Médianapló

Médianapló - Mi rejlik az "Orbán és bandája" mögött?

2022. október 29. 11:34 - Zöldi László

A Klubrádió tegnapi adásába belelefonált egy hajdani kolléganőm. Nem újságíróként, hanem a műsor rendszeres hallgatójaként mutatkozott be. Egy készülő jogszabály és a kormányzati szándék összefüggését abban találta meg, hogy „a főkolompos és tettestársai” megint terveznek valamit a szegény emberek ellen. Ebben valószínűleg igaza van, a fülemet mégis sértette az idézett kifejezés. Ennél többre is képesnek tartom, bár elismerem, hogy nem föltétlenül egy népszerű beszélgetős műsorban kéne a miniszterelnöki műhely törvényalkotói tevékenységét elemezni.

Ismerős a szókapcsolat előzménye, az „Orbán és bandája”. Az Arcanum.hu tanúsága szerint a múlt század közepén, 1949-től 1956-ig a „Rajk és bandája” 437-szer tűnt fel az egyenirányított sajtóban. Ez lett a Rákosi Mátyás által kivégeztetett és máskülönben szintén kommunista külügyminiszter, Rajk László kötelező elmarasztalása. A cikkírók gondolkodás nélkül vetették papírra, a szerkesztők pedig gondolkodás nélkül fogadták el. Ehhez képest az „Orbán és bandája” a maga 40 említésével csúfolódásnak számít az óvodai homokozóban. De tanulságai azért vannak.

Úgy lett belőle az ellenzéki sajtó toposza (közismert fordulata), hogy mértékadó elemzésekben szóba sem került. Az „Orbán és bandája” kifejezéssel leginkább olvasólevelek szerzői foglalták össze érzelmi benyomásaikat: elkeseredésüket, kiábrándultságukat. Tőlük senki sem várt árnyalt fogalmazást. Például egy Fábri Ferenc nevű mérnök a 168 Órában, a Vasárnapi Hírekben és a Népszavában nyolcszor is így hozta össze szűkebb környezetével a miniszterelnököt. Akkor fajult el a helyzet, amikor az ellenzéki politikusok is rákaptak a bandázásra.

Érteni vélem, hogy 2018-ban sokkolta őket a harmadik kétharmad, de annál többre becsülöm őket, hogy beérjék az „Orbán és bandája” jól hangzó általánosságával. A velük beszélgető újságírók közül csupán egy kérdezett vissza, mondván, hogy „Sokan elhatárolódnának a banda kifejezéstől.” Erre fejtette ki Horváth Csaba zuglói polgármester: „Nem tudom másnak tekinteni azt a kormányzó elitet, akik az elmúlt tíz évben végigrabolták az országot.” (ATV, 2020. október 25.) Már az is eredmény, hogy a szocialista politikus indoklásra kényszerült. Kár, hogy ilyesmire mostanában hivatásos kérdezők és szerkesztők ritkán késztetik az ellenzéki véleményformálókat.

 

Tíz mondat a bandáról

Csak nem ekkorra tervezi Orbán és bandája a jegybanki tartalékok elrablását? (Zsebesi Zsolt újságíró, Népszava, 2011. december 3.)

Sokan úgy érzik, hogy Orbán és bandája hamarosan elmenekül. (Böjte József dokumentum-filmrendező, Népszabadság, 2014. december 16.)

Sokszor leírtam már, hogy Orbán és bandája nem véletlenül verte szét a jogállamot. (Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, FüHü.hu, 2018. február 14.)

A képzeletbeli ring jobb sarkában Orbán és a bandája. (Horváth Csaba szocialista politikus, ATV, 2020. október 25.)

Orbán és bandája fél. És joggal félnek. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Facebook.com, 2021. szeptember 3.)

Orbán és bandája csak a tünet. A betegség maga az ország. (Kaltenbach Jenő volt ombudsman, Facebook.com, 2022. január 17.)

Orbán és bandája erkölcsileg és politikailag is megbukott. (Tordai Bence Párbeszéd-politikus, Hang.hu, 2022. február 6.)

Orbánék és tettestársaik. (Palotás János volt MDF-politikus, Népszava, 2022. október 9.)

Miket beszél Orbán és bandája Budapesten az európai és amerikai szövetségeseiről. (Bartus László újságíró, Amerikai Népszava, 2022. október 18.)

Orbán és züllött csapata ki sem látszik az agresszor hátsójából. (Varga Zoltán DK-politikus, Facebook.com, 2022. október 18.)

komment
süti beállítások módosítása