Médianapló

Médianapló - A dékás árnyékkormány anatómiája

2022. szeptember 18. 12:25 - Zöldi László

Mielőtt szemügyre vennénk a folyamatot, azon tűnődöm, vajon miként magyarázhatóak az előzmények.

Az árnyékkormány a rendszerváltás utáni ellenzék politikusait foglalkoztatta. A kormánypártiaknak nem érdekük felvilágosítani a közvéleményt az angolszász demokráciákból szalajtott intézmény létjogosultságáról. Arrafelé az ellenzékbe szorult másik párt igyekszik bizonyítani, hogy tulajdonképpen a kormányrúdnál van a helye. Igen ám, de ha egy párt minimális hátránnyal szenvedett vereséget, akkor nem érdeke árnyékkormányt alakítani, hisz’ mindenki tudja róla, hogy akár a kormányrúdnál is lehetne. A magyar politikai elemzők két legszorgalmasabbika, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is tisztában van e sajátosságokkal.

Az árnyékkormány digitális dossziéjába 36 idézetet sikerült összegyűjteni, szinte kizárólag ellenzéki politikusoktól, köztük a két ellenzéki helyzetben lévő volt miniszterelnöktől is. Gyanítom, hogy azért pedzegetik az árnyékkormányzást, mert máskülönben pártjuk nem nőhet fel a hatalmon lévők mellé. Ahhoz azonban, hogy a sokpárti rendszert kétpártivá alakíthassák, le kell szalámizni (beolvasztani, egyesíteni, felszívni, megszüntetni) a többi ellenzéki pártot. Vagyis nálunk az árnyékormány bejelentése nem más, mint kísérlet az ellenzéken belüli vezérszerep átvételére.

A minapi bejelentés például kezdődött a sejtelmes készülünkkel. A dékás politikusok fegyelmezetten ismételgették a nyilvánosság fórumain, és mostanra kiderült, hogy mire fut ki az egész. A bejegyzésem utáni fészbukos megnyilvánulások időrendjéből kibontakozik, hogy a pártelnök Gyurcsány Ferenc, a királynő-csináló ügyvezető alelnök Molnár Csaba és a miniszterelnök-jelölt Dobrev Klára milyen árnyékkormányt hozott össze. Engem leginkább a felkiáltójelek gondolkoztattak el. Az írásjel nemcsak felszólítást vagy óhajt jelent, akár érzelmet is kifejezhet. A kijelentő mondatok végére érzelmi okból kitett felkiáltójelek még beleférnek az értelmezési tartományba, de ha indulat rejlik mögöttük, akkor már nem.

A dékások oly régóta készítették elő az árnyékkormányt, hogy lehiggadhattak. A három kulcsember közül Gyurcsány kilóg a sorból. Már tegnapelőtt, egy perccel délután hat előtt is kacérkodott a ponttal, tegnap az első kijelentő mondatnál mégis alávetette magát az immár kötelező felkiáltójelnek. Nyugtalanító, hogy a következő végén már nincs írásjel. Vajon miért spórolta meg a felkiáltójelet? Vagy miért nem tette ki azt a fránya pontot?               

 

Tíz mondat az árnyékkormányról

 

Nem alakítunk árnyékkormányt, s remélem, nem az árnyékot, hanem a fényt jelentjük. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Kelet-Magyarország, 2003. október 20.)

Kétpárti versengő rendszerben van igazán súlya az árnyékkormánynak. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, InfoRádió, 2018. február 14.)

A Demokratikus Koalíció elnöksége a mai napon arra kérte fel Dobrev Klárát, hogy alakítsa meg a magyar történelem első igazi árnyékkormányát. (Molnár Csaba DK-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 16. 13.00)

Dobrev Klára árnyékkormányt alakított! (Molnár Csaba DK-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 16. 13.36)

Árnyékkormányt alakítok! (Dobrev Klára DK-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 16. 14.02)

Megalakult Dobrev Klára árnyékkormánya! (Molnár Csaba DK-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 16. 14.35)

A politikai alternatíva megtestesítője Dobrev Klára árnyékkormánya. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2022. szeptember 16. 17.59)

Elfogadtam a felkérést! Árnyékkormányt alakítok! (Dobrev Klára DK-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 17. 7.24)

Készen állunk! Dobrev Klára árnyékkormányt alakított (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2022. szeptember 17. 10.44)

Elvállaltam a Demokratikus Koalíció elnökségének felkérését, árnyékkormányt alakítok! (Dobrev Klára DK-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 18. 11.00)

komment
süti beállítások módosítása