Médianapló

Médianapló - Az üléspont határozza meg az álláspontot?

2022. október 07. 10:02 - Zöldi László

A magyar színház világhírű darabírója arról nevezetes, hogy minden szereplőjének kölcsönzött legalább egy tapsgyanús mondatot. Molnár Ferenc a pesti New York Kávéház „mélyvizében” leült az asztalokhoz, belehallgatott a beszélgetésekbe, és ha hallott valami szellemeset, akkor ezzel stoppolta le: „Mától kezdve én mondtam.” Mentségére szóljon, hogy nem a saját neve alatt futtatta, hanem például egy komornyik szájába adta, megédesítve ezzel a mellékszereplő fellépését.

Mindez onnan jutott az eszembe, hogy az ATV egyik vitaműsorában Mesterházy Attila kifejtette: „Úgy szokták mondani, hogy az álláspontot az üléspont határozza meg.” A szocialista politikus arra utalt, hogy pozíció nélkül a közéleti személyiségek hajlamosak gyökeresen mást mondani, mint amikor az államrezont képviselik. Kíváncsiságból utánanéztem az érdekesen hangzó mondás eredetének. A szálak Hofi Gézához vezettek, de még az sem derült ki, vajon a rendszerváltás előtt vagy után csúszott-e ki a száján.

Annyi azért kibontakozott, hogy a nagy hírre vergődött mondat először a Népszabadság 1966. február 27-i számában bukkant föl. K. J. gazdasági újságíró - vajh kit rejt a betűjel? - így fogalmazott, felidézve egy talán képzeletbeli beszélgetést: „Ez az álláspontod vagy az üléspontod? - kérdezte végül is az igazgató a minisztériumi osztályvezetőtől.” Néhány év múlva, ugyancsak a Népszabadságban Tamás Ervin sem feszegette a szerzőség kérdését, a mondás értelmét azonban a cikk végén a visszájára fordította: „Az álláspont határozza meg az üléspontot - hangzik a szellemes mondás… Előbb- utóbb az álláspont is visszahat az üléspontra." (1977. május 22.)

A rendszerváltás utáni politikusok már a lényegre tértek. Azt pedzegették, hogy a pozíció miként változtatja meg a hatalmat gyakorló közéleti személyiség állásfoglalását. Az 1994-es választási vereség után a pártelnöki pozícióért harcba szálló MDF-politikus, Szabó Iván hozta szóba, azóta általában a nevéhez kötik a szólást. De az SZDSZ-es Kuncze Gábor is formálgatta, a bejegyzésem utáni összeállításban a legismertebbet idézem. Figyelemre méltó a manapság kormánypárti véleményformáló Kiszelly Zoltán kritikai megnyilvánulása Orbán Viktor politikusi alkatáról. Nem biztos, hogy megköszöni az idézést.     

Idáig jutottam az eredetnyomozásban. Még nem fejeztem be, de már az eddigi mozzanatok is arról árulkodnak, hogy az egyelőre leginkább Szabó Iván nevéhez kötődő mondás elkapott valami nagyon jellemzőt a magyar politikusok viselkedéséből.

 

Tíz mondat az üléspontról és az álláspontról

 

Mindig lehet kritizálni. A politikában ezt meg lehet szokni. Sőt, az üléspont határozza meg az álláspontot. (Szabó Iván MDF-politikus, Beszélő, 1994. szeptember 15.)

Én is azok közé tartozom, akiknek az álláspontját nem az üléspontja határozza meg. (Kuncze Gábor SZDSZ-politikus, Nógrád Megyei Hírlap, 2003. február 28.)

Orbán „üléspontja” határozza meg ezúttal is az álláspontját - közölte lapunkkal Kiszelly Zoltán. A Fidesz-elnök mostani kijelentéseivel az előrehozott választásokról szóló álmainak megvalósítására akar megoldást találni. (Fazekas Ágnes újságíró, Népszava, 2007. július 25.)

A parlamentben az üléspont határozza meg az álláspontot. (Szili Katalin szocialista politikus, az országgyűlés elnöke, Vas Népe, 2010. március 9.)

Az üléspont határozza meg az álláspontot, vagyis a pozíció. (Gőgös Zoltán szocialista politikus a földhaszonbérleti pályázatokról, Népszava, 2012. június 2.)

Azt, hogy én is kampányoltam a vizitdíj ellen, csak azoknak okozhatott meglepetést, akik azt hitték, hogy az én esetemben is az üléspont határozza meg az álláspontot. (Rácz Jenő orvos, volt egészségügyi miniszter, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó munkatársa, Magyar Idők, 2016. február 29.)

Politikusi közhely, hogy az üléspont határozza meg az álláspontot. Egyes politikusoknál szakmai ártalomnak is tekinthető, akár a bányászoknál a szilikózis. (Galsai Dániel újságíró, Magyar Hírlap, 2018. október 24.)

Az üléspont határozza meg az álláspontot. Ettől az asztaltól azt kell néznem, hogy milyen az egészségügyi ellátás. (Horváth Ildikó orvos, egészségügyért felelős államtitkár, Echo TV, 2018. december 14.)

A legszánalmasabb az, amikor az ember azért védi az álláspontját, mert az üléspontját félti. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Facebook.com, 2019. május 23.)

Úgy szokták mondani, hogy az álláspontot az üléspont határozza meg. (Mesterházy Attila szocialista politikus, ATV, 2022. október 3.) 

komment
süti beállítások módosítása