Médianapló

Médianapló - A Gelencsér-botrány utórezgése

2022. szeptember 20. 11:04 - Zöldi László

Tizenkét napos késéssel Bauer Tamás is kifejtette álláspontját az úgynevezett Kitartás-botrányról. Arról, hogy Gelencsér Ferenc, a Momentum újdonsült elnöke hódolt az egyszavas üzenetek fészbukos divatjának, és szeptember 7-én a kitartás kifejezést választotta. Még aznap felrótták neki nyilván idősebb és tájékozottabb kommentelők, hogy a történelmileg kompromittálódott szó a nyilasok köszöntése volt. A 31 éves politikus vitába elegyedett velük, és véleménye még több olajat öntött a tűzre.

Mint a bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, a botrány a következő huszonnégy órában csúcsosodott ki. Ehhez képest Bauer alant olvasható álláspontja utánlövésnek látszik. De csak látszik. A neves közgazdász, a hajdani SZDSZ politikusa, a néhai országgyűlés leggyakrabban felszólaló képviselője, a Demokratikus Koalíció félig-meddig visszavonult tagja fölírta az üzenőfalára, hogy a hozzászólását szeptember 9-én fogalmazta meg. Tegnapig azért tartózkodott a közléstől, nehogy „bárkit is elriasszon attól, hogy az időközi önkormányzati választáson a Momentum három jelöltjének valamelyikére szavazzon”.

 A három időközi közül az egyiket a budai Várban tartották. Gelencsér innen került az I. kerületi önkormányzat képviselőtestületébe. Az alpolgármesteri funkciót cserélte föl a pártelnökséggel és még két jól fizető állással az országgyűlésben. A várhegyen sok állami intézmény és kevés lakos zsúfolódott össze. 797-en szavaztak. A Fidesz jelöltje 423 voksot kapott (53 százalékot), a Momentumé 363-at (45 százalékot), egy független jelölt pedig 11 szavazatot (1,38 százalékot). A különbség mindössze hatvan, és ha Bauer Tamás álláspontja a megírás utáni percekben jelenik meg olvasott, jól megírt és értelmiségiek körében hatásos blogjában, akár még nagyobb is lehetett volna.    

Elismerésre méltó a közgazdász-publicista visszafogottsága, taktikai érzéke, ha úgy tetszik: kései megnyilatkozása. Most kezdem kapiskálni, miért távolodott el a jelenlegi pártjától. Tagja maradt ugyan, de az írásaiból érzékelhető, a tegnapiból pedig ki is bontakozik, hogy nem föltétlenül híve a Demokratikus Koalíció kiválásának az ellenzéki pártok együttműködéséből.

Most már „csak” az a kérdés, vajon Gelencsér Ferenc és a Momentum miért nem mérte föl, hogy felsőbb szintre lépése az ellenzéki többség megszűnését eredményezheti az I. kerületi önkormányzat képviselőtestületében. És persze az időközi választás előtt megjelent kitartásos bejegyzés sem csinált kedvet a momentumos jelöltek támogatásához.

 

Tíz mondat Gelencsér Ferencről

 

Fiatalember, maga ellógta a történelemórákat. Ez a nyilasok jelszava. (Fábri Péter költő, Facebook.com, 2022. szeptember 7.)

Vállalhatatlan. (Ujhelyi István szocialista politikus, M1, 2022. szeptember 8.)

Intellektuálisan nem áll azon a színvonalon, ahol egy pártelnöknek kellene. (Hídvéghi Balázs Fidesz-politikus, M1, 2022. szeptember 8.)

Egy pártelnöknek tudnia kell, hogy vannak szavak, amelyek foglaltak. (Bartus László újságíró, Amerikai Népszava, 2022. szeptember 8.)

Ennek semmi köze a nyilasokhoz. Ő csak további kitartást kér. Mi mást tehetne egy kitartott? (Menyhért Jenő kommentelő, Facebook.com, 2022. szeptember 8.)

Gelencsér Ferencnek se magyaráznia kellett volna a magyarázhatatlant, hanem beismernie a tájékozatlanságot. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2022. szeptember 10.)

Súlyosan elhibázott szóhasználat, de nem ilyen egyszavas bejegyzésekről kellene vitatkozni. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Válaszonline.hu, 2022. szeptember 12.)

Nem vele csináltatnám meg a szúnyoghálónkat, de simán vennék tőle használt autót. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2022. szeptember 12.)

Önmagában, kontextus nélkül valóban nem szerencsés egy ilyen kiírás. (Soproni Tamás Momentum-politikus, Magyar Hang, 2022. szeptember 16.)

Nem hiszem, hogy aki jónak tartja a kitartás szót a maga politikai üzeneteként kiírni a Facebookra, az lehet egy demokratikus magyarországi párt elnöke, parlamenti frakcióvezetője, sőt egyáltalán országgyűlési képviselő. Ha érti, hogy mit jelent a „kitartás” szó, azért, ha meg nem érti, akkor azért. (Bauer Tamás DK-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 19.)

komment
süti beállítások módosítása