Médianapló

Médianapló - A bombás hirdetés

2022. november 08. 10:32 - Zöldi László

Tegnap úgy kezdődött a hét, hogy kiderült: a Népszavában lezárult egy háromhetes kampány. Az immár csak egyetlen ellenzéki napilap először október 17-én adta közre, hogy „A brüsszeli szankciók tönkretesznek minket!” A mondat két része között bomba látható, rajta a felirat: „SZANKCIÓK”. A jobb alsó sarokban a „Nemzeti konzultáció” kör alakban szedett betűi, a bal sarokban pedig a feladó közleménye: „Készült Magyarország kormánya megbízásából.”

A tegnapi számból megtudhattuk, hogy a Népszava megbízásából a Publicus nevű cég reprezentatív felmérést készített a felnőtt népesség körében. A közvélemény-kutatásból azt emelném ki, hogy a kormánypárti szavazók közül minden tizedik nem szembesült a bombás plakátokkal. Mostanában nem hagyták el a lakásukat, hogy ne láthassák a plakáthelyek ezreire kitett „szankciós bombát”? Vagy inkább azért nem szembesülhettek vele, mert a Népszava böngészése nem tartozik a médiafogyasztási szokásaik közé?.

A jelek arra utalnak, hogy félreértettem a patinás újság akcióját. Nehezményeztem ugyanis, hogy miközben a Népszava főszerkesztőjét behívják tévéműsorokba, és a háta mögött fel-felvillantják a bombás plakátot, ő épp úgy elmarasztalja a kormányzati propagandagépezet kétségkívül hazug és ízléstelen megnyilvánulását, mint a bejegyzésem utáni összeállítás tanúsága szerint a munkatársai is. (Plusz Pápai Gábor, a kitűnő karikaturista, aki nem szövegben, hanem rajzban határolódott el az állami kommunikáció „gyöngyszemétől”.)

Végre kezdem kapiskálni, hogy mivel magyarázható az, amit a szerkesztőség véleménye és hirdetéspolitikája közti ellentmondásnak véltem. Egyre inkább az a benyomásom, hogy a főszerkesztő Németh Péter nem véletlenül közölte sorozatban a bombás plakátot. A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti konzultációra szánt 7,8 milliárdjából kicsípett mintegy húszmillió forintot, amiből vezeklés gyanánt átutalt egy-két milliót a közvélemény-kutató cégnek, hogy tegnap ezt olvashassuk: „A nemzeti konzultációt hirdető bombás plakátok mérsékeltnél is csekélyebb tetszést arattak.” E tanulságért csakugyan érdemes volt tizennyolcszor megjelentetni a kormányzati hirdetést.

De ha már a Fidesz-szimpatizánsok nem olvassák a Népszavát, vajon az olvasóinál milyen hatást keltett a botrányos plakát? Erről is található vélemény a bejegyzésem után. A felmérés szerint a megkérdezett ellenzéki szavazók 93 százaléka hamisnak tartja a bombás hirdetést. S mert a legelkötelezettebbek olvassák az egyetlen ellenzéki napilapot, adódik a következtetés, hogy velem ellentétben őket nem zavarta meg az egyetlen ellenzéki napilap kormánypárti megnyilvánulása. Bár talán nem ártott volna, ha a Publicus erre is rákérdez.    

 

Tíz mondat a bombás hirdetésről

 

Mi képzeletbeli brüsszeli bombákkal plakátolunk magunknak terrort. (Uj Péter újságíró, 444.hu, 2022. október 20.)

Bombákat csak a hirdetésekben dobál ránk a hatalom. (Németh Péter újságíró, Népszava, 2022. október 22.)

Ez züllött állapot, de nemcsak a kormány felel érte, hanem az úgynevezett ellenzéki társadalom is. Miért hagyta magára a független sajtót? (Miklós Gábor újságíró, Facebook.com, 2022. október 23.)

Szeretném felhívni azoknak a társaságoknak a figyelmét, amelyek e plakáthelyeknek a tulajdonosai, hogy ha nem szedik le ezeket a plakátokat, akkor ők is bűnrészesei ennek a cselekménynek. (Szaniszló Sándor DK-poltikus, Facebbok.com, 2022. október 26.)

A bombás plakátokat a kormánypropaganda eddigi erkölcsi mélypontjának érzem. (Marnitz István újságíró, Népszava, 2022. október 27.)

Nyakunkon az újabb fideszes „nemzeti konzultáció”, bombás plakátok és hirdetések ezrei lepték el az országot. A „brüsszeli szankciókat” kárhoztató grafikai megoldás egészen brutális. (Czene Gábor újságíró, Népszava, 2022. október 29.)

Orbánék Brüsszelből elcsaklizott lóvéból éppen óriásplakátok ezrein hirdetik, hogy Brüsszel háború bűnös. (Batka Zoltán újságíró, Népszava, 2022. november 3.)

Kinyitom a Népszava oldalait, és eltalál, fejbe vág egy egész oldalas szankciós bomba hirdetése. (Mudri István kommentelő, Facebook.com, 2022. november 5.)

A kormány két kézzel szórja a pénzt bombás plakátokra. (Lukács László György Jobbik-politikus, ATV, 2022. november 7.)

A plakát ízléstelen. (Holoda Attila energetikai szakértő, ATV, 2022. november 7.)

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása