Médianapló

Médianapló - Az ötödik hadoszlop, avagy az idegen zsold elmélete

2022. december 16. 10:10 - Zöldi László

Nemrégiben a trójai falóról írtam ide bejegyzést. Az egyik hozzászóló azt fejtegette, hogy az ógörög alkotmány nem is a leghatékonyabb trükk. Elvégre gyomrában az ókori deszantosokat kívülről csempészik az ostromlott várba. Veszélyesebbek nála a várban élők közül azok, akik idegen zsoldban állnak. S több történelmi példát is említett az eszmei bomlasztásukra és a szabotázzsal felérő fizikai cselekményeikre.

Mindez onnan jutott az eszembe, hogy a miniszterelnökségi államtitkárként dolgozó Fürjes Balázs szemléletformáló jelentéssel gyarapította a kormánypárti sajtó divatos toposzát, az úgynevezett dollárbaloldalt: „Idegen zsoldban csak idegen érdeket lehet szolgálni.” (Facebook.com, 2022. december 13.) Az a benyomásom, hogy a Fidesz-politikus történelmi műveltségéből nem telt a folytatásra. Felkészültebb körökben az idézett mondathoz azt is hozzá szokták fűzni, hogy akik idegen zsoldban vannak, az ötödik hadoszlopot alkotják.

A Quinta columna kifejezést 1936 óta ismerjük. A spanyol polgárháborúban Emilio Mola tábornok közeledett a fővároshoz, és azt találta mondani, hogy „Négy hadoszlopunk Madrid felé tart, az ötödik bent van.” Az ötödik hadoszlop azóta karriert csinált a világsajtóban. Kémek, szabotőrök vagy csak az ostromlókkal rokonszenvezők gyűjtőneve, akik belülről rothasztják, züllesztik az ostromlottak közérzetét, és az erőszakos akcióktól se riadnak vissza. Okkal vagy ok nélkül szintén ötödik hadoszlopnak nevezték a Csehszlovákiában élő szudétanémeteket. A Benes-dekrétum szellemében meg is szabadultak tőlük a világháborús győztesek.

Elég belenézni a Szabad Nép és a Ludas Matyi évfolyamaiba, hogy figyelemmel kísérhessük, miként játszik az imperialisták kezére az a fránya belső ellenség: a feketézők, a tőzsdespekulánsok és a kulákok. A környező országok pedig, amelyek Trianonban kisebb-nagyobb darabokat haraptak ki a történelmi Magyarországból, sajtójukban a határainkon túlra került magyarok érdekvédelmi szervezeteit illették az ötödik hadoszlop kifejezéssel. Olykor még ma is illetik.

A kétharmados Orbán-kormányok tizenharmadik évében a félhivatalos sajtó a parlamenti kisebbséget véli belső ellenségnek. Ennél tovább azért nem mehet, mert az ellenzéki politikusok a magyar állam költségvetéséből érzik rosszul magukat az Ország Házában. A kormánypárti véleményformálók szerint idegen zsoldból az ellenzéki pártok Európai Parlamentbe választott képviselői élnek. A történelmileg kikupálódott szerzőktől meg is kapják az ötödik hadoszlop minősítést.

 

Tíz mondat az ötödik hadoszlopról

 

Az ügyeletes nagyhatalom rohamcsapata az ötödik hadoszlop, amely már rombolja öntudatunk, magyarságunk védőpalánkjait. (Bogdán Emil MDF-politikus, Pesti Hírlap, 1993. január 8.)

A román nacionalista politika a magyar nemzetiségű román állampolgárokat a csonkamagyar állam ötödik hadoszlopának tekinti. (Tamás Gáspár Miklós SZDSZ-politikus, Magyar Hírlap, 1996. február 10.)

Álcázott belső ellenség, későbbi kifejezéssel ötödik hadoszlop. (Rozsnyai Ervin filozófus, Ezredvég, 2005/10.)

Az úgynevezett ötödik hadoszlopok ilyen-olyan módon, de erőteljesen befolyásolják a politikai döntéshozókat. (Sinkovics Ferenc újságíró, Magyar Hírlap, 2011. szeptember 13.)

Ötödik Hadoszlopnak nevezték a náci stratégák a megtámadandó országokban élő német kisebbséget. (Czakó Gábor író, Napigazdaság.hu, 2015. július 4.)

Egy keleti, barbár rendszerben, Oroszországban, Törökországban a magunkfajta függetlenek, akik évtizedek óta „nyugatosak”, most az „ötödik hadoszlopnak” neveztetnek. (Lengyel László publicista, Népszabadság Online, 2015. december 30.)

A nacionalista vezérkar feje, Emilio Mola tábornok elhencegett egy angol lapnak, hogy ő négy hadoszlopot vezet a város ellen, az ötödik hadoszlop pedig belül fog támadni. (Tóth Gergely újságíró a spanyol polgárháborúról, Index.hu, 2016. november 8.)

A mi kis ötödik hadoszlopunk ismét szolgálatba helyezte magát. (Stefka István újságíró az ellenzéki pártok EP-képviselőiről, PestiSrácok.hu, 2022. július 5.)

Az Ötödik Hadoszlop titokban az ellenséggel szimpatizálók egy csoportja. (Kuti János faipari mérnök, Háromszék, 2022. július 26.)

Ők az ötödik hadoszlop. (Pilhál Tamás újságíró az ellenzéki pártok EP-képviselőiről, Magyar Nemzet Online, 2022. december 1.)    

komment
süti beállítások módosítása