Médianapló

Médianapló - A Népszava és az ATV mit keres a NER-ben?

2022. október 27. 09:50 - Zöldi László

Tavaly egy szakmai tanácskozáson a Válaszonline.hu-tól érkezett Bódis András ezt találta mondani: „Rogán Antal nemcsak a kormánypárti nyilvánosságot teremti meg, hanem az ellenzékit is.” (Múosz.hu, 2021.11.10.) Már a helyszínen is kapiskáltuk a kijelentés horderejét, de nálam csak most esett le a tantusz.

Tegnap este az ATV stúdiójában szóba került, hogy a kormányzat igyekszik a magyar társadalmat szembe állítani az Európai Unió szankciós politikájával. A kampány kulcseleme egy plakát, középpontjában a ránk zuhanó bomba, rajta a felirat: „SZANKCIÓK”. Az egyik vendég kétszer is döbbenetét fejezte ki. Németh Péter azt az ellentmondást feszegette, hogy miközben a kormány szerint a szankciók tesznek tönkre bennünket, ama bizonyos bombát orosz repülőgépek dobják Ukrajnára. A műsorvezető nem újságíróként mutatta be, hanem mint a Népszava főszerkesztőjét.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy a lapjában ma reggel jelent meg tizedszer az említett kormányzati hirdetés. A mintegy tízmillió forintot hozó politikai reklámról írta Marnitz István: „A bombás plakátokat a kormánypropaganda eddigi erkölcsi mélypontjának érzem.” (Népszava, 2022.10.27.) Az újságíró Németh Péter a szívemből beszélt az ATV-ben, a főszerkesztő Németh Péter viszont magyarázattal tartozik. Kár, hogy erre Szöllősi Györgyi épp úgy nem kérte, mint a múlt héten, egy másik vitaműsorban Bodacz Balázs, aki ugyancsak a Népszava főszerkesztőjeként mutatta be.

Az ATV-ben hajlamosak arra, hogy behívnak egy-egy közéleti személyiséget a stúdióba, előre megbeszélik vele a témát, majd a műsorvezető váratlanul fölteszi azt a kérdést, amely kínos ügyet érint. Ez most kétszer is elmaradt. Lehetséges, hogy azért, mert az ATV műsorvezetői nem olvassák a Népszavát? Ezt nem nézem ki belőlük. Elképzelhetőbb, hogy az ATV vezetői kértek tapintatot tőlük. Ha nem firtatják a főszerkesztő álláspontja és az újság hirdetéspolitikája közti ellentmondást, akkor talán a sokat megélt stúdióvendég sem kérdez vissza élő adásban az ATV hirdetési gyakorlatára.

A képviseleti demokráciában ugyebár politikusok hozzák meg helyettünk a döntéseket, és az újságírónak az a dolga, hogy indoklásra késztesse a döntéshozókat. Igen ám, de ha az újságíró kerül döntési helyzetbe - például többször is megjelenteti az utóbbi hónapok leghazugabb, legízléstelenebb kormányzati hirdetését -, akkor őt is indoklásra kéne késztetni. A Rogán-féle minisztérium hirdetéspolitikájáról pedig az a benyomásom, hogy a Népszava és az ATV nem szerves része a NER propagandagépezetének. Inkább szervetlen.   

 

Tíz mondat az ATV-ről

 

Az ATV ellenzéki televízió marad. (Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Magyar Narancs, 2011. május 5.)

Az ATV vitatévé. (Simon András műsorvezető, Népszava, 2014. május 21.)

2010 óta folyamatosan tűntek el az ATV képernyőjéről azok a közéleti szereplők, akiknek a fizimiskája nagyon nem tetszett a kormánynak. (Vásárhelyi Mária szociológus, Facebook.com, 2016. május 30.)

Nálunk megférnek eltérő meggyőződésű, vallású, identitású emberek egymás mellett. (Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, Média1.hu, 2020. november 23.)

Tök mindegy, hogy mit gondolunk az ATV szerepéről, de az ATV nem létezik az ellenzéki politikusok és véleményformálók nélkül. (Dévényi István újságíró, Facebook.com, 2021. május 3.)

A választásig nem várható, hogy az ATV-t átalakítják Hír TV-vé. (Polyák Gábor médiajogász, Klubrádió, 2022. január 5.)

Az ATV-t az a közönség nézi, amely a Fidesszel szimpatizál. (Bolgár György műsorvezető, Klubrádió, 2022. január 28.)

Az ATV alapjában mégiscsak ellenzéki beállítottságú, az neki üzleti érdeke. Így van jelentős nézettsége, és így van mindig elegendő reklámja. (Szekeres István újságíró, Facebook.com, 2022. február 20.)

A kialakult szekértáborokon szerintem rég túllépett az ATV. (Németh S. Szilárd vezérigazgató, Index.hu, 2022. július 6.)

Hova írnék, ha nem volna Népszava, hova járnék, ha nem volna ATV? (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Válaszonline.hu, 2022. szeptember 12.)

komment
süti beállítások módosítása