Médianapló

Médianapló - Korunk lopásgátlója

2022. december 22. 10:55 - Zöldi László

Az egyik üzletlánc chippel látta el a legolcsóbb húsfélét, a parizert. Ma reggel a legközelebbi bolt üvegszekrényében átnéztem a műanyag tasakba csomagolt párizsikat. A baromfi 159 forintba kerül, a pulyka 229-be, a sertés pedig 329-be. A cég marketingese elmagyarázta az online sajtóban, hogy amióta vágtat az infláció, jócskán gyarapodott a bolti szarkák száma.

Tavaly nekem is jelzett a bolti kijáratnál felállított digitális kapu. A pénztárosnő és az odasiető boltvezető se nézte ki belőlem a megélhetési bűnözőt. Ki is derült, hogy az épp aznap megjelent Magyar Narancsban „felejtődött” a lopásgátló chip. A figyelmetlenségért a pénztárosnőt megfeddte a főnök, tőlem pedig elnézését kért. A régi szép időkben tehát, amikor még volt némi értéke a forintnak, nem sújtott bennünket az energiaválság, és a szomszédban se háborúztak, valamilyen rejtélyes okból a hetilapokban helyezték el a chipeket.

A pénztárosnőnek ki kellett szedni a MaNcs-ból, a HVG-ből, a Mandinerből és a 168 Órából. Nem kellett viszont kiszedni a hasonlóképpen jó minőségű papírra nyomtatott Jelenből, azt ugyanis nem fogadta be sem az Aldi, sem a Lidl, sem a Spar. Az üzletláncok kifelejtették a lopásgátló chipet a Magyar Hangból is, mert az újságnyomó papír és a formátum miatt véletlenül a napilapok között helyezték el. Azóta rájöttek, hogy a hagyományos sajtó hetente megjelenő közéleti magazinjait senki sem akarja ellopni. A hangsúly áttevődött az élelmiszerekre, az édességekre és a vegyi cikkekre.

Tegnap egy ügyvéd elmagyarázta, hogy még azokat sem lehet megélhetési bűnözőnek nevezni, akik lopják a párizsit. Ötvenezres értékhatárig az eltulajdonítási kísérlet csupán szabálysértésnek minősül. De ha a leleményes vásárlók leszedik azt a fránya lopásgátlót, és a szemétkosárba hajítják, ez már bűncselekménynek számít. Börtön jár érte, ha csak felfüggesztett büntetés is. Az igazságérzetem azt sugallja, hogy ez akkor volna üdvözlendő, ha a sok százmilliós lopásokat is hajkurászná és kifejezetten börtönnel büntetné az igazságszolgáltatás.

Kéne ide, a bejegyzés végére egy csattanó. De csak az jutott eszembe, amit Pokorni Zoltán kormánypárti politikus, volt oktatási miniszter és jelenleg kerületi polgármester üzent az enyves kezű potentátoknak: „Nincs nyúlkálás. Mert nem lesztek kihúzva a szarból pártalapon.” (Népszabadság Online, 2014. január 22.) Az a benyomásom, hogy tévedett.

 

Tíz mondat a lopásról

 

A szocialisták, bármi kerüljön szóba, csak a lopásra tudnak gondolni. (Lázár János Fidesz-politikus, Magyar Nemzet, 2010. október 25.) 

Azért kell új köztársaság, új jogrend, hogy a tömeges lopás megszűnjön. (Kerényi Imre rendező, Echo TV, 2012. január 31.)

A Fidesz összes lopása jogszerű. (Farkasházy Tivadar újságíró, ATV, 2014. február 13.)

A lopás az állami újraelosztás kifejezés magyar fordítása. (Seres László újságíró, hvg.hu, 2014. július 11.)

A nemzeti eszme mögött nagyüzemi lopás zajlik. (Hack Péter alkotmányjogász, Klubrádió, 2016. március 29.)

Komoly változást csak akkor várhatunk, ha a választók is megelégelik a lopást. (Hadházy Ákos LMP-politikus , Hetek, 2016. július 24.)

A lopás törvény lett. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2018. január 27.)

A rendszer összenőtt a lopással. (Lengyel László publicista, ATV, 2019. december 26.)

A lopás kifejezés bántja a fülemet. Alkotmányos költség. (Simon András műsorvezető, ATV, 2021. június 14.)

Rókák ellenőrzik majd a tyúklopást. (Bartus László újságíró a NER tervezett korrupcióellenes hatóságáról, Amerikai Népszava, 2022. szeptember 8.)

komment
süti beállítások módosítása