Médianapló

Médianapló - Az ellenzéket melyik párt motorizálja?

2022. szeptember 10. 10:57 - Zöldi László

Ezt firtatta az ATV vitaműsorában egy politikai elemző. Nem vitte túlzásba a kérdezősködést, lényegre törő szűkszavúsága azonban szöget ütött a fejembe. De mi is a helyzet azzal a fránya motorral?

Azt vettem észre, hogy a köztársasági elnökjelöltek kedvenc kifejezése. Általában ellentétpárjával, a fékkel együtt használják. Schmitt Pál olimpiai bajnok és sportdiplomata például szívesen öltözött bőrruhába, és márkás motorkerékpárral repesztett a magyar autópályákon. S amikor jelölték államfőnek, ezt hangoztatta: „Én nem leszek a kormány, a kormányzati törvényalkotás lendületének a gátja, sőt inkább a motorja.” (Népszabadság, 2010. június 25.) Majtényi László közlekedési szokásait nem ismerem, azt azonban tudom, hogy a hajózási jog szakértője. Midőn az ellenzék jelölte ugyanerre a posztra, épp az ellenkezőjét fejtegette: „Nem motor lennék, hanem fék.” (Magyar Narancs, 2017. január 12.)

Egy olyan országban, ahol Pozsgay Imre sikertelen jelöltsége, vagyis a kétigenes népszavazás óta gyönge a köztársasági elnökség intézménye, az államfőnek nem föltétlenül az a dolga, hogy motorizálja (gépesítse, irányítsa, lendületbe hozza, vontassa) a törvényalkotást, hanem hogy lassítsa. Máskülönben választott képviselőink éjfél előtt egy perccel nyújtják be a jogszabály-javaslatot, majd másnap az üresen tátongó széksorok előtt vezérszónokokkal értelmeztetik, harmadnap pedig megszavaztatják a parlamenti többséggel. Ha ezek után az államfő aláírja a társadalmi egyeztetés és hatástanulmányok nélkül elfogadott törvényeket, akkor az elnöki intézmény merő formalitás.    

Észrevettem azt is, hogy a pártelnökök szintén vonzódnak a motoros hasonlathoz, bár vele kapcsolatban a féket már nem emlegetik. A bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, hogy vagy motorizálási (vontatási) szándékkal akarják lendületbe hozni a saját pártjukat, vagy már elnökként a szövetséges pártokat. Az utóbbit nevezzük szalámi-taktikának, leszalámizásnak. Ama bizonyos elemző a tévévitában azt firtatta, hogy az ellenzéki pártok cicaharcában melyik szervezet olvasztja majd magába, vagy legalábbis pacifikálja (elfojtja, lecsöndesíti, letöri, meghódítja) a többi kormányellenes pártot.

A jelek arról árulkodnak, hogy erre leginkább a Demokratikus Koalíció áhítozik, amely önmagát a legerősebb és legszervezettebb ellenzéki pártnak nyilvánította. Az a benyomásom, hogy van egy másik párt is, amely mindent megtesz, hogy vonszolja az ellenzéket: a Fidesz.

 

Tíz mondat a motorról

 

Mi voltunk a rendszerváltás motorja. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Orbánviktor.hu, 2007. február 16.)

A DK azzal a problémával nem boldogul, hogy a vezetője egyszerre motorja és tehertétele. (Radnóti Sándor filozófus Gyurcsány Ferencről, 168 Óra, 2012. október 18.)

Az ellenzéki együttműködés motorja lehetünk. (Bajnai Gordon, az E14-PM Választói Szövetség vezetője, volt miniszterelnök, FN24.hu, 2013. április 19.)

A közép-európai országok azt mondhatják, hogy mi vagyunk az Európai Unió gazdasági motorja. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2018. január 3.)

Motorja lehetünk az átalakulásnak. (Szél Bernadett LMP-politikus, ATV, 2018. január 23.)

Az ellenzéki összefogásnak a Jobbik a motorja. (Gyöngyösi Márton Jobbik-politikus, Index.hu, 2019. május 15.)

Az MSZP készen áll, hogy motorja legyen egy erős baloldali pólus létrehozásának, amely egyenrangú partnere lehet a liberális pártoknak 2022-ben. (Tóth Bertalan szocialista politikus, Népszava, 2019. október 19.)

Mi, szocialisták végig a motorja voltunk az ellenzéki összefogásnak. (Tóth Bertalan szocialista politikus, Facebook.com, 2021. október 28.)

A közös kormányfő-jelölt jelenleg inkább akadálya, mint motorja a kormányváltásnak. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus Márki-Zay Péterről, Index.hu, 2022. március 19.)

Melyik párt lesz az ellenzék motorja? (Gáspár Kristóf politológus, ATV, 2022. szeptember 8.)

    

komment
süti beállítások módosítása