Médianapló

Médianapló - Mennyit ér az a fránya 97 százalék?

2023. január 30. 10:40 - Zöldi László

A Népszava főszerkesztőjének van egy heti rovata. Szombatonként jelenik meg Pillantás a kilencedik emeletről címmel. Németh Péter ebben fejti ki véleményét a kilátásról, sőt a kilátásokról. Például a Nemzeti konzultációról, amelynek ügyesen megfogalmazott kérdéseire állítólag 1,4 milliónyian válaszoltak. Róluk mondta a miniszterelnök, hogy a magyarok 97 százaléka ellenzi az Oroszország-ellenes uniós szankciókat.

A fél ország tudja, hogy a mintegy 8 millió szavazásra jogosult állampolgár közül csak minden ötödik válaszolt. Álláspontjukat elég nehéz azonosítani az itthon élő magyarokéval. Eme ellentmondást a Népszava főszerkesztője is feszegeti. Ezt írta: „Ennyire még soha nem kezelt bennünket alul a kormány, ennyire még nem nézte ostobának a magyar embereket.” És ezt is: „Soha, de soha nem volt ennyire eltalált hirdetése a kormánynak, soha, de soha nem mutatta meg még a maga meztelenségében, hogy mit gondol rólunk.” Meg ezt is: „Ez a plakát … megkoronázása az elmúlt tizenhárom évnek.”

Mondatok egy sokat tapasztalt, magát baloldali értékrendűnek valló újságíró tollából. Az  elhatárolódás félreérthetetlen jelei. Ma, a tizenharmadik oldalon látott napvilágot az immár csak egyetlen ellenzéki napilapban egy újságoldalnyi terjedelmű hirdetés, „Készült Magyarország Kormánya megbízásából”. A szövege pedig ez: „A magyarok döntöttek: 97% nem a szankciókra.” Alatta körben szedve a „nemzeti konzultáció”, és a kör közepén a piros-fehér-zöld zászló lengedez.

Lehetséges, hogy a Népszava főszerkesztője szombaton még nem tudta, mi jelenik meg a lapjában hétfőn reggel? Vagy annak tudatában kelt ki szombaton a valósághamisító plakát ellen, hogy a következő számban egymillió forint körüli pénzt utal át érte a Rogán-féle propaganda minisztérium a patinás újság kiadóhivatalának?       

komment
süti beállítások módosítása