Médianapló

Médianapló - Németh Péter miért 90 százalékos?

2023. február 20. 12:41 - Zöldi László

Néhány napja összefutottam egy kollégával. Több szerkesztőségben dolgoztunk együtt, és mindig ott folytatjuk a beszélgetést, ahol néhány hónapja abbahagytuk. Most azt firtatta, mi a bajom Németh Péterrel.

Azt válaszoltam, hogy az újságíróval nincs bajom, a Népszava főszerkesztőjével azonban szoktam vitatkozni. Például arról, hogy két kormányzati hirdetést, a bombásat és a 97 százalékosat eddig 63-szor közölte az ellenzék immár csak egyetlen napilapja. Az újságíróval azért nem lehet bajom, mert elköteleztem magam a tehetsége mellett. Amikor a Népszava tulajdonosai elbúcsúztak tőle, ő a Hírklikk szerkesztőségében kezdett új életet. Ekkor fedeztem föl a baloldali portálon egy Lendvai Péter nevű újságírót, aki egészen jókat írt.

Ennek külön bejegyzést is szenteltem a Médianaplóban. Ekkor hívott fel az említett kolléga, és közölte, hogy ezeket a cikkeket Németh Péter írja az édesanyja vezetéknevén. Ezek után akkor sem vélhettem volna tehetségtelennek, ha annak tartottam volna. Ő azonban a mai magyar sajtó egyik legtájékozottabb személyisége. Amióta a tulajdonosok visszahívták a Népszava élére, lehet vitám a lap hirdetéspolitikájáról, ám a cikkei tájékozódási pontok. Ha most mégis szóba hozok valamit, akkor az csökkenti valamelyest az elismerésemet, száz százalékból kiindulva, mondjuk, tíz százalékkal.

A patinás napilap hétvégi számában azt fejtegette Németh Péter, hogy a média 90 százaléka került a kormányzat befolyási övezetébe. E szám közkeletű tévedés az ellenzéki nyilvánosságban. Azok használják, akik nem elégednek meg azzal, hogy a kormányzati túlsúlyt jelzővel érzékeltetik. Számmal próbálnak nyomatékot kölcsönözni a véleményüknek. Ilyen felmérési eredmény azonban nincs. Ehhez körülbelül 8000 médium politikai hovatartozását kellene föltérképezni. De ha csak a politikával közvetlenebbül foglalkozó szerkesztőségekre szűkítenénk a mezőnyt, akkor is több százat kéne fölmérni.

A bűvös 90-nek nem is tulajdonítanék különösebb jelentőséget, ha Németh Péter a cikkében, amely Varga Judit igazságügyi miniszter szerepéről szól a Völner-ügyben, nem ismételte volna meg a számot. Az a benyomásom, hogy ez a sokat tapasztalt újságíró talán végig se gondolja, amikor utalni akar a médiában kialakult túlsúlyra. A bejegyzésem utáni összeállításban észreveheti az olvasó, hogy a szerző ilyen szavak kíséretében használja azt a fránya 90 százalékot: a „több mint”. a „nagyjából”, a „majd 100 százalék”. Azt sejtetik, hogy a kijelentése bizonytalan lábakon áll.

Az első idézetben olvasható egy 95 százalékos arány is, amely négy nappal a Népszabadság beszántása előtt látott napvilágot. Mielőtt tehát a kormányzat elsüllyesztette az ellenzéki sajtó zászlóshajóját, a túlsúly 95 százaléknyi volt. Hogyan lett ebből a Népszabadság megszüntetése, a 18 megyei napilap megszerzése, a Magyar Nemzet visszaszerzése, a 168 Óra, az Index, az ATV és a Népszava pacifikálása után 90 százalék? Nemcsak engem tisztelne meg Németh Péter, hanem a Népszava olvasóit is, ha ezt a folyamatot végre megmagyarázná.

 

Tíz mondat Németh Pétertől

 

/Orbán Viktorról/ Övé immár a média 95 százaléka. (Népszava, 2016. október 4.)

A kormány „szétterítette” eddig talán legocsmányabb „kreatív” üzenetét, a Soros György elleni kampányt, és helyezte el ennek kiegészítő szövegét a saját rádióiban, televízióiban, internetes felületein, vagyis a média több mint 90 százalékában. (Népszava, 2017. július 15.)

A magyar sajtót, amelynek 90 százalékát immár a kormány uralja, a félelem lengi körbe. (Népszava, 2018. november 17.)

A média eme része nagyjából 90 százalékot tesz ki (Népszava, 2019. január 12.)

A térfél 90 százalékát uralja a hatalom. (HírKlikk.hu, 2020. január 14.)

/A kormányzati propagandagépezetről/ Azzal foglalkozik, amit rá akar és rá is tud erőltetni erre az országra, a média majd’ 100 százalékos elfoglalásán keresztül a folyamatos agymosással. (Népszava, 2021. augusztus 7.)

90 százalékban arról értesülnek az emberek, amiről a Fidesz akarja. (ATV, 2022. március 25.)

Orbán Balázs szerint most tartanak 50 százalék körül: mi lesz itt még, ha elérik a 90 százalékot. Ja bocs, már most ott tartanak. (Népszava, 2023. január 28.)

Elképesztő energiákat mozgósít a kormánypári sajtó - a média 90 százaléka. (Népszava, 2023. február 18.)

A hazai kormánypárti sajtó - ismét: a média 90 százaléka. (Népszava, 2023. február 18.)

komment
süti beállítások módosítása