Médianapló

Médianapló - Putyin miért lett a logikusan gondolkodó magyar újságírók végzete?

2023. február 23. 10:37 - Zöldi László

Nemrégiben a győri önkormányzat egyik képviselője azt javasolta, hogy Borkai Zsolt volt polgármester kapjon díszpolgári címet. Számítani lehetett arra, hogy felhorkan az ellenzéki sajtó. Ezért sem lepett meg, hogy az erkölcsi botránya miatt lemondatott Fidesz-politikus (és hajdani olimpiai bajnok) ürügyén szóba került az orosz államelnök 2017-es ügye is.

A debreceni egyetem szenátusa ódzkodott ugyan, hogy kitüntesse Putyint, a rektor mégis lenyomta javaslatát a tiltakozó professzorok torkán. Igen ám, de mégiscsak felsőoktatásban járatos szakemberként feltűnt neki, hogy a nagy hatalmú politikus tudományos életműve egyenlő a nullával. Ezzel magyarázható, hogy nem díszdoktori, hanem „csak” díszpolgári címet szánt a diktátornak. Ez épp olyan képtelenségnek hatott, mintha a debreceni önkormányzat a díszpolgári címek helyett díszdoktorikat osztogatna. Nem is csoda, hogy a logikusan gondolkodó magyar újságírók cikkek tucatjaiban marasztalták el az egyetemet, mert „díszdoktorrá” akarta fölkenni Putyint.

A kivételek közé tartozik Rónay Tamás, aki a Népszava tegnapi számában arról tűnődött, hogy a győri képviselőtestület egy másik adriai yachtozót, Szijjártó Péter külminisztert tüntette ki Borkai helyett. Óhatatlanul eljutott az orosz példáig, és azt találta írni, hogy „egykor Vlagyimir Putyin is megkapta Debrecen díszpolgári címét, amit tavaly legalább visszavontak”. Miközben a jó tollú újságíró még csak véletlenül sem adományozott díszdoktorságot a háborút is kirobbantó orosz államelnöknek, beleesett a logikus gondolkodás csapdájába. Elvégre csakugyan az lett volna logikus, hogy a debreceni önkormányzat kedveskedjen díszpolgári címmel Putyinnak.

Csakhogy nem a város díszpolgári címét kapta meg, hanem az egyetemét. A szégyen maradt a Nagyerdőben, az impozáns épület falai között. A kitüntetés tavaly márciusi visszavonását épp az tette lehetővé, hogy az orosz államelnök nem is vette át azt a fránya oklevelet. Vagyis a debreceni egyetemtől sem kapta meg a díszpolgárságért járó kitüntetést. A maga szempontjából persze Putyin is logikusan gondolkodott. Abban az országban, ahol száz városnak van 200 ezernél több lakosa, a nagyhatalom agresszív vezetője aligha látogat egy amúgy is ismeretlen magyar kisvárosba.  

komment
süti beállítások módosítása