Médianapló

Médianapló - Ungár Péter fel- vagy leépíti a nyilvánosságot?

2022. szeptember 12. 11:07 - Zöldi László

Az LMP nemrégiben megválasztott társelnöke megszüntette a tulajdonában lévő Azonnali.hu-t. Ekkor kérdezte tőle a Magyar Narancs munkatársa, hogy veszélyben vannak-e a vidéki portáljai is. Ungár Péter nemmel válaszolt. Majd néhány nap múlva megszabadult az EgriÜgyek.hu öt munkatársától. A hatodik pedig tartja a frontot - mint a Szombathelyen szerkesztett Úgytudjuk.hu egri rovatának szerkesztője.

A világháló másodpercek alatt hidal át több ezer kilométernyi távolságot. Meg se kottyanna neki a Szombathely és Eger közti négyszáz. De a nyilvánosság meg nem értéséről árulkodik, ha egy közéleti személyiség úgy képzeli, hogy a nyugati határszélről lehet irányítani egy északkelet-magyarországi redakciót. Elképzelhető persze az is, hogy nincs elég pénze, és szakmailag szokatlan kényszermegoldással kísérletezik.

Most hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy miniszterelnöki főtanácsadó fia, akit Hende Csaba Fidesz-politikus az ellenzéki falak mögé juttatott „trójai faló”-nak nevezett. Néhány év múlva megtudhatjuk, mennyire hiteles e feltételezés. Addig is másból indulnék ki. Ungár Péter 2018-ban azt tűzte ki célul, hogy a 2022-ig tartó ciklusban felépíti önmagát. Edinburgh-ban szerzett geográfusi diplomájából és angol akcentusából telik a világfolyamatok áttekintésére, egy szombathelyi választókörzetben kampányolva pedig megismerte a vidéki Magyarországot. Az utóbbinak lett kulcseszköze a helyi portál. Tárgyalt Szentgotthárdon, Komlón, Pécsett, Egerben, Debrecenben is, az országos laphálózat azonban nem jött össze.

Ő viszont politikusként sikerrel járt. Immár az LMP parlamenti frakcióvezetőjeként és társelnökeként elérte, hogy van egy pártja, amelynek állami támogatásából pártsajtót építhet föl. Minek pazarolná tovább az apjától örökölt pénzt a nyilvánosság fórumaira? Sajnálom persze az újságírókat, akik a szolgálatába szegődtek, és most átverve érzik magukat. De ha nem érzelemmel közelítjük meg Ungár Péter lépéseit, akkor egy anyagilag jól eleresztett, vérbeli politikus képe rajzolódik ki előttünk. A legutóbbi években felépítette önmagát, most pedig leépíti a felépítés általa finanszírozott eszközrendszerét.

Mindazonáltal tiszteletét tehette volna az Azonnali és az Egri Ügyek szerkesztőségében, hogy személyesen köszönje meg az újságírók munkáját, és magyarázatot adjon nekik arról, hogy miért szabadult meg tőlük.         

 

Tíz Ungár Péter-mondat a nyilvánosságról

 

A Fidesz-média mára majdnem teljesen a teljes médiát jelenti. (Magyar Nemzet Online, 2016. október 21.)

Az lenne jó, ha minden pártnak lenne lapja. (Index.hu, 2018. június 11.)

Változtatni kell a jelenlegi médiastruktúrán, az erőforrásbeli fölényen. (Azonnali.hu, 2018. augusztus 27.)

/A Magyar Nemzetről/ Azt én sem gondoltam, hogy fenn tudok tartani egy mindennap megjelenő nyomtatott lapot, de azt elhittem, hogy online formában tovább tud működni. (Népszava, 2018. szeptember 4.)

Egy újság ne is legyen ellenzéki, csak ne legyen kormánypárti! (ATV, 2020. július 24.)

Tényszerűtlen ezt a vereséget a médiafölényre fogni. (Telex.hu, 2022. április 22.)

A mi szempontunkból még javult is ott, helyben a médiakörnyezet, mégis kikaptunk. (Telex.hu, 2022. április 22.)

Mi mindent megteszünk, hogy látszódjunk. (ATV. 2022. augusztus 2.)

/Az Azonnali.hu-ról/ Nem várható el tőlem, hogy életem végéig finanszírozzam. (Magyar Narancs, 2022. szeptember 1.)

/„Több vidéki portál is van még a tulajdonában. Azok is veszélyben vannak?”/ Nem. (Magyar Narancs, 2022. szeptember 1.)

komment
süti beállítások módosítása