Médianapló

Médianapló - Egy akkumulátorpárt az országgyűlésből

2022. november 03. 09:08 - Zöldi László

Tegnap este megszólaltatták az ATV-ben Komjáthi Imrét. A Magyar Szocialista Párt frissiben megválasztott társelnöke mintha a férfi kvóta megtestesítője volna. A Kádár-korszak országgyűlésében a női kvótát testesítette meg a fejőnő, aki hozta az ifjúságit és a mezőgazdaságit is. Az edelényi politikus akaratlanul is hozza a férfi kvótát az MSZP társelnöki rendszerében, a kétkezi munkást, a hatgyerekes családapát és a keresztényt is.

Szereplését a baloldali párt kongresszusán az Isten engem úgy segéljen!-nel fejezte be. S ha alkalom adódik rá, mint tegnap este, azok figyelmét is igyekszik magára irányítani, akiket épp a vallásosságuk ábrándít ki az álszent Orbán-rendszerből. Ahogy elnézem, a válságos helyzetben lévő szocialisták alapos munkát végeztek az új vezető beharangozásában. Elővették Horn Gyula és Botka László egy-egy tételmondatát. De megtetszett nekik Ceglédi Zoltán politológus akkumulátoros hasonlata is.

A gyári munkában jártas társelnök azt a következtetést vonta le belőle, hogy az együttműködésre szövetkezett ellenzéki pártok a választási kampányban „leszívták” az MSZP erejét, majd a vereség után mérgezőnek nyilvánították. Lehet, hogy ebben igaza is van, az akkumulátoros hasonlat azonban furcsa karriert csinált a nyilvánosság fórumain. Először mintha a női társelnök használta volna anélkül, hogy megemlítette volna a forrást.

Aztán Komjáthival közös műsorban beszélt április 3. tanulságairól. Újra szóba hozta, de a jelenlétében már nem tulajdoníthatta magának, ezért bejelentette, hogy „Imrétől” kölcsönözte. A bejegyzésem utáni összeállításban pedig Gyurcsány Ferenc közölte, hogy „A politikában nincs szerzői jog.” Másként én se foglalhatok állást. A szállóigék eredetét gyakran tanulmányozóként ugyanis arra jutottam, hogy eredeti gondolata utoljára Ádám ősapánknak volt.

A jól hangzó mondatokat addig formálgatjuk a kávéházi törzsasztalnál, napjainkban a digitális kávéházként működő közösségi médiában, amíg ki nem csontozzuk, és egy-egy közismert személyiség a nevére nem veszi őket. Az eljárást a politikusok azzal tetézik, hogy még a közismert személyiségtől is át-átveszik a tételszerű mondást. A körülményektől függ, hogy egyáltalán megemlítik-e a nevét. Szinte mindegyik parlamenti párt gyakorlatában dívik ez, az MSZP még a visszafogottabbak közé tartozik.

Ami zavar benne, az inkább csak az, hogy a haldokló szervezet újraélesztését talán mégsem ezzel kéne kezdeni.

 

Tíz mondat a hívószavakból

 

Olyan Magyarországot kell teremteni, ahol nemcsak megszületni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes. (Horn Gyula szocialista politikus, az MSZP volt elnöke, volt miniszterelnök, Kelet-Magyarország, 2003. március 29.)

Fizessenek a gazdagok! (Botka László szocialista politikus, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Miskolcon, YouTube.com, 2017. március 14.)

A magyar szocialisták olyan országot akarnak, ahol nemcsak megszületni, hanem élni is érdemes. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, hvg.hu, 2017. május 2.)

A politikában nincs szerzői jog. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt szocialista politikus, az MSZP volt elnöke, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2021. augusztus 26.)

Az MSZP a mobilakkumulátor, amelyre mindenki rádug. (Ceglédi Zoltán politológus az ellenzéki pártokról, Jelen.media.hu, 2022. július 8.)

Az MSZP legközelebb nem lesz „akkumulátorpárt”, hogy mindenki leszívja az erejét, tudását, a hozzáadott értékét, az embereit, az eszközeit. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, az MSZP társelnöke, HírKlikk.hu, 2022. október 23.)

Imrétől tanultam, hogy az MSZP nem lesz többé akkumulátorpárt. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, az MSZP társelnöke, InfoRádió, 2022. október 24.)

Mint az MSZP társelnöke azon leszek, hogy még egyszer ne legyen akkumulátorpárt az MSZP. (Komjáthi Imre szocialista politikus, Spirit FM, 2022. október 26.)

Az ellenzéki pártok gyakorlatilag rácsatlakoztak az MSZP-re, mint egy akkumulátorra, leszívtak minket. (Komjáthi Imre szocialista politikus, az MSZP újdonsült társelnöke, PécsiStop.hu, 2022. október 30.)

Fizessenek a gazdagok! (Komjáthi Imre szocialista politikus, az MSZP társelnöke, Hírklikk.hu, 2022. október 30.)

komment
süti beállítások módosítása