Médianapló

Médianapló - Ujhelyi, a brüsszeli balátlövő

2022. október 08. 10:48 - Zöldi László

Szegedi barátom ellentmondást rótt fel. Ha már a kilépése óta kétszer is írtam Ujhelyi Istvánról, vajon mivel magyarázható, hogy mégse tartom jelentős közéleti személyiségnek? Az ellentmondás még kínosabb, mert íme, harmadszor is tollhegyre tűzöm az MSZP-ből távozott politikust. Az ellenzék egyetlen napilapja, a Népszava ugyanis csak ma jutott el oda, hogy a pártvezetők álláspontjáról tájékoztassa az olvasókat.

Hiába kértek interjút, Ujhelyi inkább a SzabadEurópa.hu-t választotta. (A sors iróniája, hogy a Szabad Európa Rádió digitális utódjához az ATV-től frissiben átszerződött Benyó Rita beszélgetett vele.) A Népszava ezzel kényes helyzetbe került. Publicistái aligha előzhették meg a szocialisták vezetőit, akik azonban hat napig hallgattak. A patinás újság egyik publicistája, az MSZP volt elnöke éppenséggel kifejthette volna álláspontját, de Lendvai Ildikó ezt nem tette meg, vagy megtette volna ugyan, ám a szerkesztőség nem igényelte a véleményét.

Végül is Czene Gábor szedte össze a pártigazgató Molnár Zsolt és az egyik társelnök, Kunhalmi Ágnes álláspontját. A másik társelnök, Tóth Bertalan nem állt kötélnek. Molnár sajnálkozott, Kunhalmi azonban többet is elárult. Szerinte a volt párttárs tragikai vétséget követett el, mert a szegfű hervadására hivatkozva más jelképet javasolt, és az MSZP nevét is Esély - Magyar Szociáldemokraták Pártközösségére változtatta volna. Nem kért belőle a jelenlegi jelképhez és névhez ragaszkodó tagság. Ez vagy igaz, vagy nem.

Abban viszont biztosan van igazság, hogy a jelenlegi pártvezetők méltányolják Ujhelyi brüsszeli erőfeszítéseit, és ha a két év múlva esedékes Európa-parlamenti választáson az MSZP jó eredményt ér el, a meggondolatlanul távozott politikus esélyes lett volna az újabb brüsszeli mandátumra. Ha ezt Kunhalmi Ágnes el is mondta Ujhelyi Istvánnak, akkor félő, hogy megadta a végső lökést a kilépéshez. Nagyon kéne hinni a közvélemény-kutatások alapján 2-3 százaléknyira mért MSZP esélyeiben ahhoz, hogy Ujhelyi további öt éven át élvezhesse a 7200 eurós havi fizetést.

A bejegyzésem utáni összeállítást azért nem értelmezem, mert magáért beszél. Az első idézet mégis magyarázatra szorul. Ujhelyi nagy kézilabda-rajongó, a szűkebb pátria, Szeged túlnyomórészt külföldi játékosokat foglalkoztató csapatának szurkol. Az alacsony termetű politikus önérték-tudatára vall, hogy a kétméteres átlövők pozíciójában képzelte el magát.

 

Tíz mondat Ujhelyi Istvántól Ujhelyiről

 

Szegedi balátlövő leszek Brüsszelben. (Délmagyarország, 2014. május 22.)

Amint az államhatárt átlépem, nem a Magyar Szocialista Pártot képviselem, hanem az országot. (Délmagyarország, 2014. május 22.)

Én ezután is a legkövetkezetesebb ellenfele leszek az orbáni rendszernek. (Népszava, 2019. február 18.)

A rendszer legádázabb ellenfele vagyok. (Facebook.com, 2019. április 1.)

Képes vagyok zajt csapni Brüsszelben. (ATV, 2021. április 8.)

Ha az MSZP-ben társelnök leszek, akkor eggyel több súlyt veszek a nyakamba. (Népszava, 2022. május 9.)

Talán a legtöbb önálló akcióval és a leginkább aktív hazai jelenléttel bíró EP-képviselő voltam az elmúlt hét évben. (Népszava, 2022. május 9.)

Hatásom van az európai folyamatokra. (Klubrádió, 2022. június 20.)

Én mozgalmi srác vagyok. (SzabadEurópa.hu, 2022. október 4.)

Én igazi csapatjátékos vagyok, csak kell hozzá csapat. (SzabadEurópa.hu, 2022. október 4.)

komment
süti beállítások módosítása