Médianapló

Médianapló - Orbán és Ceausescu között van-e szülőfalus párhuzam?

2022. szeptember 04. 11:07 - Zöldi László

Bolgár György különleges adottsága, hogy pontosabban foglalja össze az interjúalanyok mondandóját, mint ahogy ők kifejtették. E hasznos tulajdonság bosszulta meg magát a legutóbbi adásban. A Klubrádió műsorvezetője felhívta Tibori Szabó Zoltánt, aki a Babes-Bolyai Egyetem holokauszt- és genocídiumtanulmányok intézetét igazgatja. A neves kutató és publicista ugyanis egy izraeli lapban párhuzamot vont Ceausescu és Orbán Viktor között.

A rádióban elhangzott mondatát idézem a bejegyzés utáni összeállításban. Hogy amikor hírét vette a felcsúti ház tövében épülő stadionnak, beugrott neki Ceauesescu. A román diktátor az olténiai Scornicestiben építtetett stadiont, és szülőfaluja focicsapatát is bejuttatta az első osztályba. Miközben a kolozsvári professzor e párhuzamot pedzegette, Felcsútot nevezte Orbán szülőfalujának. A veterán műsorvezető pedig nemcsak tudomásul vette ezt, hanem jóváhagyólag még meg is ismételte. Szinte sajnálom, hogy mindketten tévedtek.

Tibori Szabó indokoltan fejtette ki a Ceausescu és Orbán hatalomgyakorlása közti párhuzamokat, ám olyan kiindulópontot választott, amely hamis, bár logikusnak látszik. Ha az ország első embere, mint nálunk tizenharmadik éve Orbán Viktor a háza tövébe stadiont építtet, akkor ugyebár az a település csak a szülőfaluja lehet. Csakhogy ezt miniszterelnökünk sosem állította, mindig Alcsútdobozra valónak mondta magát. Még akkor is, ha eme állításban szintén rejlik ellentmondás. A Kádár-korszak egészségpolitikája édesanyját sem hagyta bábaasszonyok kezén. Beszállították egy kórházi szülőosztályra, ezért olvasható a lexikonokban, hogy Orbán Viktor Székesfehérvárott született.

Bocsánatos vétek, hogy a felcsúti stadionépítés téves következtetésre csábított egy kolozsvári professzort. Mint az idézetcsokor tanúsága szerint egy Erdélyből elszármazott újságírót, Gál Máriát is, aki a kisebbségi kérdés talán legfelkészültebb szakírója. Bolgár György azonban évtizedek óta kíséri figyelemmel Orbán Viktor pályafutását, és igazán utánanézhetett volna, hogy korszakunk névadójának mi köze van Felcsúthoz. Tévedésével rangos közéleti személyiségek társaságába került, mint Bajnai Gordon és Márki-Zay Péter.

Máskülönben a szülőfalus párhuzam egyetlen emberre illik Magyarországon. Stadler József akasztói milliárdos a magánjövedelméből ajándékozta meg szülőfaluját egy stadionnal. Mint Ceausescu, már ő sem él, és a stadionjaikat rozsda marja.             

 

Tíz mondat egy téves feltételezéshez

 

Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, 168 Óra, 1992. június 9.)

Európában eddig egyetlen olyan vezető akadt, akinek fontos volt, hogy szülőfaluja bekerüljön az első osztályba. Ez a politikai vezető Ceausescu volt. (Bajnai Gordon Együtt-politikus, volt miniszterelnök Felcsúton, Népszabadság, 2013. június 15.)

Igazából nem is világos, hogy milyen alapon hívtak meg engem most ide a felcsútiak, hiszen én nem ebbe az óvodába jártam, és most ezt szégyellnem kell, látom, de az igazság az, hogy én Alcsúton jártam óvodába, mert csak nyolcéves koromban költöztünk ide, Felcsútra. (Orbán Viktor miniszterelnök, Kormány.hu, 2015. november 9.)

Olyannyira Alcsútdoboz volt a kormányfő szíve csücske, hogy 1997 őszén, még ellenzékben, de már az első nyertes választásra készülve fideszes frakcióülés volt a településen, aztán Orbán megígérte a választások előtt, hogy az első állami ünnepet szülőfalujában tölti. (Rovó Attila újságíró, Index.hu, 2019. április 13.)

Képzeljük el, hogy ha Gyurcsány, Horn Gyula vagy Antall József a saját szülőfalujában stadiont épít. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, ATV, 2020. június 16.)

Orbán Viktor szülőfaluja Alcsútdoboz, legidősebb fiúk születésekor itt élt az Orbán-család, később költöztek Felcsútra. Ez nem politika, hanem tény. (Zsohár Melinda újságíró, Fejér Megyei Hírlap, 2021. szeptember 25.)

A román Kondukátorhoz egyre több dolog kapcsolja a magyar illiberális vezetést, és ennek csak egyik - bár legismertebb - szimbóluma a Vezér szülőfalujába épített stadion és első ligás focicsapat. (Gál Mária újságíró, Népszava, 2022. február 10.)

A Fejér megyei falu szakralizálása minden elemében hamis - a jelenlegi miniszterelnök Székesfehérváron született, és Alcsúton nőtt fel. (Hargitai Miklós újságíró, Népszava.hu, 2022. augusztus 27.)

Amikor a stadionépítés történt, nekem rögtön eszembe jutott Ceausescu, mert ő is a szülőfalujában épített stadiont. (Tibori Szabó Zoltán kolozsvári újságíró és egyetemi tanár, Klubrádió, 2022. szeptember 2.)

Akasztó és Stadler óta egyedül Orbán fejében született meg, hogy stadion épüljön egy faluban. (Nagy Bandó András humorista, Magyar Hang, 2022. szeptember 2.)

 

 

komment
süti beállítások módosítása