Médianapló

Médianapló - Orbán hol ajánlotta fel országát Szűz Máriának?

2022. november 13. 11:06 - Zöldi László

Nyilvánosságunk első számú kedvezményezettjéről a választási kampányban elhangzott egy csúfondáros mondat. 2022. március 21-én, az ATV stúdiójában Szabó Tímea ellenzéki politikus azt mondta róla, hogy „Még óvodába is golyóálló mellényben megy.” Nos, tegnap a miniszterelnök vezette a szolgálati kisbuszt, amelyben rajta kívül csak az édesanyja ült. Az alcsútdobozi látogatásról ezt írta az üzenőfalára: „140 éves a Háromhárs óvoda. 53 év után újra elhozott Anyukám.”

Az ország első számú véleményformálójának 1,2 millió követője van a Facebookon, a rövid bejegyzést 15 ezren lájkolták, 1,3 ezren szóltak hozzá, és 224-en osztották meg. Ráadásul a nagy hírre vergődött mondatot tegnap 18 megyei napilap is kitette a digitális változat címoldalára. Ez a papír alapú változattal együtt további egymillió potenciális olvasót jelent. Körülbelül kijön a Fidesz mostani szavazótábora. Túlzás (indokolatlan) a személyes jellegű látogatásnak ekkora feneket keríteni, elismerem azonban, hogy a népszerűség szempontjából ügyes húzás az intim, alig egy-kétszáz főnyi összejövetel tálalása.

A központi irányításra kárhoztatott megyei sajtóban akadt egy szerkesztőség, amely ezúttal úgy működött, mint egy igazi újság. A székesfehérvári napilap munkatársa, aki szintén alcsútdobozi, a lakásából ment át a Habsburg főhercegi család által 1882-ben alapított óvodába, hogy beszámoljon a híres elszármazott látogatásáról. Zsohár Melinda négy fényképet is készített, és nemcsak a találkozó hangulatát örökítette meg. Azt is megírta, hogy Szűz Mária szobra a homlokzati fülkében látható.

Ez azért fontos fejlemény, mert az ellenzéki sajtó egyik toposza (közismert fordulata) szerint Orbán Viktor a „szülőfalujában”, Felcsúton ajánlotta fel országát Szűz Máriának. A ritka kivételek egyike Sebes György, aki 2015-ben írta meg, hogy a miniszterelnök nem Felcsúton, hanem Alcsútdobozon mondott valami hasonlót. Ennek bizonyítása az Orbán-kutatás feladata lesz. Egyelőre beérem a Vál-völgy felvirágoztatásáért felelős miniszterelnöki megbízott, Tessely Zoltán  okfejtésével, aki egyébként tegnap szintén tiszteletét tette a Háromhárs óvodában.

Ami pedig az alcsútdobozi látogatást illeti, az aránytalan országos visszhang mégis örvendetes. Az ellenzéki nyilvánosság felületes formálói végre talán tudomásul veszik, hogy első számú célkeresztjük nem Felcsúton született.

 

Tíz mondat Alcsútdobozról

 

Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, 168 Óra, 1992. június 9.)

Ha az én gyerekkoromban ez a kormány lett volna hatalmon ilyen oktatáspolitikával, akkor én Alcsútdobozról Bicskéig sem jutottam volna el, nemhogy Budapestig. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Demokrata, 1997. június 12.)

Hosszú utam volt Alcsútdoboztől eddig az irodáig. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet, 1998. július 6.)

Alcsút messze földön híres. Egy Rómából érkezett zarándokcsoportnak még 2000-ben maga a kedves vezető mondta el, hogy Szent István ott ajánlotta fel országát Szűz Máriának. (Sebes György újságíró, Népszava, 2015. június 18.)

Az igazság az, hogy én Alcsúton jártam óvodába, mert csak nyolcéves koromban költöztünk ide, Felcsútra. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2015. november 9.)

Tény, hogy Fejér megye zászlajában az a kép van, amikor Szent István felajánlja az országot Szűz Mária oltalmába. Mi itt úgy tartjuk, hogy ennek a történetnek első kézzel fogható nyoma Bicske és Alcsútdoboz között van, ezt a területet egyébként Máriavölgynek is hívjuk évszázadok óta. (Tessely Zoltán volt bicskei polgármester, miniszterelnöki megbízott, Magyar Narancs, 2017. február 19.)

Olyannyira Alcsútdoboz volt a kormányfő szíve csücske, hogy 1997 őszén, még ellenzékben, de már az első nyertes választásra készülve fideszes frakcióülés volt a településen. (Rovó Attila újságíró, Index.hu, 2019. április 13.)

Orbán Viktor miniszterelnök szülőfaluja Alcsútdoboz, legidősebb fiuk születésekor itt élt az Orbán-család, később költöztek Felcsútra. Ez nem politika, hanem tény. (Zsohár Melinda újságíró, Fejér Megyei Hírlap, 2021. szeptember 25.)

140 éves a Háromhárs óvoda. 53 év után újra elhozott Anyukám. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2022. november 12.)

Orbán Viktor, ha teheti, ellátogat gyermekkora színhelyeire, mellőzve a protokollt. (Zsohár Melinda újságíró, Feol.hu, 2022. november 12.)

komment
süti beállítások módosítása