Médianapló

Médianapló - Az MSZP-nek hány feje lesz?

2022. október 25. 10:50 - Zöldi László

Kovács László, a veterán szocialista politikus egyszer, egy háttérbeszélgetésen elmagyarázta, hogy az ellenzéki párt miért nem engedheti meg magának a többfejűséget. Korlátozott lehetőségek között irányíthatóbb a párt, ha egy kézben van az elnöki és a frakcióvezetői poszt. Ehhez képest a tizenharmadik éve ellenzékben lévő MSZP áttért a társelnöki rendszerre. Ráadásul volt társelnöke, Tóth Bertalan megtartotta magának az országgyűlési képviselőcsoport vezetését. Ő van a pénzcsapnál.

Néhány hónap múlva kiderül, vajon ez a szerkezet előnyére vagy hátrányára vált-e a válságos helyzetben lévő pártnak. Nem lepődnék meg, ha bebizonyosodna, hogy az MSZP erős emberei azért kerítették elő Komjáthi Imrét, mert csak így akadályozhatták meg a hervadó szegfűvel kampányoló Ujhelyi István társelnökségét. Kezelhetőbbnek vélik az edelényi munkást, mint a szőregi rózsatermesztőt. Rokonszenvesebb a hatgyerekes borsodi férfi, mint a szintén hatgyerekes csongrádi, aki egyébként is kilépett a pártból.

Érdeklődéssel figyelem Komjáthi Imre vegyes megnyilvánulásait. Kíméletlenül hozza szóba az MSZP gyöngeségeit, de a politikusi tapasztalataiból már arra is telik, hogy találjon olyan mozzanatokat, amelyekben a legjobbnak nevezheti ki a parlamenti küszöb alatt lévő pártját. A szocialisták két frissiben megválasztott társelnöke nyilvánosan osztozkodik a feladatokon. Komjáthi ezt mondta kolléganőjéről: „Ő biztos, hogy nagyobb hangsúlyt fog helyezni a külügyi munkára.” (HírKlikk.hu, 2022. október 23.)

Milyen nyelven? Kunhalmi Ágnes évekig nem vehette át a diplomáját, mert angolból nem volt meg a középfokúja. Idestova két esztendeje társelnökként irányít egy ellenzéki pártot, aligha volt ideje és energiája arra, hogy tárgyalási szinten tanulja meg a nemzetközi érintkezés nyelvét. De ő is mondott valami érdekeset Komjáthiról. Szerinte a szervezés, az országos hálózatépítés lesz a dolga, ami azért figyelemre méltó megjegyzés, mert az újdonsült társelnök egy interjúban bevallotta, hogy a szervezés a gyengéje. A női társelnök egyébként ezt mondta róla: „Ebben a munkában nagyon számítok Imrére.” (HírKlikk.hu, 2022. október 23.)

A ’számítok’ tűnődésre késztet. Az interjút Millei Ilona készítette, és nem képzelhető el róla, hogy falhoz akarta volna állítani a beszélgetőpartnerét. Kunhalmi Ágnes elszólása inkább azt sejteti, hogy a magyar szocialisták háromfejű pártjában megkezdődött az elsőségért való küzdelem.

 

Tíz mondat Komjáthi Imrétől és az MSZP-ről

 

Az MSZP-t baráti körök működtetik. (Népszava, 2016. január 11.)

Gyűlölöm, hogy megint magunkkal foglalkozunk. (ATV, 2017. július 27.)

Az MSZP még mindig az ellenzék legszervezettebb pártja. (ATV, 2022. augusztus 31.)

Elindulok, mert én ezt a közösséget szeretem. (HírKlikk.hu, 2022. augusztus 31.)

Azzal biztattak, hogy ha már elindultunk azon az úton, hogy a nevünkhöz méltóan valódi szociáldemokrata párt leszünk, akkor az egyik vezetője legyen egy ízig-vérig baloldali, alulról, a munka világából érkező ember. (HírKlikk.hu. 2022. szeptember 16.(

Nem ez a párt legsikeresebb korszaka. (Népszava, 2022. október 20.)

Abban nem értek egyet az elemzőkkel, hogy temetik az MSZP-t. (Népszava, 2022. október 20.)

Egy modern szocdem pártot kell felépítenünk. (Népszava, 2022. október 20.)

Önkormányzati szinten az MSZP a legerősebb demokrata ellenzéki párt. (Index.hu, 2022. október 22.)

Az MSZP az igazi baloldal. (Index.hu, 2022. október 22.)              

komment
süti beállítások módosítása