Médianapló

Médisnapló - A megafonból hogyan lett Megafon?

2022. szeptember 24. 09:56 - Zöldi László

Tegnap este az ATV stúdiójában megjelent egy Momentum-politikus. Hajnal Miklóson SZABADSÁG feliratú póló feszült, ebben mondta ki a kormánypártokról, hogy „A Megafonnal letarolták a Facebook-oldalakat.” Érdemes megvizsgálni a kijelentés valóságtartalmát.

A megafont évtizedek óta használják hangerősítésre. „Bömbiként” akkor honosult meg a köztudatban, amikor Tarlós István budapesti főpolgármester az önkormányzati választás kampányában megafont ragadott a Margitszigeten, és leüvöltötte egy ellenzéki politikus fejét. Tordai Bence Párbeszéd-politikusét, akitől nem állt távol a hangerősítő kisipari használata. Aztán a mindent mérő Fidesz rájött, hogy a médiában, vagyis a nyilvánosság eszközrendszerében előnyre tett szert a hagyományos (papír alapú) sajtóban, a rádióban és a televízióban, a világhálóban rejlő lehetőségeket viszont az ellenzék ügyesen használja ki. E felismerés eredménye a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft.

A megafon hatalmas hangot jelent, és a kisbetűs szócsőből világhálós vállalkozás lett. Igen ám, de alapítói váratlan akadályba ütköztek. Hiába hirdettek meg trollképző tanfolyamot, a koronavírus-járvány miatt kevesen jelentkeztek. Csak ’21-ben lendült mozgásba a lefékezett gépezet, és a közösségi médiumokban, leginkább a Facebookon megjelentek az anyagilag és szakmailag is kistafírozott véleményformálók. A bejegyzésem utáni összeállításban a „nonprofit” cég 56 milliós és egy politikai elemző 17 milliós támogatása ma már aprópénznek számít. Az országgyűlési választás kampányában több százmillió forint „égett el” a fészbukon.

Bár sejthető, hogy milyen forrásból származik, de az összeállításból az is kiviláglik, hogy ügyesen van „leparírozva”. Árnyalja az összképet, hogy a másik politikai oldal döntéshozói is befizették a fészbukozó politikusakat a közösségi oldalra. Meglepően sok pénzt költöttek rájuk, noha az összeg csupán töredéke a kormánypárti véleményformálók támogatásának. Az ellenzéki gyakorlat szintén fölvet kérdéseket. Például nem jutott pénz a politikusoknál sokkal jobban író publicistákra. A másik oldalon egyenletesebben oszlott meg a támogatás a politikusokra és az írásból élő véleményformálókra.

A szakmai következtetés azonban mégiscsak az, hogy a kisipari módon használt bömbikéből az önkormányzati választás óta eltelt csaknem három évben nagyipari hangerősítő vállalkozás lett. Ógörög nevét, a megafont írhatjuk akár nagy kezdőbetűvel is.

 

Tíz mondat a Megafonról

 

Egyfajta balliberális véleménycunami jön velünk szembe a közösségmédia-felületeken. (Kovács István, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft alapító-ügyvezetője, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, 888.hu, 2020. július 4.)

Alig két hónapos volt a Megafon Központ, máris került bele valahonnan 56 millió forint. (Sarkadi Nagy Márton újságíró, Átlátszó.blog, 2021. március 8.)

Felkerestem a Megafont, akiktől képzést és segítséget kaptam a tartalomkészítés terén. (Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Mandiner.hu, 2021. április 1.)

Szeretném felhangosítani a patrióták hangját a Facebookon. (Rákay Philip publicista a Megafonról, Mandiner.hu, 2021. május 28.)

A Megafon jelentősége 2022 vonatkozásában felbecsülhetetlenül nagy. (Trombitás Kristóf publicista, Mandiner.hu, 2021. szeptember 19.)

Tegnap egy olyan „elemzővel” ültem egy stúdióban, aki eltitkolta, hogy 17 millió forintot kapott a Fidesztől az elmúlt két hónapban. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2021. október 5.)

Nem a Fidesztől kaptam pénzt, hanem a Megafon ad fel hirdetéseket azért, hogy a jobboldali hangok is erősen megjelenjenek a Facebookon. (Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Facebook.com, 2021. október 5.)

A Megafont az Alapjogok tartja fent, azt pedig a Fidesz. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2021. október 5.)

Van nagyjából 3 millió ember, aki a jobboldali közösséghez tartozik, ők támogatják a Megafont is, köztük sok vállalkozó, aki szintén nem szeretné, hogy a jobboldal el legyen nyomva a közösségi médiában. (Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Facebook.com, 2021. október 5.)

A Megafonnal letarolták a Facebook-oldalakat. (Hajnal Miklós Momentum-politikus, ATV, 2022. szeptember 23.)

komment
süti beállítások módosítása