Médianapló

Médianapló-retró: A kamu hirdetés

2023. január 19. 16:27 - Zöldi László

Szinte napra pontosan egy hónapja, december 18-án írtam a Népszava bombás kényszerakciójáról. 2022. október 17. óta negyvenkétszer láthattuk a közismert kormányzati hirdetést az ellenzéki napilap papírra nyomtatott változatában. A köztéri plakátokról is ismert politikai reklám középpontjában jól felismerhető bomba látható, rajta a felirat csupa nagybetűvel, hogy SZANKCIÓK.

A magyar kormány szerint Brüsszel szankciókkal bombáz bennünket, miközben a tevékenységét bíráló újság arról írt, hogy a bombákat orosz repülőgépek potyogtatják a szomszédos Ukrajnára. Ezúttal már nem feszegetem a szerkesztőségi álláspont és a pénzért közölt hirdetés közti ellentmondást. Csupán azt rögzítem, hogy a bombás hirdetés ma újra megjelent a lapban. Két érdekessége van.

Az egyik, hogy nem újságoldalnyi terjedelemben látott napvilágot, és nem is a kulturális vagy a sportrovattól vett el kolumnányi helyet a kiadóhivatal. A Népszava első oldalán jelent meg, sokkal kisebb terjedelemben. Az egyik fotóriporter kapta le az utcán. Az óriásplakát alatt még egy kutyát sétáltató nő is feltűnik. A második érdekesség az, hogy a szemfüles fotós olyan plakátot fogott ki, amelyre valaki csupa piros nagybetűvel felírta, hogy KAMU. Ráadásul az U betű belelóg a kör alakú NEMZETI KONZULTÁCIÓ-ba.

Végül is mindegy, hogy a kormányzati szándékot szentségtelenítő utcai firkász a szankciós bombázást vagy a nemzeti konzultációt vélte-e kamunak. A lényeg az, hogy az immár csak egyetlen ellenzéki napilap némi késéssel ugyan, de ingyen oldotta fel az álláspontja és az üzleti érdeke közti ellentmondást.        

komment
süti beállítások módosítása