Médianapló

Médianapló - Parászka Boróka a Mi Hazánk célkeresztjében?

2022. november 04. 09:43 - Zöldi László

A hangfelvételt valamikor októberben rögzítették Sepsiszentgyörgyön. Az egyházi intézmény imatermében elhangzott szavak a kolozsvári Transtelex.ro közvetítésével jutottak el a marosvásárhelyi ÚjHét.com-hoz, az erdélyi szerkesztők azonban tapintatból kipontozták a kivégzendő újságírónő nevét. A „felakasztására” áhítozó politikus teljes szövege először a Telex.hu tegnapi számában jelent meg.

Érdekesek a körülmények is. A Mi Hazánk Mozgalom nemzetpolitikai kabinetjének vezetője székelyföldi körúton próbálta erősíteni a szélsőjobboldali párt hadállásait. Ama összejövetelről nemcsak hangfelvétel készült, hanem fénykép is. A hetedik résztvevő fotózta az asztalnál ülőket. A fényforrások azt sejtetik, hogy égett a villany, de hogy falikarból áradt-e vagy csillárból, az nem látható. A kabinetfőnök, akit csak a bejegyzésem utáni összeállításban nevezek meg, hozta azt a formát, amelynek révén a rendszerváltás óta kielégíthető a magyar társadalom mintegy tíz-tizenöt százaléka.

Egy kis zsidózás, cigányozás, az MTV, az RTL Klub, az ATV és a „most már az ide sorolható” Duna TV mételye megfertőzte a székely néplelket is, itt van például Parászka Boróka, aki... A hátborzongató eszmefuttatásnak nem tulajdonítanék különösebb jelentőséget, ha az immár parlamenti párt egyik kulcsembere nem fenyegetne létében is egy publicistát. Az idézetcsokorban olvasható, hogy több politikus vette szájára az akasztást, de volt annyi eszük, hogy csupán metaforaként használták. Némelyik még viccelődött is vele.

A jelenlegi miniszterelnök pedig a Bach-korszak kiközösítési formáját emlegette, amidőn az üldözés elől külföldre menekült magyar politikusok arcképét in effigie (jelképesen) függesztették az akasztófára. A nemzetpolitikai kabinetvezető a buta politikusok közé tartozik, mert képzettársításra sarkalló hasonlat helyett nevesített. Arra a kis időre, amíg a felháborodás mégis arra kényszeríti a pártját, hogy kizárja a soraiból, nem érdemes megjegyezni a nevét.

Az ATV kora esti vitaműsora tegnap azért néhány percet szentelt a visszhangos epizódnak. A hozzászólók elmarasztalták az ostobaságig őszinte politikust. A műsorvezető pedig azzal csökkentette a kínos és szánalmas epizód jelentőségét, hogy elmondta, csupán néhányan tették tiszteletüket az imatermi megnyilvánuláson. Az élő adás hevében így jellemezte a sepsiszentgyörgyi helyzetet. „Nem lógtak a csillárról is emberek.” Ennél stílusosabban nem is kapcsolódhatott volna az akasztásos hangfelvételhez.

 

Tíz mondat az akasztásról

 

Én úgy érzem magam nyakkendőben, mint akit akasztani visznek. (Csintalan Sándor szocialista politikus, Pesti Riport, 1995. július 12.)

Minden rendszer gyilkos. Az egyik akasztófára, a másik intenzív osztályra juttat embereket. (Verebes István rendező, Magyar Hírlap, 1995. augusztus 22.)

Akasztani inkább a jobboldaliak óhajtanának, a balosok jobbára börtönben szeretnék látni az ellenfeleiket. (Szalai Annamária Fidesz-politikus, Népszava, 2001. december 27.)

Ötvenhat után akasztottak himbálóztak bennem. (Eörsi István költő, Népszabadság, 2001. december 31.)

Nálunk előbb akasztanak, aztán jön a tárgyalás, és végül nyomozni kezdenek. (Moldova György író, Magyar Hírlap, 2002. április 8.)

A kommunisták és a nácik olyanokat is meggyilkoltak, akiket egy jogállamban szintén felakasztottak volna. (Ungváry Krisztián történész, Heti Válasz, 2012. augusztus 9.)

Andrássy Gyula az egyetlen miniszterelnökünk, akit előbb felakasztottak, és utána lett miniszterelnök. A többiek fordítva jártak. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2016. november 11.)

Senki sem fog lámpavason lógni. (Fekete-Győr András Momentum-politikus, Népszava, 2020. augusztus 25.)

Meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk. (Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, Telex.hu, 2022. november 3.)

A Mi Hazánk fantáziája ennyi: darálni, agyonverni, akasztani. (Majtényi László alkotmányjogász, volt ombudsman, Facebook.com, 2022. november 3.)

 

komment
süti beállítások módosítása