Médianapló

Médianapló - Orbán és az állatok

2022. december 12. 11:28 - Zöldi László

A nyilvánosság első számú kedvezményezettjéről a Népszava mai számában olvastam, hogy „Sohasem beszél egyértelműen.” Ha ez így van, akkor ennek oka az, hogy nincs még egy politikusunk, aki ennyire vonzódna a képes beszédhez. Az a benyomásom, hogy miniszterelnökünk bensőséges viszonyt ápol az állatokkal. Közülük kerül ki a legtöbb hasonlata.

De az állatok kommunikációs hasznosítása nem azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor 1997 őszén, még ellenzéki politikusként elszegődött kolbásztöltőnek a híres békéscsabai böllér, Prisztavok Mátyás csapatába. Négy és fél évvel korábban a Népszava több politikust is megkért, hogy nyilvánosan karolják föl a gazdátlan állatokat. Ő első szóra kötélnek állt. Az idestova három évtizedes történetet keretezi a minapi esemény. Immár országunk első embereként „váratlanul” megjelent kisbuszával az ürömi állatotthon előtt, és a kamerák kereszttüzében kipakolt vagy féltonnányi tápot.

A bejegyzésem után olvasható összeállításból kirajzolódik, hogy Orbán Viktor jelentősebb politikai események előtt ügyesen használja ki a kutyákban, macskákban és lovakban rejlő lehetőségeket. Kedvenc állata mégis a disznó. Gazdálkodó családból származik, és minden télen levágták az ólban röfögő sertést. Ő maga is utal arra, hogy a kolbásztöltést a nagyapjától tanulta. Nem csoda, hogy 2017-ben, a nemzeti konzultáció ürügyén kereste föl Szatmárban a nagygéci Bözsi nénit, és köszöntötte a röfiket is. A nyilvános disznólátást idén januárban a Szeged melletti Öttömösön ismételte meg.

Egy országgyűlési választásra készülő kormánypárti képviselőjelölt portáján saját kezűleg pörzsölte le a szőrt a megkéselt koca hátáról és hasaljáról. Haladt a korral, mert e célra már nem fatüzelésű perzselőt használt. A gépbe vezetéken palackból áramlott a gáz. Íme, egy hagyományokhoz ragaszkodó politikus korszerű módszerrel. A kísérő tuk-tuk zenére még nem kaptuk föl a fejünket, a megváltoztatott szöveg azonban országos visszhangot váltott ki. Így hangzott: „Piros volt a paradicsom, nem sárga, / Magyarország előre megy, nem hátra.”

Igen ám, de azóta úgy alakult a helyzet, hogy az energiaválság kellős közepén a fél ország visszatért a gázpalackos disznóperzselésről a fatüzelésűre.   

 

Tíz Orbán-mondat az állatokról

 

Kérek minden embert, hogy lehetőségeihez mérten segítsen elárvult társaink - a gazdátlan kutyák és macskák - életben tartásában. (Népszava, 1993. április 24.)

Velem kapcsolatban a tigris jobb hasonlat, mint más állat, hiszen a tigris nem sunyi, nem dögevő, nem rágcsáló. (24 Óra, 1994. április 16.)

1994-ben mi kivert kutyaként kezdtük meg a párt ujjászervezését. (Magyar Rádió, 1997. június 13.)

A pénz nem olyan paripa, amely nyugodtan zabol az istállóban. (Magyar Rádió, 2000. október 3.)

Nem a disznók szokták maguk után kitakarítani az ólat. (Lánchíd Rádió, 2007. december 2.)

Aki lónak áll, az húzzon. (Magyar Televízió, 2012. február 7.)

Jóleső érzés ennyi jókedvű, csupa rendes ember között lenni, akik állatokat hizlalnak. (A csabai, Csabai Rendezvényszervező Kft, 2016.)

/Bözsi néni baromfi-udvarában/ Hoppá! Na, helló röfik. (Facebook.com, 2017. május 6.)

Vén csatalónak számítok az európai politikában. (Index.hu, 2019. március 20.)

/Az ürömi állatotthonban/ Helló, blökik! (Facebook.com, 2022. december 11.)

 

 

komment
süti beállítások módosítása