Médianapló

Médianapló-retró: A kézcsóknak van-e szerzői joga? (2002.01.20.)

2023. február 15. 10:47 - Zöldi László

Mind az öt pannon lapban érdekes képet láttam. A Zalai Hírlapban, a Vas Népében, a veszprémi Naplóban, a Fejér Megyei Hírlapban és a Dunaújvárosi Hírlapban ugyanaz a fénykép jelent meg Hofi Géza kitüntetéséről. Schiffer János budapesti főpolgármester-helyettes látható rajta, amint a kaján humorista kezet csókol neki.

Mint kiderült, a kitüntetett váratlanul előkapott egy ősz hajú női parókát, a fejére tette, és úgy hajolt a protokolláris személyiség kezére, ahogy néhány hónapja az idős orvosfeleség Mezőkövesden az akkor még miniszterelnök Orbán Viktorénak. Hofi gondosan megtervezhette a furcsa jelenetet. Elvégre amikor Kossuth-díjat kapott, akkor is elejtette „véletlenül” azt a fránya kitüntetést, hogy aztán Göncz Árpád köztársasági elnökkel együtt keresgélje a szőnyegen.

Az a benyomásom, hogy híres kép lesz ez a mostani is. Csakúgy, mint amire hajaz. Tavaly nyáron fordult meg Orbán Matyóföldön. A laptudósítás szerint az őt kísérő, egyébként pedig helybéli Tállai András államtitkár „Tréfásan megjegyezte, hogy Mátyás király óta nem volt Mezőkövesden ennyi neves ember, akkor viszont a település városi rangot kapott. Talán Orbán Viktor is adakozó lesz.” (Észak-Magyarország, 2001. augusztus 8.)

A kíváncsi alattvalók között ott szorongott egy hölgy is, az elhunyt körorvos özvegye. Hajdani férje féltve őrzött könyvét nyújtotta át Orbán Viktornak, majd mindenki meglepetésére kezet csókolt neki. A miniszterelnök nem rántotta el a kezét. Ezt a pillanatot kapta le egy fotóriporter. Fényképét órákon belül megismerte az ország, a jelenet a miniszterelnök körül tudatosan alakítgatott kultuszt jelképezte.

Nem ok nélkül, mégis zavart, hogy a fotó hamarosan napvilágot látott a 168 Órában, a Hócipőben, majd később még vagy egy tucatnyiszor különböző újságokban is. Utoljára néhány napja tűnt fel az SZDSZ egyik pesti happeningjén, óriásplakátként. A képmezőt két részre osztották a tervezők. Az egyikben a híres, sőt hírhedt fénykép Mezőkövesdről, a másikban Kuncze Gábor, amint éppen kezet készül csókolni egy idős asszonynak.

Aligha kell magyarázni a páros kép jelentését. De vajon a másod- és sokadközlők kértek-e engedélyt a fotóriportertől? S ha kértek, vajon fizettek-e neki az újraközlésért? Egyáltalán, egy ilyen felvétel jó szemű készítőjének milyen szerzői jogai vannak? Ha például ez a bejegyzés megtetszik egy portál szerkesztőjének, akkor letölti a világhálóról a két kézcsókos jelenetet, „oszt’ jónapot”? Vagy inkább kisztihand?

 

komment
süti beállítások módosítása