Médianapló

Médianapló - A kispárti MSZP

2022. október 22. 09:45 - Zöldi László

A Magyar Szocialista Párt tisztújító kongresszusra készül, helyzetét az egyetlen ellenzéki napilap foglalta össze. A Népszava idézte a társelnöknek jelentkező edelényi munkásembert, Komjáthi Imre szerint „Az előrelépéshez át kell szervezni, modernizálni kell a kommunikációt.”

Mintha már hallottam, olvastam volna ezt. Némi böngészés után sikerült is összegyűjteni tíz hasonló mondást. Nem kívülállóktól, hanem olyan közéleti személyiségektől, akik pozícióra akartak szert tenni az MSZP-ben vagy annak révén a kormányban. Aztán megválasztották őket elnöknek, alelnöknek, miniszterelnöknek, és erőfeszítéseik ellenére minden maradt a régiben. Például a jó öreg sajtótájékoztató, amikor egy teremben kiálltak néhány kornyadozó újságíró elé, és este bementek „Olgához” vagy „Egonhoz” az Egyenes beszédbe.

Azt vettem észre, hogy az MSZP elnökségében majd’ mindig a legfiatalabb lett a sajtófelelős. Amikor ezt szóba hoztam egy régi motoros előtt, akit még a diákkorunkból ismertem, elmagyarázta, hogy azért a legtapasztalatlanabb felel a nyilvánosságért, mert ő még nem képes zavarni az öregek személyes kapcsolatait az újságírókkal. Ők viselnek láthatósági mellényt. E magyarázathoz egy szervezeti szempontot fűznék. Az MSZP platformok szövetségének indult, és feltűnt benne szinte az összes politikai áramlat.

Három évtized alatt azonban úgy alakult a helyzet, hogy „Az MSZP a mobilakkumulátor, amelyre mindenki rádug. (Ceglédi Zoltán politológus, Jelen.media.hu, 2022. július 8.) A platformokból a politikai áramlatok átszivárogtak a 2010 után létrejött ellenzéki pártokba. Az 1990-ben még ötvenezres MSZP tagsága mára négy számjegyűre zsugorodott. A pártból kilépett Szanyi Tibor szerint 1500-ra, de ez talán túlzás. Mindazonáltal megszűnt a Magyar Szocialista Párt néppárti jellege.

Ha a kommunikáció közlés, a kommunikál meg az, hogy valaki közöl valamit, a kommunikatív pedig azt jelenti, hogy közlékeny, akkor az egyre kevésbé közlékeny MSZP-nek fölösleges az összes társadalmi réteget megszólítania. Elég, ha megbarátkozik a kispártiság gondolatával. Ez szomorú következmény ugyan, de legalább feloldható az ellenmondás, amelyet az egyik legrokonszenvesebb szocialista politikus, Gőgös Zoltán így fogalmazott meg: „A legszegényebb helyekre nincsen mondásunk.” (ATV, 2015. április 13.)

A kispártiság végre lehetővé teszi, hogy az MSZP azokat szólítsa meg, akiket a többi párt az út szélén hagyott. Ráadásul a hatalmat gyakorló Fidesz még az árokba is lökte őket.

 

Tíz mondat az MSZP kommunikációjáról

 

Az MSZP a kommunikációban rossz, a Fidesz pedig a kormányzásban. (Kiss Péter, Heves Megyei Nap, 1998. október 9.)

Az MSZP kommunikációja pocsék. (Medgyessy Péter, MTV, 2001. május 10.)

A kommunikációnk sokszor jobb, mint a politikánk. (Gyurcsány Ferenc, Népszabadság, 2004. január 24.)

Sosem a kommunikáció volt a legerősebb oldalunk. (Lendvai Ildikó, Népszava, 2008. augusztus 23.)

Az MSZP-nek tradicionálisan kevésbé hatékony a kommunikációja. (Mesterházy Attila, Népszava, 2009. május 23.)

Az MSZP kommunikációs tevékenysége kritikán aluli. (Tabajdi Csaba, Népszabadság, 2009. június 30.)

Gyenge volt a kommunikációnk. (Szekeres Imre, Népszabadság, 2009. december 31.)

A jelenlegi, cikkcakkos kommunikációnkat kiegyenesítenénk, egységesítenénk. (Molnár Gyula, Origo.hu, 2016. július 1.)

Az MSZP kommunikációjában voltak hézagok. (Bárány Balázs, ATV, 2017. június 27.)

Az előrelépéshez át kell szervezni, modernizálni kell a kommunikációt. (Komjáthi Imre, Népszava, 2022. október 20.)

komment
süti beállítások módosítása