Médianapló

Médianapló - Az ATV Orbán játékszere vagy az ellenzék fegyvere?

2022. november 07. 10:43 - Zöldi László

Két minivita is lezajlott a Facebookon, mindkettőt újságíró kezdeményezte. Az egyik (Bartus László) Amerikában él, onnan utálja az Orbán-rendszert, amelyet fasiszta diktatúrának vél. A másik (Szekeres István) a Népsport hajdani főszerkesztője. A birkózás szakírója és alapos újságíró.

Bartus a Hit Gyülekezetét tekintette a közösségének, de összekülönbözött Németh Sándor alapítóval. Azóta minden ellenszenves neki, ami kapcsolatba hozható vele. Például az ATV is, amelyet „az orbáni fasiszta propagandagyár egyik zászlóshajójának” tart. Már a hasonlatával is gond van, mert a flottának csak egy zászlóshajója van. Szekeres bevallja, hogy „Állandó tévécsatornám az ATV.”, és szakmai szempontból elemzi a tevékenységét. Ez a közelítésmód termékenyebb. Ettől persze még kérdés, hogy valójában mi is az az ATV. Orbán játékszere vagy az ellenzék fegyvere?

Néhány évig szerződéses munkatársa voltam. Az atv.hu szerkesztőivel akadtak vitáim, de az idézet-összeállításokat csorbítatlanul közölték, a honoráriumot pedig hiánytalanul utalták. Barátilag váltunk el, magam is éreztem, hogy a magánarchívumom kimerülőben van. Azóta kirajzolódik, hogy az ATV is keresi a helyét egy olyan rendszerben, amelynek vezetői immár 13. éve gyakorolják a kétharmados hatalmat. Az a benyomásom, hogy meg is találta.

Sugárzott egy reklámfilmet, amelyben idős házaspár beszélgetett arról, beletörődéssel és szeretettel, hogy fiúgyerekük a saját neméhez vonzódik. Szintén az ATV sugárzott egy kormányzati hirdetést, amelyben egy kislány azt kérdezi az édesanyjától, hogy lehetne-é fiú, mert az iskolában ezt hallotta egy bácsitól. A cég mindkét reklámért pénzt kapott, de csak a szülők beszélgetése hatott életszerűnek, az egyensúly hamisnak bizonyult.

Az ATV igyekszik felülemelkedni a szekértábor-logikán, és a közönségét azokban találta meg, akik észreveszik, hogy mi a különbség a családias beszélgetés és az ellenségképpel riogató propaganda között. Az ATV nem ellenzéki orgánumként világítja meg a közéletet, hanem abban a kétmillió emberben lelte meg a fizetőképes keresletet, akik április 3-án a kormányváltásra szavaztak. Feltételezhető, hogy az ebből származó nyereség minimális.

De ha nem téves a feltételezés, akkor ama kétmillió nemcsak Budapesten és környékén található meg. Az ATV-nek érdemes volna kimozdulni a stúdióból, és szétnézni az országban is. Kevesen tudják, hogy valaha Magyar ATV-ként indult, és a vidéki Magyarország feltérképezésére vállalkozott. A tulajdonos azóta változott, de a régi cél elérése talán jövedelmezőbb volna. Ráadásul mi, a nézők is jobban járnánk.

 

Tíz mondat az ATV-ről

 

Az ATV szinte az egyetlen olyan hely, ahol az ember elvárja, hogy igazat mondjanak neki. (Kövesdi Péter újságíró, Népszava, 2019. július 20.)

Tök mindegy, hogy mit gondolunk az ATV szerepéről, de az ATV nem létezik az ellenzéki politikusok és véleményformálók nélkül. (Dévényi István újságíró, Facebook.com, 2021. május 3.)

Az ATV olykor finoman, máskor durvábban támadja az ellenzéki összefogást. (Kerékgyártó István író, Újnépszabadság.com, 2022. január 4.)

Az ATV alapjában mégiscsak ellenzéki beállítottságú, az neki üzleti érdeke. Így van jelentős nézettsége, és így van mindig elegendő reklámja. (Szekeres István újságíró, Facebook.com, 2022. február 20.)

Az ATV M1-esedik, már csak Bayer Zsolt és Bogár úr hiányzik. (Ágoston Hugó marosvásárhelyi publicista, ÚjHét.com, 2022. március 23.)

Az ATV a NER ötödik hadtestje. (Bartus László újságíró, Facebook.com, 2022. május 30.)

A kialakult szekértáborokon szerintem rég túllépett az ATV. (Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, Index.hu, 2022. július 6.)

Az ATV az orbáni fasiszta propagandagyár egyik zászlóshajója, csak a funkciója más. (Bartus László újságíró, Facebook.com, 2022. november 4.)

A látszatellenzékiségével - mint egyetlen „ellenzéki” fórum - el tudja terelni a figyelmet arról, hogy valójában Fidesz-párti. (Mattyasovszky Brigitta kommentelő, Facebook.com, 2022. november 6.)

Az ellenzéki szemléletű emberek a magyar tévécsatornák közül - az RTL Klubon kívül - csak az ATV-re támaszkodhatnak. (Szekeres István újságíró, Facebook.com, 2022. november 6.)

komment
süti beállítások módosítása