Médianapló

Médianapló - Az ellenzék hangereje

2022. november 17. 10:24 - Zöldi László

Online barátom Marosvásárhelyről írja, hogy „Az Új Hét amolyan szellemi-lelki kommunikációs átjátszóállomás.” Ágoston Hugó A Hét című bukaresti hetilap utódját és digitális változatát szerkeszti. Szerinte az ÚjHét.com „A szónak mindkét értelmében megosztó.” Megosztja az olvasóknak a legérdekesebb cikkeket, amelyek azonban megosztják az olvasókat is. Egyszerűbben szólva az UHC fölerősíti a számára rokonszenves hangokat.

Ismertem még egy ilyen egyszemélyes szerkesztőséget. Kereszty András évekig csinálta Szentendrén az Újnépszabadság.com-ot, portálját el is nevezte „blogújságnak”, a 30 ezer magyar blog színe-javát válogatta ugyanis. Az orvosok azonban ráparancsoltak, hogy fogja vissza magát, ezért az UNG áttért a többszerkesztős rendszerre. Minden napnak meglesz a maga válogatója, akik persze fizetség nélkül végzik a dolgukat. Épp úgy, mint a marosvásárhelyi utánközlő.

Az ellenzéki nyilvánosságban a sikeresnek mondható 2019-es önkormányzati választások óta, immár több mint három éve zajlik a küzdelem. Az egyik tábor szeretné fölerősíteni a civil véleményformálók hangját. A másik tábor nem tiltakozik ugyan, de igyekszik ezt megakadályozni. Nem azért, mert az ellenzéki pártvezetők utálják az egymástól függetlenül dolgozó bloggereket (publicistákat). A rendelkezésükre álló néhány százmillió forintból a saját politikusaikat fizetik be a közösségi oldalakra, leginkább a Facebookra.

Holott a hangerősítők anyagi támogatásától elzárkózó döntéshozók is tudják, hogy a profi publicisták jobban írnak, árnyaltabban gondolkodnak, mint a profi politikusok. De azt is tudják persze, hogy azok a fránya bloggerek nem föltétlenül azt írják, amit ők időszerűnek vélnek. Sőt, még az is kitelik a szemléletmódjukból és az íráskészségükből, hogy oda-odapirítanak az ellenzéki politikusoknak, akik szerintük jó pénzért érzik rosszul magukat a Parlament épületében.

Őfelsége ellenzéke tisztában van azzal, hogy ha elzárkózik a hangerősítők támogatásától, akkor nem lehet versenyképes a hatalmon lévőkkel. Orbánék ugyanis megengedhetik maguknak, hogy közpénzből fizetik be politikus, politológus és publicista véleményformálóikat a közösségi oldalakra, leginkább a Facebookra. Az ellenzéki hangerősítők magára hagyottságát dacosan és büszkén jellemezte tegnap a marosvásárhelyi utánközlő: „Tartson meg minket épségben, függetlenségben, szerkesztettségben őfelsége, az olvasó.”          

 

Tíz mondat a hangerőről

 

Szeretnénk létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan ellenzéki MTI-t. Az ellenzéki városok és a budapesti kerületek médiumai megosztanák egymással az anyagaikat, így terjesztve azokat a híreket, amelyek nem jutnak el az emberekhez a közmédián és a megyei lapokon keresztül. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Népszava Online, 2020. február 10.)

A Megafon segít felerősíteni azokat a hangokat, amelyekről tudjuk, hogy léteznek, de jelenleg nem hallhatók. (Kovács István, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft igazgatója, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, 888.hu, 2020. október 16.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László alkotmányjogász, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke az ellenzéki nyilvánosságról, 168 Óra, 2020. november 6.)

A kormány nemcsak azért foglalta el a média nagyobb részét, hogy ott beszélhessen. A lényeg az volt, hogy az ellenzék viszont ne beszélhessen. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, HírKlikk.hu, 2021. április 27.)

Az ellenzéki nyilvánosságban egyre nagyobb az igény, hogy az egymástól függetlenül küzdő szabadcsapatok egyetlen, fegyelmezett, ütőképes hadsereggé álljanak össze. (Balogh Gábor publicista, Azonnali.hu, 2021. május 10.)

Szeretném felhangosítani a patrióták hangját a Facebookon. (Rákay Philip publicista a Megafonról, Mandiner.hu, 2021. május 28.)

Ha az egymással szövetkező ellenzéki pártok segítenék az egymástól függetlenül dolgozó véleményformálókat, sokkal inkább növelhetnék az érvelés átütő erejét, mintha fegyelmezett hadsereggé formálnák őket. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2021. június 7.)              

Kövesdi Péter, a Független Hírügynökség egykori vezetője hangsúlyozta: ellenzéki MTI-ről túlzás lenne beszélni, nem akarnak professzionális hírügynökséget építeni, mindössze arról van szó, hogy van igény a lokális médiavilágban létrejövő tartalmak „felhangosítására”. (Kósa András újságíró, Népszava, 2021. június 14.)

A baloldali vélemény csak azért tűnhet többséginek, mert a média segít nekik felerősíteni a hangjukat. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2022. május 19.)

A választásokra a sajtónak a politikusok hangját kell lehalkítani vagy felerősíteni. (Szentesi Zöldi László újságíró, Pesti TV, 2022. június 20.)

komment
süti beállítások módosítása