Médianapló

Médianapló - Gelencsér Ferenc vádolható-e nyilassággal?

2022. szeptember 11. 07:10 - Zöldi László

Vajon a Momentum nevű ellenzéki párt újdonsült elnöke megcsinálta, vagy inkább kicsinálta magát? Szeptember 7-én behódolt egy Amerikából begyűrűzött mém-divatnak, és egyetlen szóban foglalta össze a munkáját. 20.29-kor azt írta föl fészbukos üzenőfalára, hogy „Kitartás.” Sokan rótták föl neki, köztük e sorok írója is, hogy a nyilas köszöntés első szavát rehabilitálta, mely 1944 őszén, 1945 tavaszán így hangzott: „Kitartás, éljen Szálasi!”

Tegnapelőtti bejegyzésemben azt a következtetést vontam le, hogy a fiatal politikus kommunikációs gondokkal küszködik. Ennek egyik állomása volt, hogy a kitartást övező vitában történelmileg kompromittálódott szavakat próbált átértelmezni. Egy nap alatt lezajlott a purparlé, spongyát rá, bizonyára tanult belőle. Elkönyvelheti, hogy azok is megismerték, akik eddig nem hallottak róla. Csakhogy közben megszólalt valaki, aki tőlünk több ezer kilométernyire lakik, ám a világháló jóvoltából órákon belül más dimenzióba helyezte az eszmecserét.

Néhány éve az Egyesült Államokban él, és az Amerikai Népszava című digitális lapot szerkeszti. A cikkek alá ritkán írja a nevét, miután azonban az egész újságot maga írja, aligha kétséges, hogy a többes szám első személyben megfogalmazott mondatok mögött Bartus László rejlik. Márpedig a fejedelmi többes mondandójának a megfellebezhetetlenség látszatát kölcsönzi. Azt írta például, hogy „kötelességünk a fügefalevél alatt megmutatni a lényeget”. Ez olykor sikerült is neki, ilyenkor úgy véltem, hogy a fáktól mintha jobban látná erdeinket.

Ezúttal viszont egy korántsem szélsőjobbra sorolható párt elnökénél fedezte föl „az antiszemitizmus és a hungarizmus kristálytiszta ideológiáját”. Szerinte Gelencsér irálya „hungarista alapvetés, csak Csurkánál burkoltabb és rejtettebb formában”. Ha igaza volna, akkor az új elnökre szavazó momentumosok megőrültek, aminek egyelőre nem látom a jeleit. Bartus azt is hozzáfűzte, hogy talán akadnak majd, akik értékítéletét túlzásnak tartják. Nem tartozom közéjük, a súlyosan elmarasztaló írás inkább tévedés.

Gelencsér Ferenc a középiskolában valószínűleg rossz történelemtanárt fogott ki, és az ELTE nemzetközi szakán is nyelveket tanult, nem pedig a viszontagságos múltunkban mélyedt el. Ez elég rossz ajánlólevél egy pályakezdő pártelnök számára. Egyes szám első személyben mégis az a benyomásom, hogy a hungarizmus mögött lappangó nyilas eszméktől a 32 éves politikus olyan messze van, mint Makó vitéz Jeruzsálemtől. 

 

Tíz mondat Gelencsér Ferencről

 

Fiatalember, maga ellógta a történelemórákat. Ez a nyilasok jelszava. (Fábri Péter költő, Facebook.com, 2022. szeptember 7.)

Vállalhatatlan. (Ujhelyi István szocialista politikus, M1, 2022. szeptember 8.)

„Kitartás” - üzente követőinek, megspékelve egy kis piros-fehér-zöld lobogóval. (L. Simon László Fidesz-politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 8.)

Intellektuálisan nem áll azon a színvonalon, ahol egy pártelnöknek kellene. (Hígvéghi Balázs Fidesz-politikus, M1, 2022. szeptember 8.)

Egy pártelnöknek tudnia kell, hogy vannak szavak, amelyek foglaltak. (Bartus László újságíró, Amerikai Népszava, 2022. szeptember 8.)

A szavak visszavétele nem egyszavas posztokban, csatakiáltásokban történik. Mert ez esetben pont úgy hangzanak, mint korábban, mikor elhasználódtak. (Sali Judit kommentelő, Facebook.com, 2022. szeptember 8.)

Ennek semmi köze a nyilasokhoz. Ő csak további kitartást kér. Mi mást tehetne egy kitartott? (Menyhért Jenő kommentelő, Facebook.com, 2022. szeptember 8.)

Tanult barátaim az új pártelnök szereplését látva most azt mondják, hogy nincs olyan párt, amire szavazni tudnának. (Hann Endre szociológus, Magyar Hang, 2022. szeptember 9.)

Aki ezt a szót így, magában használja, és közzé teszi, meggyalázva ezzel a melléje beszúrt nemzeti zászlót is, az vagy nyilas, vagy tök hülye. (Szűcs Róbert Gábor nyugalmazott diplomata, Facebook.com, 2022. szeptember 10.)

Nem magyaráznia kellett volna a magyarázhatatlant, hanem beismernie a tájékozatlanságot. (Kabai Domokos Lajos újságíró, Bekiáltás.blog, 2022. szeptember 10.)

komment
süti beállítások módosítása