az egy sorért meg a szintén közöltetett pártlogóért Laci alkalmanként 4100 forintot fizetett a kiadóhivatalnak. Szerinte megéri.

Mindig fölkeresi a honlapjukat harminc-negyven érdeklődő, olykor ötven is. Sose lehet tudni - fejtegette a nagydarab, ügyes sajtós -, hátha ezek a plusz információk döntik el a választókörzet sorsát. Van benne valami 1998-ban volt olyan körzet, ahol az MSZP tizenhat szavazattal veszített, és további hat-nyolc körzetben maradt alul negyven-ötven vokssal. Ha az ottani sajtóügyeket is Csák László intézte volna, akkor most az MSZP-kormánynak kéne rettegnie a feltörekvő ellenzéktől.

komment
süti beállítások módosítása